ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše Navštivte architektonicky zajímavé plovárny

Navštivte architektonicky zajímavé plovárny

Navštivte architektonicky zajímavé plovárny
21. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Horké letní dny vybízejí k vodním radovánkám. Proč nepropojit příjemné chvíle u vody s architekturou? Vybrali jsme pro vás architektonicky zajímavé české plovárny!

Městské lázně Mšeno

Lázně ve Mšeně se veřejnosti otevřely v roce 1932. Toto místo na každého návštěvníka dýchne atmosférou první republiky. Výrazná jsou především zdobená okna a bílé dřevěné trámy lázeňské budovy s cihlovou podezdívkou. Kdo stál za architektonickým návrhem celého areálu není dodnes zcela jasné. Jisté je pouze to, že šlo o jednoho z žáků Jana Kotěry – Jindřicha Freiwalda, Čeňka Vořecha nebo Františka Jandu. Místo se stalo pro svůj vzhled oblíbené především mezi českými i zahraničními filmaři.

Koupaliště Dachova u Hořic

Prvorepublikovou plovárnu z roku 1925 najdete v okrese Jičín. Ikonické dřevěné převlékárny byly zhotoveny podle projektu profesora místní sochařsko-kamenické školy Ing. Karla Bachury. Na velmi jednoduché koncepci je dobře vidět, jak se takzvaný národní dekorativismus rozšiřoval ve 20. letech do nejrůznějších vrstev české architektury. Budova je výrazná především svou barevností. Místo je oblíbeným cílem plavců ale i filmařů.

Prvorepublikových plováren najdeme v České republice daleko více. Za zmínku stojí areál Jureček u Říčan, kam prý chodíval i Oldřich Nový či městské koupaliště v Opavě z roku 1931. Stejně tak je zajímavá plovárna v Luhačovicích, ta ovšem dostala nový moderní kabát.

Hotel Thermal

V Karlových Varech v hotelu Thermal mají návštěvníci k dispozici venkovní plavecký bazén a termální lázně s výhledem na ikonický hotel. Architektonická soutěž na tuto budovu byla vypsána v 60. letch. Vítězný návrh Věry a Vladimíra Machoninových začal vznikat v roce 1968, kdy byl položen základní kámen tohoto komplexu. Slavnostní zahájení provozu pak proběhlo o 9 let později, tedy v roce 1977. Dodnes je hotel, jehož součástí je i velký kinosál, neodmyslitelně spojen s tradičním Mezinárodním filmovým festivalem. Komplex se skládá z několika budov. Hlavní je šestnácti podlažní železobetonová stavba ve stylu brutalismu, výška budovy je 65 metrů. K hlavnímu venkovnímu bazénu patří čtyři plavecké dráhy o délce 25 metrů, klidová část s podvodními lehátky a masážními prvky a především nezapomenutelný panoramatický výhled na Karlovy Vary přímo z bazénu. 

Městská plovárna Luhačovice

Také zde sahá historie až do 20. let, kdy vznikla původní funkcionalistická podoba podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse. Budova se ale nově dočkala přestavby a nabízí krytý bazén, venkovní terasy a letní kino. Místní architekt Ladislav Semela se snažil skloubit letní venkovní slunění a výhody krytého bazénu s celoročním provozem. Samotná bazénová hala je umístěna do nejhlubší části pozemku a svými zády dotváří urbanistické řešení území. Původní letní pobytový prostor plovárny je nahrazen atriem s širokými terasami pro letní slunění. Projekt získal hlavní cenu v soutěži Stavba roku 2010 Zlínského kraje v kategorii Realizace rozvojových projektů měst a obcí. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ještěd slaví půlstoletí zajímavou výstavou

Město Liberec by si dnes již málokdo dovedl představit bez ikonické stavby vysílače a horského hotelu. Ne nadarmo se stavba na Ještědu stala v minulosti Stavbou století. Letos slaví vysílač padesátileté výročí. Velmi odvážný futuristický návrh architekta Karla Hubáčka představuje výstava Severočeského muzea v Liberci.

Výstava Ještěd | 50 potrvá do 15.10.2023

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

České rozhledny lákají nejen výhledy, ale i architekturou

Rozhledny patří dlouhodobě mezi oblíbené turistické atrakce. Česká republika je dokonce jakousi velmocí, co se počtu rozhleden týká. Aktuálně je u nás přes 450 rozhleden a vyhlídkových věží, většina z nich se pyšní kvalitní architekturou.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pardubické krematorium slaví 100 let, chystá filmové projekce i zajímavé prohlídky

Ikonická stavba architekta Pavla Janáka, krematorium v Pardubicích, slaví 100 let od svého vzniku. Budova patří mezi nejvýznamnější architektonické stavby 20. století a už po prázdninách budou mít zájemci možnost tento skvost navštívit a třeba zde zhlédnout český film Spalovač mrtvol, který se zde natáčel.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl