ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Finský developer YIT slaví deset let na českém trhu

Finský developer YIT slaví deset let na českém trhu

Finský developer YIT slaví deset let na českém trhu
7. 6. 2018 / Autor: yit.cz Popisek: Projekt Suomi Hloubětín
#development
další

Developerská společnost YIT letos slaví desátý rok své úspěšné existence na českém trhu. Díky počtu prodaných bytů se od roku 2016 řadí mezi pětici nejsilnějších developerů v hlavním městě. Společnost dokončila deset nízkoenergetických projektů s celkem 1300 byty. Od výstavby menších bytů se po vzoru své finské matky posunula až k rozvoji velkých územních celků. Do budoucna společnost plánuje vstoupit do segmentu komerčních nemovitostí.

Společnost YIT (uai ai tý) se v tuzemsku uvedla nízkoenergetickým projektem v pražské Hostivaři, který šel ruku v ruce s vizí tak-zvaného finského stylu bydlení, který mimo jiné klade důraz na šetrnost k přírodě, kvalitu materiálů a vysoké standardy vybavení. Mezi dalšími devíti projekty je i rezidenční areál šesti domů Hyacint Modřany, jehož budova F se stala prvním certifikovaným pasivním domem v České republice.

Suomi Hloubětín

Přelom v působení finského developera na českém trhu představuje rezidenční komplex Suomi Hloubětín, kdy po vzoru své mateřské společnosti staví na ploše bývalého brownfieldu v Praze 9 zcela novou čtvrť s kompletním občanským zázemím pro více než dva a půl tisíce obyvatel. Více o projektu si přečtěte v článku TV Architect YIT staví další etapy rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín.

„Velice nás těší, že se česká YIT na rezidenčním trhu velmi dobře uchytila a v současnosti patří mezi pět nejsilnějších developerů. Praha je pro nás zajímavým trhem charakteristickým vysokou poptávkou po moderním, kvalitním bydlení, na kterou bychom rádi odpověděli větším množstvím nových nízkoenergetických bytů ve finském stylu,“ říká víceprezident a ředitel divize středoevropských zemí společnosti YIT Tom Sandvik a dodává, že problém, na který společnost naráží pouze v Česku je povolovací proces. Tent je podle Sandvika pomalý a složitý a zastaralé normy brání uspokojení poptávky. To je důvod růstu cen bytů i pozemků. Jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák k tomu doplňuje: „Soustavně pracujeme na přípravě spolupráce s investory a zahraničními fondy, čímž chceme podnítit další dynamický růst naší společnosti.“ Podle Dvořáka se společnost chystá na vstup do oblasti komerčních nemovitostí, v níž je finská větev také velmi aktivní. Příkladem je chystaný projekt Lappi Hloubětín, který naváže na Suomi Hloubětín a jež vedle bytů zahrne i rozsáhlé komerční prostory o výměře tři a půl tisíce metrů čtverečních.

Názvy projektů

Developer chystá na Barrandově obytný komplex Ranta Barrandov. Dvoufázoý projekt s celkem dvěma sty padesáti bytovými jednotkami se začne stavět letos na podzim. V závěru roku by také mělo dojít k revitalizaci původní industriální budovy Meopta poblíž realizované novostavby Aalto Cibulka v Košířích. Prostory bývalé továrny mají být přestavěny na stylové bydlení loftového typu. Názvy projektů jsou odvislé od finských obecných jmen (např. aalto značí ve finštině vlnovku, ranta je břeh). Jednotlivé etapy pak nesou jména finských měst.

YIT slovy jejího představitele

Jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák řekl exkluzivně pro TV Architect, že do Skandinávie ho po revoluci přivedlo na jedné straně štěstí i náhoda, ale přivedla jej tam také dosavadní profesní činnost. Řekl také, že přístup k životu a podnikání je na severu z ekologického, ekonomického i etického pohledu jiný než ve zbytku světa.

Bydlení ve finském stylu je slogan, který hlásají mnohé reklamy prezentující společnost YIT. Podle pana Dvořáka konkrétní definice neexistuje, ale je o sepětí s přírodou, snaze přiblížit člověku přírodu, ne však za cenu toho, že byty budou stát v lese nebo uprostřed lesa, jak je to ve Finsku běžné. Dále je pojem finský styl reprezentován jednoduchou strohou architekturou, protože v jednoduchosti je síla. To je způsob severského uvažování, jednoduché, čisté tvary, které jsou působivé.

YIT pro tohoto muže znamená kus života, přestože deset let není tolik, tak to ale není ani málo. Znamená to možnosti, které se mu otevřely v profesní kariéře a také spoustu kolegů, s nimiž má přátelské, korektní a otevřené vztahy.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl