ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Karviná plánuje unikátní zelenou stavbu od známé londýnské architektonické kanceláře Grimshaw

Karviná plánuje unikátní zelenou stavbu od známé londýnské architektonické kanceláře Grimshaw

Karviná plánuje unikátní zelenou stavbu od známé londýnské architektonické kanceláře Grimshaw
22. 3. 2023 / Autor: Zdroj: www.slu.cz

Eden Silesia - to je název vzdělávacího a vědecko-výzkumného parku, který by měl do roku 2027 vzniknout v Karviné. Lokalita je negativně poznamenaná těžbou uhlí a jedním z cílů je místo proměnit  v inspirativní a atraktivní území. Projekt je inspirován podobným úspěšným projektem Eden project v Cornwallu ve Velké Británii. Vnitřní prostor centrální budovy navrhlo světově známé londýnské architektonické studio Grimshaw.

Projekt by měl odrážet hlavní téma, kterým je propojení člověka s přírodou. „Při tvorbě architektonické studie jsme se nechali inspirovat přírodou a její schopností vytvářet krásný a efektivní design,“ komentuje finální podobu projektu prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity Tomáš Gongol a dodává: „Snaha o co nejnižší energetickou i ekonomickou náročnost stavby vedla ke zmenšení rozsahu centrální budovy, ve které bude soustředěna hlavní část vzdělávacích aktivit pro studenty naší univerzity i pro veřejnost.“ 

Centrální stavba bude unikátní v mnoha ohledech. Veřejnost se může těšit na různorodé vzdělávací aktivity i procházky nově vypěstovaným lesem s porostem a rostlinami příbuznými s prehistorickou flórou, ze které vznikalo uhlí. Další okrasné i užitkové zahrady včetně vodních ploch o celkové rozloze 50 hektarů nabídnou návštěvníkům prostor pro odpočinek i kulturní vyžití.

Budova by se měla stát novým symbolem změny Karvinska. Moderní zelená budova bude zajímavě kontrastovat s betonovou věží dolu Darkov v sousedství. Pokud se povede k vytápění a chlazení použít zelenou energii, bude to jasný důkaz toho, že tento dosud černý region se opravdu může změnit k lepšímu.

„Jsem přesvědčen, že se lokalita výrazně pozitivně odrazí na životě ve městě a jeho okolí. Blízkosti města zajistí lepší začlenění do celkové infrastruktury města pro jeho následnou obsluhu a využití,” řekl primátor města Lukáš Raszyk.

V areálu také vznikne unikátní univerzitní kampus pro výuku nového studijního programu zaměřeného na regenerativní rozvoj regionu a krajiny, který připravuje Slezská univerzita společně s Mendelovou univerzitou v Brně. Bude tu i prostor na profesní praxi studentů Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné i opavských součástí Slezské univerzity. Areál však nebude určen jen pro vysokoškolské studenty. „V rámci vzdělávacích aktivit připravujeme bohatý program pro všechny věkové skupiny. Nabídneme krátkodobé i dlouhodobé vzdělávací kurzy pro širokou veřejnost i žáky mateřských, základních a středních škol. Dále plánujeme pořádání letních škol, příměstských táborů, odpoledních kroužků apod., do kterých se primárně zapojí obyvatelé z blízkého okolí. Vítáni budou také individuální návštěvníci, pro které budou připraveny komentované prohlídky či vzdělávací „samostudium“, odpočinkové zóny, místa pro aktivní trávení volného času i možnost občerstvení. V areálu bude také možné pořádat nejrůznější kulturní vystoupení nebo komunitní akce“ říká Tomáš Gongol.

Pokud bude projekt schválen k financování z evropského operačního programu, budou ještě letos zahájeny potřebné projekční práce. Se samotnou realizací stavby se pak počítá v letech 2026-2027. Žádost byla v uplynulých dnech dokončena, zkompletována a podána. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Národní pavilon pro EXPO 2025 bude mít podobu skleněné spirály

Český národní pavilon pro EXPO 2025 má jasné obrysy. Světová výstava se bude konat po dlouhých 55 letech opět v japonské Ósace. Vítězem architektonicko-designérské soutěže na návrh i obsah českého národního pavilonu je studio Apropos Architects se svou skleněnou spirálou. Finální architektonická podoba českého pavilonu bude známa nejpozději do konce dubna, kdy bude s vítězem podepsána smlouva o realizaci.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Umění, které kultivuje veřejný prostor. Mural art v českých ulicích!

Mural art jsou velkoplošné malby, kterým jako malířské plátno slouží převážně zdi městských domů. Toto umění se snaží splynout s architekturou v dané lokalitě. Muralismus je hned v několika směrech přínosný, především pak svou přidanou hodnotou, kdy dílo neslouží jen jako dekorace ale zároveň součást architektury a potřeb daného místa.

Mohlo by vás zajímat

Moderní stavby
8 m 32 s

Karviná má revoluční projekt, funguje zde první modulární nemocnice v Česku

Modulární stavby jsou stále oblíbenější mezi architekty i investory. V České republice se z modulů staví například sídla firem, školy, školky či různé prodejny. Pro takové řešení se rozhodla i Karvinská hornická nemocnice, která během krátké doby získala zcela novou třípatrovou přístavbu. Skládá se ze 77 modulů, v nově vzniklém prostoru se nachází oddělení pro následnou péči, ortopedické oddělení či jednotka intenzivní péče. Stavba také získala čestné uznání v soutěži Stavba roku 2020.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl