ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Co vyroste na pozemku proti Malé scéně v Bratislavě?

Co vyroste na pozemku proti Malé scéně v Bratislavě?

Co vyroste na pozemku proti Malé scéně v Bratislavě?
Autor: etrend.sk Popisek: Pozemky u komplexu Eurovea

Na bratislavském realitním trhu se měnil majitel lukrativních pozemků v sousedství obchodního centra Eurovea. Ten má být součástí připravované čtvrti Eurovea City. Pozemky proti divadlu Malá scéna, na kterých je dnes parkoviště, vlastní nově Náš první realitní z portfolia Poštovní banky.

Novodobá historie pozemku na spojnici Dostojevského radu a Pribinově ulice je zajímavá. V roce 2006 ho hlavní město prodalo společnosti Ballymore Eurovea za sto padesát tři milionů korun. Na pozemku, který byl dlouhá léta využíván jako volně přístupné parkoviště, měla podle plánů kupujícího vyrůst polyfunkční budova.

Stanice metra

Město si však při prodeji dalo důležitou podmínku. Na základě územního plánu developera se zavázalo spolu s plánovaným objektem vybudovat i stanici metra. Ta měla být zbudována alespoň v hrubé stavbě.

Investor však prostory stanice bude moci využívat pro jiné účely. Jako hotovou i s příslušenstvím je povinen odevzdat ji až ke dni realizace stavby nosného dopravního systému – metra nebo „rýchloelektričky“, uvedl údajně ještě v roce 2006 Karel Kolady, náměstek primátora.

Objekt postavený nad stanicí metra měl mít tři podzemní a šest až osm nadzemních podlaží. Právě v jednom z podzemních podlaží měla stát i plánovaná zastávka. Její hloubka byla údajně navržena i v souvislosti se zastávkami na Kamenném náměstí a petržalském břehu. Stanice mohla být využita i pro potřeby podzemní tramvaje.

Investiční potenciál

Projekt výstavby polyfunkční budovy v centru města se ale za dvanáct let nikam nepohnul. Pozemky jsou dnes ve vlastnictví společnosti Lenar. Až do září byl jejím konečným uživatelem Peter Korbačka, který stojí v čele developerské společnosti J&T Real Estate. Před pár týdny se však změnil majitel.

Nově je jediným akcionářem společnosti Náš první realitní z portfolia Poštovní banky. „Byl to oboustranně výhodný obchod, jehož podrobnosti zůstávají předmětem obchodního tajemství,“ říká Daniela Stričková, mluvčí J&T Real Estate.

Lokalitu Eurovea City vnímáme jako jedno z nejlukrativnějších území v Bratislavě s velkým investičním potenciálem. Jsme velmi rádi, že se nám do našeho portfolia podařilo získat prvotřídní aktivum, které našim klientům zajistí udržitelný a stabilní výnos,“ říká Vladimír Salkovic, člen představenstva První penzijní správcovské společnosti Poštovní banky.

Obě firmy mají přitom k sobě blízko, když už teď spolupracovaly nebo spolupracují na projektech v Bratislavě (Nová Vlárska), Prešově (EPER) či nově i v Nitře (Rezidence Kynek). „Naše spolupráce bude samozřejmě pokračovat, máme za sebou několik úspěšných projektů a mnoho dalších nás ještě čeká,“ naznačuje Stričková.

Co tam vyroste?

Co vyroste na bratislavském pozemku, to je prozatím sporné. „Informace o budoucím developmentu budou zveřejňovány průběžně,“ říká Salkovic.

Již nyní je však jasné, že pozemek bude začleněn do vznikajícího komplexu, který je pod patronací J&T Real Estate. „Tento pozemek je součástí nově vznikající čtvrti Eurovea City, která vznikne propojením několika projektů mezi Starým mostem a Mostem Apollo na nábřeží Dunaje,“ naznačuje D. Stričková.

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl