ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Domy na baterky: Nikoliv sci-fi, ale dnes už realita

Domy na baterky: Nikoliv sci-fi, ale dnes už realita

Domy na baterky: Nikoliv sci-fi, ale dnes už realita
13. 8. 2018 / Autor: Fenix Group Popisek: Střecha budovy Office center 2020

Nízkoenergetické domy umožní úsporu až osmdesáti procent nákladů. V takových domech se dnes nejen bydlí, ale také pracuje. Na střeše kancelářské budovy společnosti Fenix se nachází fotovoltaika, která umožňuje inteligentní energetický chod celé budovy. Sdílená úložiště umožní efektivní využití obnovitelných zdrojů. Budovy s bateriovým úložištěm plně respektují životní prostředí. Životnost takového systému je až dvacet pět let.

Nízkoenergetické domy jsou v současnosti oblíbeným typem moderního bydlení. Nabízejí vysoce komfortní bydlení, ale vyznačují se i velmi nízkou spotřebou energie na vytápění. Úspora na vytápění nízkoenergetického domu může dosáhnout až osmdesát procent nákladů. Mezi další přednosti patří udržení příznivého klima uvnitř domu během celého roku a neustálý přísun čerstvého vzduchu. Cenově se nízkoenergetické domy vyrovnávají nákladům na stavbu klasické novostavby, ovšem v budoucnu se stávají v nákladech na provoz velkou úsporou.

Progresivním trendem současné doby je stavět nejen domy, v nichž se pohodlně a zdravě bydlí, ale v nichž se takto také pracuje. Jedná se o domy, jejichž náklady na provoz se díky elegantnímu a technicky vyspělému vybavení minimalizují, pro zaměstnance je zajištěné příjemné, a hlavně zdravé pracovní prostředí.

Jednou z takových budov je Office center 2020 společnosti Fenix s. r. o., která vyrábí a prodává  elektrické sálavé topné panely ECOSUN. Je to dům s nízkou energetickou spotřebou ve standardu 2020. Stavba ve tvaru krychle je doslova prodchnuta technickými vymoženostmi, které umožňují téměř nulovou spotřebu energie.

Centrální mozek budovy

Na střeše se nachází fotovoltaika, která nabíjí baterie v takzvaném centrálním mozku budovy. Baterie spolupracuje s chytrou sítí a společně s elektrickým vytápěním a elektrickými přístroji je celý dům v podstatě poháněn elektrickou energií. Jak říká Cyril Svozil, majitel společnosti: „Ideálem je stejná výroba a spotřeba. V praxi jde však o nedosažitelný stav.“

Zejména obnovitelné zdroje se podle společnosti Fenix jeví v současnosti jako velká zátěž pro distribuční síť. Objekty s bateriemi nicméně plně kompenzují nespolehlivost dodávek energie z OZE a vytváří tak podmínky pro jejich další rozšíření. Sdílené úložiště pak umožní efektivní využití obnovitelných zdrojů a uvede síť do harmonického stavu.

Přínos budov s bateriovým úložištěm

Podle Fenixu se jedná o řešení plně respektující životní prostředí, které nezatěžuje. Jestliže jako v případě budovy Office center 2020 spolupracuje bateriové úložiště s chytrou sítí, pak pomáhá udržet její rovnováhu a snižuje její zranitelnost. Snížením hodnoty hlavního jističe a využíváním energie výhradně v tzv. nízkém tarifu dojde k významné úspoře nákladů. Přítomnost bateriového úložiště umožní vysokou energetickou nezávislost a pokrytí zhruba třiceti procent energetických potřeb.

Využití fotovoltaiky

V tomto případě se očekává, že použitý sálavý elektrický topný systém zajistí vysokou flexibilitu a schopnost dodávat přesnou dávku tepla nezávisle do každého prostoru, bude rovněž velmi rychle reagovat na dodatečné tepelné zisky způsobené přítomností lidí i činností dalších přístrojů. Životnost elektrických sálavých systémů dosahuje čtyřiceti let.  

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl