ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality YIT staví další etapy rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín

YIT staví další etapy rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín

YIT staví další etapy rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín
28. 5. 2018 / Autor: iprn.com Popisek: Pátá etapa Salo rezidence Suomi Hloubětín od YIT
#rezidence
další

Developer YIT začal stavět další dvě etapy Salo a Porvoo svého doposud nejrozsáhlejšího rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín v Praze 9. Celkem tři bytové domy s více než sto šedesáti nízkoenergetickými jednotkami vytvoří oddělený polosoukromý blok se zeleným patiem. Dokončení YIT plánuje na podzim 2020.

„Práce na projektu Suomi Hloubětín, vznikajícím na ploše původního brownfieldu v blízkosti dvou stanic metra B, jsou v plném proudu. Vedle zahájené páté a sedmé etapy Salo a Porvoo intenzivně pracujeme také na dokončení předchozích fází Oulu a Turku, které směřujeme na letošní podzim, přičemž byty v nich jsou již zcela vyprodané. V tomto termínu bychom měli dokončit i hrubou stavbu čtvrté etapy Lahti se sto čtyřmi jednotkami, z nichž už je více než polovina prodaná. Poptávka po bydlení v Praze je stále velmi vysoká, jsme proto rádi, že vše běží podle plánu a spuštěním prodeje Salo a Porvoo můžeme nabídku rozšířit o další nové byty ve finském stylu,“ říká obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

Pátá etapa Salo bude zahrnovat dva osmipodlažní bytové domy s celkem sto jedna jednotkami v dispozicích 1+kk až 5+kk o velikostech 32 m2 až 120 m2. Všechny budou disponovat vlastním balkonem, terasou nebo předzahrádkou.

Stejné dispozice nabídne i šedesátka bytů v rámci šestipodlažního domu Porvoo. Obě etapy propojí společné dvouúrovňové podzemní podlaží, kde se kromě parkovacích stání a sklepních prostor bude nacházet i kočárkárna a místnost pro mytí kol a psů. Součástí Salo navíc budou i čtyři komerční prostory. Stejně jako dalších osm fází projektu nesou i tyto dvě jména významných finských měst. Inspirace Finskem bude v Suomi Hloubětín patrná doslova na každém kroku – i ulice a veřejná prostranství budou totiž pojmenované po známých finských osobnostech. V areálu také vznikne mateřská školka od finského architekta Jyrkiho Tasy, která vyroste v sousedství budov Salo a Porvoo.

Typické pro severskou architekturu

Tři domy v rámci etap Salo a Porvoo koncipovali architekti ze studia Loxia Architects Ingenierie do odděleného polosoukromého bloku se společným zeleným patiem, který je podobný klasické městské činžovní zástavbě s vnitroblokem. Tento prostor se vůči svému okolí vymezuje jak vlastní hmotou jednotlivých budov, tak i opěrnými stěnami předzahrádek. Půdorys areálu lemují i jasně definovaná uliční prostranství, jež navazují na související infrastrukturu. Řešení domů je založeno na čistých, přímých liniích typických právě pro severskou architekturu. Tomuto pojetí odpovídají i zvolené odstíny fasády – v případě Salo se opírají o kontrastní prvky ve světlé a tmavé barvě a u Porvoo je to tlumenější šedý tón, v nejvyšším patře podkreslený bílou barvou. Členitost exteriérových stěn zdůrazňují i polozapuštěné balkony a ustoupená podlaží s přesahujícími atikami v posledních patrech. Výrazným prvkem jsou také pevné rámy pro případné slunolamy umístěné na hlavních terasách nejvýše položených bytů.

Vyšší míra soukromí a šetrnost k přírodě

Přirozeným protipólem k jednoduché a čisté koncepci domů je organický tvar patia neboli vnitřního dvorku, jež má při pohledu z oken připomínat různorodost finské krajiny plné jezer a lesů. Součástí takto pojaté společné zahrady budou i drobné herní prvky a soustava zpevněných cest. Je tedy ideálním místem pro setkávání a navazování sousedských vztahů. Díky uzamykatelným brankám poskytuje patio místním obyvatelům navíc vyšší míru soukromí i kontroly nad tím, kdo má do tohoto polosoukromého prostoru přístup. V souladu s požadavky udržitelnosti a šetrnosti k přírodě počítá YIT v Suomi Hloubětín i s vlastním systémem nakládání s dešťovou vodou a s revitalizací říčky Rokytky. Plánované řešení přispěje nejen ke zvýšení biodiverzity v lokalitě, ale podpoří i růst okolní vegetace, čímž vytvoří příjemné prostředí k odpočinku a trávení volného času.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl