ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Jaká je architektura za polárním kruhem? Téma představuje nová publikace

Jaká je architektura za polárním kruhem? Téma představuje nová publikace

Jaká je architektura za polárním kruhem? Téma představuje nová publikace
21. 12. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Galerie Jaroslava Fragnera přichází s novou publikací a pokračuje tak v prezentaci a hledání inspirace v severské architektuře zejména v otázkách udržitelnosti. Nová česko-anglická kniha s názvem NORDIC ARCTIC / Udržitelná architektura za polárním kruhem vznikla u příležitosti stejnojmenné výstavy v galerii, uvedené letos na podzim. Svůj pohled na architektonické a krajinářské intervence do severské přírody zachytil norský fotograf českého původu Jiří Havran. Zaměřuje se zejména na unikátní Norské turistické trasy a specifickou oblast Špicberků, ale také Island a Grónsko.

Stošedesátistránkový katalog uvádí eseje Dana Merty, Zdeňka Lyčky a Petera Hemmersama. Texty věnované evropské části Arktidy doprovázejí fotografie výjimečných projektů a realizací renomovaných severských architektonických ateliérů. Kromě estetické kvality se zaměřují na citlivé zakomponování do přírody, pokročilé technologie a nízkou uhlíkovou stopu.

Jedním ze základních motivů knihy je stále sílící diskuze nad úlohou udržitelné architektury v rámci adaptace na klimatické změny a nabízí vzorové příklady jak v rámci udržitelnosti krajiny po stránce environmentální, tak ve vztahu k sílícímu náporu turistů do exponovaných krajinných celků.

Ukázkovým příkladem je ojedinělý systém spolupráce expertů z mnoha odvětví s norskými i světovými architekty během dlouhodobého projektu Národních turistických tras. Kreativita a inovace s pokorným přístupem ke krajině se staly vzorem pro další země při vytváření turistické infrastruktury při ochraně výjimečných krajinných celků.

Publikace předkládá také inovativní realizace i projekty, které ukazují širokou škálu architektonických konceptů předních skandinávských ateliérů – BIG / Bjarke Ingels Group, Dorte Mandrup, Henning Larsen, Snøhetta, White Arkitekter, Jensen & Skodvin Architects, Reiulf Ramstad Arkitekter, Rintala Eggertsson Architects nebo Einar Jarmund & Co a dalších.  Mnoho z těchto staveb a objektů získalo různá ocenění a staly se základním portfoliem pro odbornou diskuzi napříč vědeckými obory a institucemi včetně univerzit. Autory tamních staveb jsou však i světově proslulí Steven Holl nebo Peter Zumthor.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Známe vítězný návrh na budoucí podobu Vltavské filharmonie

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky vyhlásili zástupci hlavního města a Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská.

 

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
16 m 43 s

Dan Merta (Galerie Jaroslava Fragnera)

Dan Merta pochází z umělecké rodiny, vystudoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Jako kurátor připravoval od roku 1993 výstavy na Pražském hradě. V letech 1999 – 2008 byl tajemníkem Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Mezi lety 1996 – 2000 pracoval také jako vedoucí odboru kultury MČ Praha 3 – Žižkov, kde spoluzakládal novodobou tradici kulturněspolečenských bakchanálií, jako je žižkovský masopust a vinohradské vinobraní. Byl jedním z iniciátorů a zakladatelů Iniciativy za novou Prahu a Tady není developerovo (2011). Od roku 2001 vede Galerii Jaroslava Fragnera.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera přináší inspiraci udržitelné architektury za polárním kruhem

Galerie Jaroslava Fragnera si připravila velmi zajímavou výstavu. Tentokrát zavede zájemce za daleký polární kruh. Výstava s názvem NORDIC ARCTIC/ Udržitelná architektura za polárním kruhem představí zajímavé stavby Grónska, Norska včetně Lofot a Špicberků, Švédska a Islandu. Akce bude zahájena 8. září. Galerie tak pokračuje v představování inspirativní severské architektury a udržitelnosti, kterým se pravidelně věnuje v uplynulé dekádě.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
8 m 01 s

Intenzivní přípravy nového koncertního sálu a související rekonstrukce DKMO pokračují

Ostrava stejně jako další velká města v České republice dlouhodobě usiluje o moderní koncertní sál. Důvodem je přilákání významných zahraničních umělců, ale i vytvoření adekvátního zázemí pro tamní orchestr, který v provizorních podmínkách působí již 70 let. Od 60. let minulého století se ve městě uskutečnilo šest neúspěšných pokusů o výstavbu adekvátních koncertních prostor. Nyní ale Ostravě svitla naděje a v plném proudu jsou přípravy na stavbu dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla ve spolupráci s pražským studiem Architecture Acts. Stavba bude součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl