ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Architekti Architekti Kdo se stane architektem roku 2023? Nominace byly spuštěny

Kdo se stane architektem roku 2023? Nominace byly spuštěny

Kdo se stane architektem roku 2023? Nominace byly spuštěny
17. 6. 2023

Cena Architekt roku se snaží vyzdvihnout tvůrčí práci architektů a dalších odborníků, kteří se podílejí na vzniku kvalitní architektury, ale i občanskou angažovanost a snahu o osvětu. Nyní lze až do 21. července nominovat významné osobnosti do této soutěže. Cenu získává každoročně architekt či jiný tvůrce, který se v období uplynulých pěti let svým inspirativním přístupem zasloužil o architekturu v České republice, ať už vynikající architektonickou tvorbou, či podporou kvalitní architektury.

Ocenění je určeno především praktikujícím architektům. Laureátem se může stát ale každý, kdo svým počínáním usiluje o příjemný veřejný prostor pro náš každodenní život. Na cenu proto mohou být nominováni iniciátoři výjimečných počinů, autoři staveb, teoretici architektury, umělci, publicisté i další osobnosti. V minulosti byli oceněni třeba umělkyně experimentující ve veřejném prostoru Kateřina Šedá nebo popularizátoři architektury Adam Gebrian a Marcela Steinbachová.

„Cenu Architekt roku udělujeme s cílem upozornit na významnou roli architektů, kteří utváří a ovlivňují kvalitu prostředí pro náš život. Již patnáct let se nám tak daří oceňovat vynikající české tvůrce. Např. v loňském roce byla odbornou porotou vybrána dvojice brněnských architektů Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, kteří za sebou mají desítky skvělých staveb vyznačujících se oslavou velkolepého monumentální prostoru, stejně jako detailu,“ shrnuje Martin František Přívětivý, generální ředitel a místopředseda představenstva ABF, a. s., která soutěž organizuje.

Nominovat osobnosti mohou porotci soutěže, architekti, teoretici a historici architektury. Své favority mohou navrhovat ale i galerie, muzea či odborná média, samospráva, úřady, které se věnují územnímu plánování, stavebnictví a architektuře a samozřejmě i široká veřejnost.

Osobnosti nominované na Architekta roku vždy posuzuje odborná porota složená z pěti laureátů předchozích ročníků. Letos jimi jsou architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, dále Petr Stolín, Stanislav Fiala, Zdeněk Fránek, Petr Hájek. Porota vybere 3–5 finalistů, z nichž vzejde vítěz vyhlášený na slavnostním ceremoniálu 12. září 2023 v Centru architektury a městského plánování v Praze. 

„Jsem přesvědčen, že to, jak se v naší zemi cítíme, je do velké míry ovlivněno místní architekturou. Proto je nesmírně důležité, aby se o ní psalo, mluvilo a aby se ta kvalitní propagovala. Věřím, že cena Architekt roku nejen zvyšuje zájem o architekturu, ale zároveň oceňuje ty, kteří ji významně pozitivně ovlivňují. I z toho důvodu toto ocenění podporujeme a já sám ho řadím mezi ta nejprestižnější, která se v České republice udělují,“ říká Jan Hejhálek, vydavatel časopisu INTRO, který je hlavním mediálním partnerem. 

Součástí soutěže Architekt roku je zvláštní cena Architekt obci, která se snaží upozornit na význam spolupráce a vzájemné symbiózy mezi architektem a samosprávou při rozvoji obce. Cena je udělována architektovi a obci, tedy spolupracujícímu tandemu, který se soustavně věnoval koncepci vystavěného prostředí obce a svým přístupem se zásadním způsobem zasloužil o kvalitní architekturu a udržitelný rozvoj dané obce.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 51 s

Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, ateliér Kuba & Pilař architekti

Kuba & Pilař architekti je brněnské studio založené roku 1998 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Jejich stavby vynikají minimalistickou estetikou a často pracují s pohledovým betonem. Za své realizace získali celou řadu ocenění. Jednou z posledních cen je Architekt roku 2022. Mnohé jejich stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Očekávaným projektem je pak Černá kostka v Ostravě.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Cenu Architekt roku získalo duo Kuba & Pilař

Brněnské studio Kuba & Pilař architekti získalo cenu Architekt roku 2022. Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař založili společné studio v roce 1998. Za své realizace již v minulosti získali řadu ocenění. Jejich mnohé stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Cenu již počtrnácté vypsala společnost ABF, výsledky ankety byly vyhlášeny na veletrhu FOR ARCH v pražských Letňanech.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl