ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Developer Passerinvest v Praze otevřel novou budovu věnovanou dětem

Developer Passerinvest v Praze otevřel novou budovu věnovanou dětem

Developer Passerinvest v Praze otevřel novou budovu věnovanou dětem
Autor: Passerinvest Group a.s. Popisek: Nová budova bude sloužit žákům školy Elijáš

Multifunkční areál BB Centrum v Praze 4 má jedinečnou budovu – školní pavilon. Nový projekt bude sloužit jako jídelna a prostor pro volnočasové aktivity žáků nedaleké Křesťanské školy Elijáš. Stavba, jejímiž architekty jsou Leoš Horák a Jan Aulík z ateliéru Aulík Fišer architekti, stála šedesát tři milionů korun. Investorem je organizace MARANATHA, z.s. Za touto společností stojí její zakladatel a také předseda představenstva a generální ředitel společnosti Passerinvest Group, a.s., Radim Passer.

Hlavním impulzem k výstavbě školního pavilonu, bylo rozšíření Křesťanské základní školy Elijáš o střední školu (lyceum). S tím vznikla ruku v ruce potřeba vytvořit prostor, který by pojal nové studenty. Tato potřeba posléze vedla k rozhodnutí přemístit část provozu z historické budovy školy do nového objektu pavilonu v těsné blízkosti stávající školy.

 Základem je rodina

„Při budování BB Centra rádi nabízíme lidem hodnoty nevyčíslitelné ceny. Proto mít možnost seznámit se při různých stupních vzdělávání se Spasitelem světa, Pánem Ježíšem Kristem, je hodnotou, které se nic nemůže přiblížit. Základem je samozřejmě rodina. Přesto i školka, škola a nově i lyceum Elijáš dávají tuto možnost rodičům, kteří mají z hlediska věčnosti se svými dětmi ty nejlepší úmysly. Kvalitní křesťanské vzdělání, důraz na zdravý životní styl a široké možnosti volnočasových aktivit jsou pro rozvoj dětí a jejich charakterů jedny z nejdůležitějších atributů,“ uvádí Radim Passer.

Na celkové zastavěné ploše tři sta čtrnáct metrů čtverečních je ve sníženém přízemí umístěna jídelna se dvěma prosklenými stěnami, kdy jedna je posuvná a umožňuje přímý vstup na dřevěnou zahradní terasu. Přilehlá zahrada a nově vybudovaný atletický stadion umožní studentům pohyb a aktivní odpočinek na čerstvém vzduchu. V přízemí budovy je pak situována šatna, jejíž zvláštností jsou čísla vepsaná do reliéfu pohoří na stěnách s věšáky na oděvy. Tato čísla jsou zeměpisné údaje hor, jejichž název mohou děti hádat. V horním patře budovy jsou pak klubovny pro žáky a zázemí pedagogů.

 Krásná a důstojná architektura

Objekt školního pavilonu je navržen tak, aby byl plně integrován do stávající zástavby rodinných domů v ulici Baarova, přičemž odlišná typologie budovy je vyjádřena asymetrickým tvarem a specifickým řešením fasád. Architekt Jan Aulík řekl TV Architect k nové budově postavené místo původního rodinného domu, že během výstavby se nevyskytly žádné zásadní překážky. Pro něho samotného jde o projekt, který jej velmi těší. Na rozdíl od klasických vzdělávacích zařízení, která mají mnozí v paměti, je tento projekt důkazem, že i škola nebo školka mohou mít krásnou a důstojnou architekturu. Tím, že je vyškolen na velkých projektech, velmi rád realizoval menší budovu.

Vybudovat harmonické prostředí

Radim Passer k nově postavenému pavilonu řekl pouze pro TV Architect, že jeho realizace zasahuje do minulosti, kdy Bůh změnil jeho život. Na základě dohody, kterou s Ním uzavřel, věnuje mnoho let část vydělaných peněz na projekty související s misijní a evangelizační činností. S tím úzce konvenuje téma křesťanského vzdělávání. V roce 2004 se tak zrodila myšlenka založení Křesťanské školy Elijáš, která funguje od roku 2008 a o rok později začal provoz i mateřské školky v rámci této školy. Při úvahách o střední škole, která od letoška funguje při škole Elijáš v podobě lycea, bylo potřeba rozšířit prostory. Na zakoupeném pozemku zchátralého rodinného domu tak vznikl projekt, který splní aktuální provozní požadavky školy.

V nové budově je velmi pěkná prostorná jídelna, která byla v původní secesní škole daleko více limitovaná. Dále jsou v objektu prostory pro provoz družiny a jiné mimoškolní aktivity, kterým se děti budou moci v tomto harmonickém prostředí věnovat.

Budovu tvoří lidé

K výběru pedagogů Radim Passer řekl: „Budovu lze postavit sebekrásnější, ale život jí dají teprve lidé. Důležité je mít morálně ukotvené křesťanské učitele, nebo alespoň co největší procento z nich, kteří budou inspirací pro své žáky. Škola nemá být pouze memorování, ale má své žáky vést k morálním hodnotám, k vědomí vlastní hodnoty bez pýchy. Cílem také bylo vybudovat školu bez šikany, v níž budou vládnout dobré vztahy mezi dětmi i mezi dětmi a dospělými, a kde učitelé budou z žáků vychovávat morálně zdravé jedince prospěšné společnosti.“  

 nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl