ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Dny polské kultury v Brně představí práce mladých polských architektů

Dny polské kultury v Brně představí práce mladých polských architektů

Dny polské kultury v Brně představí práce mladých polských architektů
3. 4. 2018 / Autor: Galerie Architektury Brno/ studio Beton

Ve středu 4. dubna se v Galerii Architektury Brno uskuteční vernisáž výstavy „Mladí polští architekti 2.5D“. Projekty jsou prezentovány prostřednictvím modelů formátu 2.5D. Akce se koná u příležitosti Dnů Polské kultury. Večer obohatí o krátkou přednášku architektka Małgorzata Kuciewicz z varšavského studia Centrala. Nejen díky festivalu se zvyšuje zájem o polskou kulturu. Výstava přibližující práci mladých tvůrců potrvá do 5. května letošního roku.

Galerie Architektury ve spolupráci s Institutem Adama Mickiewicze a Polským Institutem uvede výstavu mladých polských architektů, jež byla poprvé představena před rokem v Muzeu Estonské Architektury v Tallinnu. Kurátor tamního muzea Mait Väljas a polský architekt Łukasz Wojciechowski společně vytvořili výstavu, jejímž cílem je prezentace prací mladé generace polských architektů.

Dvojice kurátorů měla za cíl na výstavě prezentovat projekty, které jsou významné pro polské komunity. Ke zhlédnutí budou jak návrhy dočasných instalací, tak i představy rozlehlých veřejných užitkových budov. Návštěvníci na výstavě uvidí věžové budovy ve velkých městech, nevyužívané pozemky, barevná předměstí, městečka a vesnice přístupné jen po prašných cestách.

Úspěch, úsilí a ctižádost

„Tyto budovy jsou rozdílné, ale pokud se zeptáte, co je spojuje, řeknu vám, že jsou to prvky, které jsem ve vaší architektuře spatřil – omezení a rovnováhu ve výběru materiálu, ve vztahu obsahu a kontextu, vytváření formy atd. Tyto příklady představují nejen úspěch, ale také úsilí a ctižádost, které mají obě země společné. Jsou to tedy budovy, do kterých architekti sami investovali (projekt Serwus), nebo je částečně postavili vlastníma rukama (projekt Salonek), či je uskutečnili díky dlouhodobé vzdělávací kampani (projekt Warszawa Powiśle), a na druhou stranu designy, které vyhrály soutěž nebo byly pověřeny přímo klienty. Výstava zahrnuje jen jeden obytný dům – jak je zřejmé, takové stavby jsou mladými architekty navrhovány spíše v Polsku – ale tak nějak intuitivně jsem vám chtěl ukázat spíše budovy, které se účastní společenského života,“ říká k výstavě kurátor Łukasz Wojciechowski.

Co je 2.5D

Vystavované projekty budou k vidění nejen na panelech, ale kurátoři zvolili netradiční formu prezentace prostřednictvím modelů formátu 2.5D. „Nemám rád vystavování na panelech, protože na obrázky se můžete podívat na internetu. Mnohem lepším důvodem, proč navštívit muzeum, jsou modely. Rozhodli jsme se vystavovat prezentované budovy ve snadno přenosném formátu 2.5D, který znáte z videoher, starých dioramat, či knížek pro děti. Po konzultaci s vystavovanými architekty jsme pro vás připravili mnohovrstevné panely, které demonstrují, jak jsou budovy uspořádány. Nemají přesné měřítko, ale zachovávají proporce, takže divák získá správné vnímání prostoru. Neváhejte také navštívit webové stránky jednotlivých studií, které nabízejí mnoho skvělých designů,“ dodává Wojciechowski.

Letos poprvé i v Plzni

Výstava se koná při příležitosti festivalu Dny polské kultury. Událost, jíž moravská metropole hostí poosmé, si klade za cíl seznámit lidi s polskou kulturou. Od 4. do 30. dubna budou na různých místech probíhat filmové projekce, výstavy, besedy a autorská čtení nebo programy pro děti. Letos se do festivalu zapojilo také město Plzeň.

Slavnostní zahájení výstavy mladých polských tvůrců bude obohaceno o přednášku architektky Małgorzaty Kuciewicz z varšavského studia Centrala. Tvůrkyně promluví o vlastních projektech studia a přístupu ateliéru k projektům.

Kamenem úrazu bývají stereotypy

Na otázku, zda je znát, že by se Češi díky festivalu více zajímali o polskou kulturu, odpověděla pro TV Architect Lucie Zakopalová z Polského institutu, že „v Brně je zájem o Polsko velký už proto, že v metropoli sídlí množství polských institucí. Z řad odborné veřejnosti je znát nárůst zájmu o polskou kulturu právě díky tomu, ale festival k tomu také přispívá. V řadách laiků se také daří prostřednictvím festivalu vzbudit zájem, ale zde bývají kamenem úrazu ne vždy lichotivé stereotypy o Polácích. To se však Polský institut a vůbec celý festival snaží změnit.“

Vystavující polské ateliéry: Bojko + Nawrocki Architekci, Mikołaj Smoleński Sofft, WWAA, PL Architekci, Beton, JRK 72, Dyrda Fikus Architekci, BudCud, Centrala, MOKO Architects, Maciej Siuda, Piotr Żuraw, Centrum Architektury Foundation, Marcin Kwietowicz, BBGK, Vostok Design, Jan Strumiłło, Piotr Brzoza Architekten GmbH & Projekt Praga.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl