ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Tlaková vlna po Janově: Česko začalo s kontrolami mostů

Tlaková vlna po Janově: Česko začalo s kontrolami mostů

Tlaková vlna po Janově: Česko začalo s kontrolami mostů
31. 8. 2018 / Autor: vary.idnes.cz Popisek: Doubský most

Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty zkontrolují silniční a železniční mosty v Česku. Především pak ty, které byly postaveny v šedesátých až osmdesátých letech. Prověřovat se tak bude zhruba tisícovka mostů.

Po jednání se šéfy obou organizací to řekl ministr dopravy Dan Ťok, který ke kontrolám vyzval i kraje. Například Doubský most v Karlových Varech čeká demolice a bude nahrazen novým. Dopravní tepna postavená v šedesátých letech je, podle Ťoka, v horším stavu, než se předpokládalo.

Mosty a jejich stav se staly středem pozornosti po pádu dálničního mostu v italském Janově v polovině letošního srpna. Zřítil se za plného provozu, o život přišlo čtyřicet tři lidí. O mostní stavby se veřejnost začala zajímat už loni v prosinci poté, co spadla lávka pro pěší v pražské Troji. Při neštěstí se tehdy zranili čtyři lidé, z toho dva těžce.

Kontrola mostů je složitá

Podle ministra Ťoka se stav mostů ze šedesátých až osmdesátých let složitě kontroloval, což se projevilo u Doubského mostu, u kterého se při rekonstrukci našlo poškození, na které se při původních kontrolách nepřišlo. „Chceme se ujistit, že u těchto mostů není nějaká skrytá vada, která se nedá běžně detekovat,“ řekl ministr.

Zkontrolovány budou zhruba čtyři stovky mostů na železnici a dalších šest set na dálnicích a silnicích. Kontroly se budou zaměřovat především na kanálky, v nichž jsou vedena opěrná lana.

K podobné kontrole ministerstvo vyzvalo kraje, které mají na starosti silnice II. a III. třídy. Zaměřit by se podle Ťoka měly především na mosty nad dálnicemi nebo železnicemi.

Samostatný dotační program

Předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová uvedla, že na opravy silnic a mostů by měly kraje dostat více peněz než dosud. Z celkového počtu 17 485 silničních mostů jich vlastní sedmdesát dva procent a z nich je téměř čtvrtina ve špatném až havarijním stavu. Státní fond dopravní infrastruktury by údajně mohl vypsat na opravy mostů samostatný dotační program, podotkla. „Jako ideální řešení vidím, kdyby finanční prostředky dostaly kraje přímo do svých rozpočtů s přesným určením, kolik peněz půjde na opravy krajských silnic a kolik peněz konkrétně na opravy mostů.“

Doubský most, který je hlavní spojnicí přes řeku Ohři mezi dálnicí D6 a silnicí na Plzeň, je od letošního dubna kvůli rekonstrukci uzavřen. Uzavírka, která způsobovala značné dopravní komplikace, měla skončit v listopadu.

Zásadní pochybení

Karlovarský primátor Petr Kulhánek rozhodnutí ministerstva kritizoval. „Připravit rekonstrukci zásadní dopravní spojnice v 21. století tak, že po čtyřech měsících uzavírky přijdu na to, že je most třeba snést a postavit nový, je z mého pohledu naprosto neomluvitelné a někdo v celém procesu zcela zásadně pochybil. Výsledkem bude o rok déle trvající komplikovaná situace v dopravě v této části města a s ní související poškozování komunikací a životního prostředí na dlouhých objízdných trasách," uvedl.

Podle Kulhánka je ještě vážnějším problémem nemožnost rekonstrukce Dvorského mostu, která je připravena na rok 2019. Dvorský most nyní slouží jako alternativa k Doubskému, zároveň však stav jeho konstrukce potřebuje urgentní přestavbu. Ta měla začít právě v návaznosti na dokončení Doubského mostu.

Kulhánek chce vědět, kdo je za pochybení zodpovědný. Žádá také zajištění průchodu chodců přes Doubský most do doby, než bude snesen, a následné vybudování lávky pro průchod lidí během rekonstrukce.

Stát uvolní až 1,5 miliardy korun

V České republice je téměř 18 000 silničních mostů a více než 6750 železničních mostů. Ředitelství silnic a dálnic má na starosti zhruba pět tisíc mostů, přičemž šest z nich na silnicích první třídy je ve zcela nevyhovujícím stavu. Tyto mosty jsou podle silničářů uzavřeny a budou opraveny nebo nahrazeny novou stavbou. Na železnici není podle železničářů v havarijním stavu žádný most, aktuálně se tři sta šedesát jedna mostů opravuje. Stát letos na modernizaci mostů uvolní až 1,5 miliardy korun.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl