ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení

Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení

Dvacet let starý dům získal díky rekonstrukci interiéru elegantní a nadčasové vybavení
27. 9. 2023 / Autor: ČTYŘSTĚN, Foto: Ing. arch. Václav Novák

Dvacet let starý rodinný dům v Brně, který soukromí investoři koupili, byl sice v dobrém stavu, ale interiér rozhodně nevyhovoval potřebám dnešní doby, a to jak po estetické, tak praktické stránce. Díky zásahu architektů ze studia ČTYŘSTĚN se ale prostor proměnil v elegantní a designové místo plné světla a zajímavých detailů.

Autoři projektu: Karel Kubza, Milan Joja, Tomáš Págo, Martina Fojtíková

Vnitřek domu nesl rustikální a pseudoantické prvky jako mozaiky, patinované omítky, falešné římsy a balustrády. Tento styl představoval spíše luxus přelomu milénia. Úkolem architektů ze studia ČTYŘSTĚN bylo převést interiér do dnešní doby a přidat lehkost a světlo, aby se v něm noví návštěvníci cítili víc jako doma. „Původně jsme neměli příliš zasahovat do dispozice a konstrukcí, ale po delších debatách jsme se nakonec dohodli na upravení vikýřů a přebudování pokojů ve stísněném podkroví, které bylo ve velkém nepoměru k velkorysým prostorám v přízemí,“ uvádějí architekti.

Díky rozšíření vikýřů a jejich změně ze sedlových na pultové bylo možné do hlavní ložnice a koupelny dostat větší podchodnou výšku a zejména koupelna teď těží z krásného výhledu do krajiny. Využití vestavných skříní a nábytku na míru umožnilo uklidnit a zjednodušit tvarově složité pokoje a přidat úložné prostory i do míst, které je jinak obtížné využít.

Srdcem domu je velká vstupní hala s jídelnou, která je vizuálně propojená se zahradou velkoformátovým oknem. Místo pro kuchyni je oproti tomu docela malé, centrálním místem je ostrůvek, který vybíhá do prostoru a slouží jako oblíbené snídaňové místo. Na druhé straně jídelny vznikl klidnější večerní kout s televizí a vedle bazénu je schovaná herna pro volnočasové aktivity - cvičení, tvorbu i videohry.

Přízemí doplňuje pokoj pro hosty a velká samostatná pracovna s vlastní koupelnou a skrytou terasou, kde tráví většinu času jeden z majitelů pracující z domova.

Podkroví je určené soukromé zóně s hlavní ložnicí, koupelnou a dětskými pokoji. V nároží vedle ložnice je ještě menší pracovna pro paní domu.

Velká pozornost byla věnována celkovému návrhu osvětlení, které odráží různé využití a stupeň intimity prostor. Spousta nepřímého osvětlení je součástí nábytku. Dostalo se i na čistě dekorační prvky, které dodávají prostoru specifickou atmosféru, jako je třeba podsvícená kamenná dýha v obývacím koutu.

„Největší výzvou pro nás bylo respektování proporcí domu a využití původních prvků interiéru – různých nik, vitrín a zákoutí nebo výrazné křivky schodiště a galerie. U novostavby bychom takové tvarosloví nejspíš nepoužili, ale tady jsme byli nuceni s ním pracovat a přetvořit je v něco nového. Právě tahle omezení nakonec přispěla k zajímavému výsledku a zachování určité kontinuity místa, která interiéru dává další, téměř nepostřehnutelnou kvalitu,“ říkají architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Kombinace historického dědictví západočeského lázeňského města a uvolněná atmosféra tradičního filmového festivalu, nejen to byly důvody, proč mladý investor zvolil pro svou letní rezidenci právě starý byt v centru Karlových Varů. Rekonstrukce unikátního místa se ujaly architektky z ateliéru Plus One Architects a výsledkem je jedinečný byt s geniem loci.

Autorky: Kateřina Průchová a Petra Ciencialová

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Původní odhalené omítky i barevný kuchyňský kout, to jsou přednosti rekonstrukce bytu na Letné

Velmi zajímavý interiér vznikl v činžovním domě z počátku 20. století v Praze na Letné. Cílem majitelů bylo zrekonstruovat a vybavit byt pro rodinu s dětmi. Výsledkem je stylový prostor s množstvím původních prvků, které dodávají místu harmonickou atmosféru. V každé místnosti nechali architekti z atelieru BYRÓ odhalené původní omítky a zajímavý je také kuchyňský kout, který díky barevnému pojetí interiér rozzářil.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zajímavé netypické prvky a šatna z galvanického plechu - to je nový interiér v jednom z nuselských bytů

Kompletní rekonstrukce bytu v historické zástavbě v Praze 4 znamenala především změnu původní nevyhovující dispozice z první poloviny 20.století. Návrhu se ujali architekti Ondřej Janků a Lenka Kucháreková ze studia COLLARCH a výsledkem je zajímavý prostor, jemuž dominuje šatní skříň osazena dveřmi z galvanicky pozinkovaného plechu a efektem olejových skvrn. Interiér ale skrývá i další zajímavosti.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl