ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Jak „vyléčit“ vnitřní prostředí škol, aby v něm dětem bylo lépe?

Jak „vyléčit“ vnitřní prostředí škol, aby v něm dětem bylo lépe?

Jak „vyléčit“ vnitřní prostředí škol, aby v něm dětem bylo lépe?
30. 8. 2018 / Autor: Česká rada pro šetrné budovy Popisek: ZŠ Komenského Slavkov, vizualizace třídy s akustickými opatřen

Česká rada pro šetrné budovy varuje před nevyhovujícím prostředím ve školách. To má za následek nejrůznější nemoci, s nimiž se musí děti potýkat. Přestože chybí peníze na rekonstrukce škol, Rada nabízí řešení, jak dostat do českých škol takové prostředí, které bude prospěšné dětem i dospělým.

Původci dětských nemocí

Vydýchaný vzduch v učebnách již po pouhých osmnácti minutách od začátku výuky, nekvalitní a nerovnoměrné osvětlení i hluk na úrovni až osmdesát čtyři decibelů rovnající se hlučnosti motorové pily kvůli špatné akustice místností. Na tyto výsledky poukázala loňská pilotní fáze projektu Zdravá škola, který Česká rada pro šetrné budovy iniciovala. Naměřené hodnoty nevyhovují hygienickým normám a děti tak trpí únavou, ospalostí, bolestmi hlavy i očí, hůře se soustředí. Mohou je ale postihnout i závažné zdravotní problémy. Kvůli špatným podmínkám ve třídách, prachu a nedostatku čerstvého vzduchu se dětem často během školního roku zhoršují alergie, ekzémy či astma – projevy těchto zdravotních obtíží tak mohou být paradoxně horší než o letních prázdninách v průběhu pylové sezóny.

Chybí peníze na zdraví

V současné době chybí na komplexní rekonstrukce tříd potřebné dotace. Školám tak nezbývají na úpravy peníze. Jediné, čeho mohou aktuálně využít, je dotace na instalaci systémů řízeného větrání s rekuperací odpadního tepla. Neexistuje však dotační program zohledňující jak vzduch, tak i světlo a akustiku. A to je problém. Komplexní rekonstrukce jsou pro nápravu stavu naprosto zásadní a bez nich to nepůjde. Systémové řešení totiž školám šetří nejen čas, ale i finanční náklady. Nesystémový přístup se jednoznačně projevuje u škol, které zateplily, vyměnily okna, a tím se neprodyšně uzavřely a teď čelí problému enormně vydýchaného vzduchu.

Řešení

Inspirací pro každého, že změny k lepšímu a zdravějšímu prostředí pro děti i učitele udělat jde, jsou školy ZŠ Komenského ze Slavkova u Brna a ZŠ Mikoláše Alše v pražském Suchdole. Ty se minulý rok zapojily do pilotní fáze projektu Zdravá škola a na doporučení Rady a ve spolupráci s ní provedly ve třídách potřebné úpravy akustiky, osvětlení a vzduchotechniky. Došlo tak k výraznému zlepšení kvality vzduchu v učebnách, rovnoměrnému, dostatečnému a regulovatelnému osvětlení a optimálnímu akustickému řešení. Díky tomu nemusejí učitelé hluk ve třídě překřikovat. A především děti a prostředí, v němž tráví podstatnou část dne, jsou zdravější. Ředitelka ZŠ Mikoláše Alše v Suchdole Alexandra Kejharová k tomu říká: „Učitelé, kteří v těchto třídách učí, si změn všimli okamžitě – i díky tomu, že mají porovnání se třídami, kde akustické podhledy nejsou. Děti rozdíl také ihned pocítily, a když mluví, nebo pracují ve skupinách, je prostředí mnohem klidnější. Nemusejí zvyšovat hlas, nenamáhají si hlasivky. Má to tedy velmi pozitivní vliv na atmosféru v hodině“.

Vyléčíme prostředí našich dětí

Projekt Zdravá škola spustila Rada pro šetrné budovy loni s cílem poskytnout školám pomocnou ruku při řešení vnitřního prostředí – a to jak v rámci rekonstrukcí, tak i novostaveb vzdělávacích zařízení. Snahou Rady je, aby se prostředí ve školách řešilo komplexně, úpravy byly systémové a domyšlené do důsledků tak, aby vznikalo jen zdravé vnitřní prostředí. Letos Rada zahájila spolupráci se Svazem měst a obcí České republikyNárodním centrem energetických úspor. Společnými silami tak plánují zlepšit podmínky pro výuku dětí a prosadit potřebný integrovaný dotační titul, díky němuž by školy mohly realizovat komplexní rekonstrukce tříd, a to jak po stránce vzduchotechniky, tak i osvětlení a akustiky. „Z výsledků našeho průzkumu, do kterého se zapojilo přes čtyři sta tuzemských škol, vyplývá, že více než polovina z nich má zájem o více informací k této problematice a o možnostech řešení. To svědčí o pozitivní změně v přístupu ředitelů. Většina z nás má či měla ve vzdělávacích zařízeních své děti. A proto máme všichni zájem na tom, aby byly zdravé, cítily se zde dobře a nechodily domů utahané. Začátek školního roku považujeme za nový impulz, aby se i rodiče začali více zajímat o to, v jakých podmínkách se jejich děti učí a tráví výraznou část svého dne,“ apeluje výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl