Odebírat novinky
Úvod Architektura a urbanismus Urbanismus Lázně Caimi v Miláně znovu zvou k osvěžení těla i ducha

Lázně Caimi v Miláně znovu zvou k osvěžení těla i ducha

Lázně Caimi v Miláně znovu zvou k osvěžení těla i ducha
15. 8. 2018 / Autor: earch.cz Popisek: Lázně Caimi v Miláně

Lázně Caimi v Miláně prošlo v minukých letech rekonstrukcí. Areál, který dlouhá léta chátral tak dostal novou podobu a mohl opět začít plnit svoji funkci. Jak se italskému architektovi a designérovi podařilo obnovit tento komplex se dozvíte na následujících řádkách.

Ještě před pár lety modernistický komplex venkovních lázní v Miláně chátral. Areál z roku 1939 nedávno probudila k životu renovace italského designéra a architekta Michele De Lucchiho, který k projektu přistoupil s respektem k původní podobě lázní.

Italská nadace Fondazione Pier Lombardo dostala v roce 2013 příležitost oživit komplex opuštěného a po mnoho let zanedbávaného bazénu Caimi v Miláně, který v roce 1939 navrhl inženýr Secchi. Renovaci lázeňského objektu svěřila nadace významnému architektovi Michele De Lucchimu a obnovený areál pak přejmenovala na „Tajemné lázně“.

Městská atrakce

Celý komplex se skládá ze dvou bazénů – velkého padesátimetrového a polokruhového, který obklopuje zeleň. Dalšími součástmi areálu jsou šatny a pavilon s kavárnou sloužící jako prostor pro pořádání různých akcí. Renovace bazénu a venkovních prostor, technologická modernizace původních staveb a návrh zeleně a otevřených prostor vdechly tomuto prestižnímu veřejnému prostranství nový život a učinily z něj velkou atrakci celého města.

Začleněním dvou dlouhých sloupoví podél šaten se celý komplex stává celoročně přístupným pro venkovní představení, která se mohou uskutečnit na plovoucích jevištích. Lázně se totiž po rekonstrukci staly součástí kulturního programu sousedního divadla Franco Parenti.

Snaha o zachování původních prvků

Betonové sloupy nesoucí střešní systém vytvářejí zajímavý architektonický rytmus. Střecha je pokrytá světle zelenými předpatinovanými měděnými panely, v nichž jsou zapracovány okapové žlaby. Zastřešení sloupoví je od sousední konstrukce odděleno zasklenou plochou, která také umožňuje větrání průchodu v době letních veder. Co se týče materiálového řešení renovace, soustředil se architekt De Lucchino na zachování původních prvků.

nyv

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl