ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?

Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?

Festival Film a architektura se blíží. Co nabídne letos?
1. 8. 2018 / Autor: 663highland Popisek: Seibi-en v Hirakawě, prefektura Aomori, Japonsko, ilustrační foto
#festival
další

Spolek Kruh, věnující se propagaci architektury, uspořádá festival Film a architektura. Ten prostřednictvím vybraných filmových snímků nastoluje témata a seznamuje s aktuálními otázkami světa architektury. Festival bude probíhat v několika českých městech od 29.9. do 5.10. 2018.

Mezinárodní filmový festival Film a architektura, který bude probíhat souběžně s festivalem Den architektury, se letos poprvé rozrostl do dvaceti českých a moravských měst. Stěžejní bude promítání celovečerních autorských filmů se zaměřením na architekturu, život ve městě a design. Festival stejně jako v loňském roce otevře slavnostní festivalový warm-up. Ve čtvrtek 20. září se v pražském kině Světozor bude v české premiéře promítat životopisný snímek Eames: The Architect and The Painter, jenž bude prezentovat manželskou dvojici Charlese a Ray Eamesovy. Ti jsou považováni za nejvýznamnější americké designéry 20. století a jejich originální nábytek se vyrábí dodnes.

Japonská architektura

Festival je rozdělený do několika programových sekcí. Zaměřeno na Japonsko odpoví na otázky, jak vypadají domovy Japonců, proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou. V rámci sekce se bude promítat například film Tadao Ando: From Emptiness To Infinity, jenž je portrétem světového mistra japonského minimalismu, přirozených linií a tradičního řemesla. Ando, nositel prestižní Pritzkerovy ceny, proslul využitím původních materiálů, zejména pohledového betonu, který se objevuje zejména na sakrálních stavbách, jako jsou například Vodní chrám v Awadži či Chrám světla v Ósace.

Jeho stavby jsou k vidění nejen v Japonsku, ale i v Itálii, Německu, Francii či USA. Od režisérské dvojice Beka & Partners, jejichž díla jsou také ve stálé sbírce newyorského muzea MoMA, diváci uvidí jejich nejnovější film Moryama-San – první film o noise hudbě, zálibě v artistickém čtení, němých filmech, ohňostroji a japonské architektuře. Druhý film ze stejné režisérské dílny, který bude festival promítat, je Voyage Autour de la Lune– urbanistický deník a intimní příběh města Bordeaux

Komu patří město?

Komu patří město? Státu, politikům, developerům či občanům, kteří prostor denně obývají a využívají? Nejen tyto otázky si kladou filmy z další festivalové sekce. Diller Scofido + Renfro Reimagining Lincoln Center and the High Line pojednává o úspěšné revitalizaci The High Line, kdy se studiu Diller Scofidio a krajinnému architektu Jamesi Cornerovi podařilo jedinečným způsobem propojit veřejný život uprostřed pulzujícího New Yorku s přírodou. Nizozemský snímek Why We Cycle bude z pohledu architektů, ale i psychologů a sociologů vyprávět o vztahu Holanďanů ke kolům.

Snímky od Adama Gebriana

S festivalem Film a architektura dlouhodobě spolupracuje také propagátor architektury Adam Gebrian. Ten pro letošní rok vybral několik snímků. Od Berlínské filharmonie přes pařížské Centre Pompidou až po Kahnův Salk Institut v Kalifornii a další zachycuje šest režisérů (Robert Redford, Wim Wenders, Karim Ainouz, Michael Glawogger, Michael Madsen, Margreth Olin) svůj pohled na tyto epicky konstruované budovy. Snímek Katedrály kultur představuje z různých pohledů, co by nám budovy řekly, kdyby mohly mluvit. Díky 3D projekci budou diváci moci zakusit „skutečný“ prožitek z návštěvy známých institucí. 

K vidění bude i projekce filmu Last Exit Alexanderplatz, jenž zachycuje probíhající, ale politicky zpochybňovaný a dosud neúspěšný pokus o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodní čtvrť podobnou Manhattanu. Ve filmu vystupuje mimo jiné významný německý architekt Hans Kollhoff, který přijal 4. října pozvání do Prahy a po promítání naváže svou přednáškou.

Festival proběhne mimo jiné v Praze, Plzni, Nymburku, Brně a také ve Zlíně.

Festival Film a architektura podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím projekcí autorských dokumentů, inovativních, experimentálních i hraných filmů. Přispívá k debatám mezi architekty, politiky a veřejností o podobě, potřebách a proměnách měst, nezbytných pro další rozvoj naší společnosti a díky vstřícnosti filmového média oslovuje nejširší publikum.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl