ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Osobnosti Cenu Architekt roku získalo duo Kuba & Pilař

Cenu Architekt roku získalo duo Kuba & Pilař

Cenu Architekt roku získalo duo Kuba & Pilař
23. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Architekt roku

Brněnské studio Kuba & Pilař architekti získalo cenu Architekt roku 2022. Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař založili společné studio v roce 1998. Za své realizace již v minulosti získali řadu ocenění. Jejich mnohé stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Cenu již počtrnácté vypsala společnost ABF, výsledky ankety byly vyhlášeny na veletrhu FOR ARCH v pražských Letňanech.

Cena Architekt roku je čestný titul udělovaný každoročně osobnosti, která vynikla, nebo dlouhodobě vyniká v oblasti architektury. Duo architektů ji dostalo za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech. Pro společnou tvorbu architektů je charakteristický především minimalismus. Porota ocenila zejména jejich rozmanitost i propracovanost v detailech a také široké portfolio nejrůznějších druhů staveb. Duo má na kontě totiž zdařilé realizace rodinných domů, historických památek, obchodních center či bytových domů.

„Cena Architekt roku je udělována osobě či osobám, které se v uplynulém období pěti let svým přístupem významně zasloužily o architekturu v České republice. Poukazuje tak na konkrétní tvůrčí či organizační počiny vedoucí ke vzniku kvalitní výstavby, ať už se jedná o navrhování staveb, teoretickou, vzdělávací, propagační, publikační a popularizační činnost“, říká ředitelka veletrhu FOR ARCH Kateřina Maštalířová.

Do odborné poroty, která o udělení ceny rozhodla, zasedli architekti Stanislav Fiala, Zdeněk Fránek, Petr Hájek, loňský laureát Petr Stolín a umělkyně Kateřina Šedá.

Očekávaným projektem vítězů Kuba & Pilař je Černá kostka v Ostravě. V budově má vzniknout centrum digitalizace, vědy a inovací. Stavět by se mohlo začít již příští rok. Architektonicky výrazná stavba se má stát jednou z dominant severomoravského města.

Jihočeská vědecká knihovna

Jedná se o funkční a reprezentativní celek, který odpovídá významu této veřejné instituce. Budova je součástí okolních staveb, kde významnou roli hraje i terasa památníku obětem fašismu. Přístavba je situována hlavním vstupem kolmo k Lidické třídě a současně se otevírá průchod do parku směrem k řece. Přístavba je navržena jako dvoupodlažní pavilon, prosklený po celém obvodu a otevřený do zeleně. Fasádu tvoří předsazené vertikální skleněné copilitové lamely. Vstup do objektu je řešen formou širokého sklonitého betonového chodníku.

Dům na břehu řeky Dyje

Dům v proluce u řeky má tři nadzemní podlaží, jedno z nich je pak položeno do svahu. Část domu od nábřeží je zkosená a tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část domu pak pokračuje plochou střechou. Velmi zajímavé je to, že střecha je po celé své ploše zelená a opticky tak přechází do zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuté dva asymetrické okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru. Vjezd i vchod do domu jsou z nábřežní ulice. Podél domu je navrženo venkovní schodiště, po kterém se dostaneme na terasu a do zahrady. 

Na rozhovor s duem Kuba & Pilař o jejich realizovaných i chystaných projektech se můžete těšit již brzy na TV Architect!

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Plzeňský kraj požádá o státní dotaci na dlouho plánovanou stavbu budovy Západo-české galerie v Plzni

Nová galerie by měla stát na pozemku v blízkosti náměstí Republiky. Podoba galerie vzešla z architektonické soutěže, kterou vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař. Aktuálně kraj požádá o státní dotaci, která by mohla dosáhnout až 15 procent ze zhruba miliardové ceny stavby. Podání žádosti už schválili radní. Kraj také počítá s tím, že příští rok se otevře možnost žádat i o dotaci z EU.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí

V Českých Budějovicích se otevřela zmodernizovaná budovu vědecké knihovny. Její architekturu má na starosti Ateliér Kuba & Pilař architekti. Díky nové přístavbě získala knihovna více místa pro zhruba sto tisíc knih. Publikace byly do teď ve skladech. Jde hlavně o naučnou literaturu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Neobvyklý domek postavený na velmi úzkém půdorysu nabízí nádherný výhled na Znojemský hrad

Velmi zajímavý rodinný domek z pera Kuba & Pilař architekti s.r.o. vyrostl v proluce na břehu řeky Dyje. Obyvatelům tak nabídl nejen zajímavé bydlení, ale také krásný výhled na protější břeh, kde se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl