ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?

Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?

Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?
1. 8. 2018 / Autor: 663highland Popisek: Seibi-en v Hirakawě, prefektura Aomori, Japonsko, ilustrační foto
#festival
další

Spolek Kruh, věnující se propagaci architektury, uspořádá festival Film a architektura. Ten prostřednictvím vybraných filmových snímků nastoluje témata a seznamuje s aktuálními otázkami světa architektury. Festival bude probíhat v několika českých městech od 29.9. do 5.10. 2018.

Mezinárodní filmový festival Film a architektura, který bude probíhat souběžně s festivalem Den architektury, se letos poprvé rozrostl do dvaceti českých a moravských měst. Stěžejní bude promítání celovečerních autorských filmů se zaměřením na architekturu, život ve městě a design. Festival stejně jako v loňském roce otevře slavnostní festivalový warm-up. Ve čtvrtek 20. září se v pražském kině Světozor bude v české premiéře promítat životopisný snímek Eames: The Architect and The Painter, jenž bude prezentovat manželskou dvojici Charlese a Ray Eamesovy. Ti jsou považováni za nejvýznamnější americké designéry 20. století a jejich originální nábytek se vyrábí dodnes.

Japonská architektura

Festival je rozdělený do několika programových sekcí. Zaměřeno na Japonsko odpoví na otázky, jak vypadají domovy Japonců, proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou. V rámci sekce se bude promítat například film Tadao Ando: From Emptiness To Infinity, jenž je portrétem světového mistra japonského minimalismu, přirozených linií a tradičního řemesla. Ando, nositel prestižní Pritzkerovy ceny, proslul využitím původních materiálů, zejména pohledového betonu, který se objevuje zejména na sakrálních stavbách, jako jsou například Vodní chrám v Awadži či Chrám světla v Ósace.

Jeho stavby jsou k vidění nejen v Japonsku, ale i v Itálii, Německu, Francii či USA. Od režisérské dvojice Beka & Partners, jejichž díla jsou také ve stálé sbírce newyorského muzea MoMA, diváci uvidí jejich nejnovější film Moryama-San – první film o noise hudbě, zálibě v artistickém čtení, němých filmech, ohňostroji a japonské architektuře. Druhý film ze stejné režisérské dílny, který bude festival promítat, je Voyage Autour de la Lune– urbanistický deník a intimní příběh města Bordeaux

Komu patří město?

Komu patří město? Státu, politikům, developerům či občanům, kteří prostor denně obývají a využívají? Nejen tyto otázky si kladou filmy z další festivalové sekce. Diller Scofido + Renfro Reimagining Lincoln Center and the High Line pojednává o úspěšné revitalizaci The High Line, kdy se studiu Diller Scofidio a krajinnému architektu Jamesi Cornerovi podařilo jedinečným způsobem propojit veřejný život uprostřed pulzujícího New Yorku s přírodou. Nizozemský snímek Why We Cycle bude z pohledu architektů, ale i psychologů a sociologů vyprávět o vztahu Holanďanů ke kolům.

Snímky od Adama Gebriana

S festivalem Film a architektura dlouhodobě spolupracuje také propagátor architektury Adam Gebrian. Ten pro letošní rok vybral několik snímků. Od Berlínské filharmonie přes pařížské Centre Pompidou až po Kahnův Salk Institut v Kalifornii a další zachycuje šest režisérů (Robert Redford, Wim Wenders, Karim Ainouz, Michael Glawogger, Michael Madsen, Margreth Olin) svůj pohled na tyto epicky konstruované budovy. Snímek Katedrály kultur představuje z různých pohledů, co by nám budovy řekly, kdyby mohly mluvit. Díky 3D projekci budou diváci moci zakusit „skutečný“ prožitek z návštěvy známých institucí. 

K vidění bude i projekce filmu Last Exit Alexanderplatz, jenž zachycuje probíhající, ale politicky zpochybňovaný a dosud neúspěšný pokus o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodní čtvrť podobnou Manhattanu. Ve filmu vystupuje mimo jiné významný německý architekt Hans Kollhoff, který přijal 4. října pozvání do Prahy a po promítání naváže svou přednáškou.

Festival proběhne mimo jiné v Praze, Plzni, Nymburku, Brně a také ve Zlíně.

Festival Film a architektura podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím projekcí autorských dokumentů, inovativních, experimentálních i hraných filmů. Přispívá k debatám mezi architekty, politiky a veřejností o podobě, potřebách a proměnách měst, nezbytných pro další rozvoj naší společnosti a díky vstřícnosti filmového média oslovuje nejširší publikum.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl