ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Kde všude získávala Hra o trůny svou seriálovou podobu?

Kde všude získávala Hra o trůny svou seriálovou podobu?

Kde všude získávala Hra o trůny svou seriálovou podobu?
31. 7. 2018 / Autor: profimedia.cz Popisek: Rudé město Aït Benhaddou v Maroku posloužilo jako natáčecí lokace už pro desí

Hra o trůny patří v současné době k fenoménům. Na své si přijdou jak čtenáři, tak milovníci seriálových adaptací. To, co však seriálové podobě dodává šmrnc, jsou jedinečné kulisy nacházející se v několika zemích světa. Nejeden architektonický skvost filmaři přeměnili na prostředí, které známe z obrazovek. Přinášíme přehled několika nejznámějších lokací.

Hornaté Irsko

Fanoušci populárního rodu Starků by při návštěvě Severního Irska rozhodně neměli vynechat Castle Ward. Hrad vybudovaný v roce 1570 budou znát spíše pod jménem Zimohrad. Přestože se v seriálu jedná o poměrně odlehlou oblast, ve skutečnosti se hrad nachází jen několik desítek kilometrů od Belfastu. A když už budete na Zimohradu, zamiřte také na Mourne Mountains, nejvyšší vrchovinu Severního Irska, rodného kraje Dothraků.

Chcete-li si vychutnat atmosféru Železných ostrovů, vydejte se do nejsevernějšího výběžku Irska. Možná, že v přístavu Ballintoy najdete někoho z potomků rodu Greyjoyů. Ve viktoriánském přímořském letovisku Newcastle můžete pro změnu plnými doušky nasávat atmosféru scén z Řekotočí.

Drsný Island

Pokud je vaší oblíbenou postavou John Snow a krajina kolem Zdi je vám také blízká, pak byste měli rozhodně vyrazit na Island.

Filmaři si jako jednu z hlavních lokací vybrali Národní park Vatnajökull, dominantu Islandu, která se nachází asi dvě stě padesát kilometrů od hlavního města Reykjavíku.

Prostředí parku využili filmaři hlavně pro natáčení prostředí kolem Pěsti prvních lidí. Samotný národní park Vatnajökull zabírá více než desetinu plochy ostrova a kromě ledovců zde můžete obdivovat také úchvatné vodopády a jeskyně.

Sídlo Noční hlídky pak najdete na ledovci Svínafellsjökull, který je součástí parku a nabízí velký prostor pro aktivní dovolenou. Ledovec ale vyžaduje zkušenosti s horolezectvím a dobrou fyzickou kondici, jelikož počasí se zde může během pár minut radikálně změnit.

Další seriálovou oblastí na Islandu, tentokrát náhorními plošinami, na kterých se pohyboval Mance Nájezdník se svými bojovníky, je okolí jezera Mývatn. Natáčení v těchto oblastech mohlo probíhat pouze v letních měsících, jelikož ráz krajiny nepřeje filmařům jindy než právě v turistické sezoně.

Blízko jezera najdete také nádhernou jeskyni Grjótagjá, kde John Snow s pomocí Ygritte poprvé poznal, že přísaha Noční hlídky nakonec má určité nedostatky.

Slunné Chorvatsko

Chorvatsko je každoročním cílem Evropanů. Jeho poloha a příznivé ceny patří k důvodům, proč se i Češi každoročně vydávají na cestu do této slunné země. Filmoví odborníci ji přetvořili na imaginární kontinenty Westeros a Essos.

Královo přístaviště využívá dokonalých kulis města Dubrovník. Městské kamenné hradby a slunné pobřeží byly hlavními důvody, proč se celý štáb vydal do Dalmácie. Právě sem zapadá scenérie hlavního města Sedmi království a sídla rodu Lannisterů v čele s Železným trůnem.

Středověké hradby v perfektním stavu dodávají Hře o trůny jedinečnou atmosféru, čemuž napomáhají i četné architektonické prvky. Dubrovník se tak stal také předlohou pro Qarth, bohaté město na východě Essosu. Jistě si pamatujete na zoufalou Daenerys, která touží po záchraně svých draků z věže Lovrjenac

V okolí této věže je mnoho dalších míst, která určitě rozeznáte bez větší námahy. Při plánování návštěvy ale pamatujte na to, že nejste jediní, kdo se po stopách seriálu vydal. „Do samotného areálu je možné se dostat díky organizovaným prohlídkám. Jen se ujistěte, že si je zarezervujete brzy, jelikož o věž a nejbližší okolí je od dob natáčení enormní zájem,“ říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

Vlastní průvodci

Díky velké popularitě, kterou Dubrovník v poslední době zažívá, můžete využít také služeb profesionálních průvodců. Ti se specializují přímo na fanoušky seriálu.

Třináct kilometrů od Dubrovniku pak najdete arboretum Trsteno, ve kterém se odehrála nejedna rozprava mezi Sansou Stark a Margaery Tyrell. Další destinací je ostrov Lokrum, který nabízí trochu stínu díky hustému lesu, ale také prvotřídní pláže. Pokud máte chuť na výlet, vydejte se na sever do Splitu, v jehož okolí se odehrávala většina památných bitev seriálu.

Maroko

Astapor, tedy město v Zálivu otrokářů, sehrálo velkou roli v životě Daenerys Targaryen. Právě zde totiž vykoupila otrockou armádu. Jako kulisa pro Astapor filmařům posloužilo marocké pobřežní město Essaouira, v minulosti nazývané Mogador, což znamená malá tvrz obklopená zdmi. Město se může pochlubit zajímavou kombinací arabské a evropské architektury, která je výsledkem invaze portugalských vojsk na přelomu 15. a 16. století.

Oproti dramatickému filmovému prostředí je ale městečko Essaouira zcela odlišné. Jde údajně o klidné, příjemné a krásné místo. Velké oblibě těší především mezi příznivci vodních sportů. Essaouira má přezdívku Větrné město Afriky, takže je vyhledáváno zejména milovníky windsurfingu.

V Maroku najdete také seriálové město Yunkai, ve skutečnosti je to pevnost Aït Benhaddou. Tuto památku ležící nedaleko Varzázatu budou obdivovat fanoušci i jiných filmových velikánů, natáčel se tu například Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský nebo Gladiátor.

Španělsko

Část scén z páté série se odehrávala také ve Španělsku. Konkrétně v Andalusii, v Seville a v městečku Osuna. Tato místa se díky práci filmařů přeměnila na království Dorne.

Tamější lokace zahrnovaly například univerzitu v Osuně nebo býčí arénu. V Seville se pak natáčení odehrávalo zejména v královském paláci Alcázar, který se stal sídlem rodu Martellů. Tento palác je charakteristickou ukázkou maurské architektury a spolu s katedrálou a Indickými archívy je zapsán ve světovém dědictví UNESCO. Hra o trůny bude mít celkem osm sérií, poslední se právě točí a sedm už bylo odvysíláno. 

 nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl