ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení

Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení

Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení
27. 9. 2023 / Autor: ČTYŘSTĚN, Foto: Ing. arch. Václav Novák

Dvacet let starý rodinný dům v Brně, který soukromí investoři koupili, byl sice v dobrém stavu, ale interiér rozhodně nevyhovoval potřebám dnešní doby, a to jak po estetické, tak praktické stránce. Díky zásahu architektů ze studia ČTYŘSTĚN se ale prostor proměnil v elegantní a designové místo plné světla a zajímavých detailů.

Autoři projektu: Karel Kubza, Milan Joja, Tomáš Págo, Martina Fojtíková

Vnitřek domu nesl rustikální a pseudoantické prvky jako mozaiky, patinované omítky, falešné římsy a balustrády. Tento styl představoval spíše luxus přelomu milénia. Úkolem architektů ze studia ČTYŘSTĚN bylo převést interiér do dnešní doby a přidat lehkost a světlo, aby se v něm noví návštěvníci cítili víc jako doma. „Původně jsme neměli příliš zasahovat do dispozice a konstrukcí, ale po delších debatách jsme se nakonec dohodli na upravení vikýřů a přebudování pokojů ve stísněném podkroví, které bylo ve velkém nepoměru k velkorysým prostorám v přízemí,“ uvádějí architekti.

Díky rozšíření vikýřů a jejich změně ze sedlových na pultové bylo možné do hlavní ložnice a koupelny dostat větší podchodnou výšku a zejména koupelna teď těží z krásného výhledu do krajiny. Využití vestavných skříní a nábytku na míru umožnilo uklidnit a zjednodušit tvarově složité pokoje a přidat úložné prostory i do míst, které je jinak obtížné využít.

Srdcem domu je velká vstupní hala s jídelnou, která je vizuálně propojená se zahradou velkoformátovým oknem. Místo pro kuchyni je oproti tomu docela malé, centrálním místem je ostrůvek, který vybíhá do prostoru a slouží jako oblíbené snídaňové místo. Na druhé straně jídelny vznikl klidnější večerní kout s televizí a vedle bazénu je schovaná herna pro volnočasové aktivity - cvičení, tvorbu i videohry.

Přízemí doplňuje pokoj pro hosty a velká samostatná pracovna s vlastní koupelnou a skrytou terasou, kde tráví většinu času jeden z majitelů pracující z domova.

Podkroví je určené soukromé zóně s hlavní ložnicí, koupelnou a dětskými pokoji. V nároží vedle ložnice je ještě menší pracovna pro paní domu.

Velká pozornost byla věnována celkovému návrhu osvětlení, které odráží různé využití a stupeň intimity prostor. Spousta nepřímého osvětlení je součástí nábytku. Dostalo se i na čistě dekorační prvky, které dodávají prostoru specifickou atmosféru, jako je třeba podsvícená kamenná dýha v obývacím koutu.

„Největší výzvou pro nás bylo respektování proporcí domu a využití původních prvků interiéru – různých nik, vitrín a zákoutí nebo výrazné křivky schodiště a galerie. U novostavby bychom takové tvarosloví nejspíš nepoužili, ale tady jsme byli nuceni s ním pracovat a přetvořit je v něco nového. Právě tahle omezení nakonec přispěla k zajímavému výsledku a zachování určité kontinuity místa, která interiéru dává další, téměř nepostřehnutelnou kvalitu,“ říkají architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Kombinace historického dědictví západočeského lázeňského města a uvolněná atmosféra tradičního filmového festivalu, nejen to byly důvody, proč mladý investor zvolil pro svou letní rezidenci právě starý byt v centru Karlových Varů. Rekonstrukce unikátního místa se ujaly architektky z ateliéru Plus One Architects a výsledkem je jedinečný byt s geniem loci.

Autorky: Kateřina Průchová a Petra Ciencialová

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Původní odhalené omítky i barevný kuchyňský kout, to jsou přednosti rekonstrukce bytu na Letné

Velmi zajímavý interiér vznikl v činžovním domě z počátku 20. století v Praze na Letné. Cílem majitelů bylo zrekonstruovat a vybavit byt pro rodinu s dětmi. Výsledkem je stylový prostor s množstvím původních prvků, které dodávají místu harmonickou atmosféru. V každé místnosti nechali architekti z atelieru BYRÓ odhalené původní omítky a zajímavý je také kuchyňský kout, který díky barevnému pojetí interiér rozzářil.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zajímavé netypické prvky a šatna z galvanického plechu - to je nový interiér v jednom z nuselských bytů

Kompletní rekonstrukce bytu v historické zástavbě v Praze 4 znamenala především změnu původní nevyhovující dispozice z první poloviny 20.století. Návrhu se ujali architekti Ondřej Janků a Lenka Kucháreková ze studia COLLARCH a výsledkem je zajímavý prostor, jemuž dominuje šatní skříň osazena dveřmi z galvanicky pozinkovaného plechu a efektem olejových skvrn. Interiér ale skrývá i další zajímavosti.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl