ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Slovenský projekt Eurovea City se začíná klubat na svět

Slovenský projekt Eurovea City se začíná klubat na svět

Slovenský projekt Eurovea City se začíná klubat na svět
Autor: etrend.sk Popisek: Nová vizualizace projektu Eurovea City

Propojením několika projektů developera J&T Real Estate vznikne mezi Starým mostem a Mostem Apollo na nábřeží Dunaje nová městská čtvrť. Kvalitou architektury a důrazem na veřejné prostory má Bratislavu zařadit mezi moderní evropské metropole.

Na pláži Starého města se zástupci developera setkali s médii, pozvanými hosty i veřejností, aby představili vizi s názvem Eurovea City. Cílem konceptu je sjednotit několik developerských projektů v oblasti do nové čtvrti. Ta kromě zásadní přeměny nábřeží rozšíří centrum k Dunaji, a vytvoří tak v Bratislavě novou moderní čtvrť.

Vizi prezentovali v příjemné letní atmosféře Peter Korbačka, majitel J&T Real Estate, spolu s Olgou Hammer, PR a marketingovou manažerkou, Lubošem Kaštanem, projektovým manažerem a španělskou architektkou Beth Galí. Ji oslovil na spolupráci developer se slovenským ateliérem GFI

Místo pro lidi

Eurovea je již dnes jedním z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších míst v Bratislavě. Kromě funkce nákupního centra a služeb se stala místem setkávání, konání nejrůznějších akcí a především prostorem, v němž obyvatelé slovenského hlavního města rádi tráví volný čas. Dokazují to i čísla: od otevření komplexu v roce 2010 prošlo jeho branami bezmála sto milionů návštěvníků.

„Eurovea je krásným příkladem toho, jak si Bratislavané dokázali určité místo adoptovat. Chodí sem teenageři na první rande, konají se zde rodinné oslavy, svatby, chodí sem rodiny s dětmi jen tak si lehnout na deku a dějí se zde i smutné události. S Bratislavany zde zažíváme úplně všechno. Eurovea je součástí jejich života, a přesně to byl vždy náš cíl,“  řekla Olga Hammer.

Právě vztah lidí k této části města sehrál klíčovou roli při úvahách o její budoucnosti. „Považuji ji za jedno z nejživějších míst v Bratislavě," hovoří o atmosféře Eurovea Peter Korbačka. Ten stojí za vizí Eurovea City. „Ale o tom, zda je nějaké místo oblíbené u lidí, nerozhodují developeři nebo vedení města či odborníci, lidé si svá oblíbená místa vybírají sami. A tak se to stalo i v Eurovea – developer vytvořil podmínky a prostor, ale lidé rozhodli, jak chtějí tento prostor využívat,“ doplňuje.

Jak probíhaly úvahy nad ambiciózním plánem Eurovea City, také vysvětlil Peter Korbačka: „Eurovea se co do významu a rozsahu aktivit, které se tam dějí, stala něčím větším než běžným městským developmentem. Proto jsme přemýšleli, jak ji posunout dál a udělat z ní pro celé město ještě něco významnější, než je dnes. Rozhodli jsme se ji rozšířit a zvětšit, jakož i přidat více volného prostoru, sportovišť; a jakousi tečkou by mělo být kongresové centrum, které městu chybí. „Nejde tedy jen o byty, nakupování a administrativní budovy, ale zejména o volnočasové aktivity, které bude prostor poskytovat.“

Pět v jednom

Pod hlavičkou Eurovea City se spojí několik projektů, které již v oblasti stojí nebo se postupně budou realizovat. Jsou to Panorama City s přilehlými administrativními budovami Panorama Business, Eurovea 1 i 2 a Tower 115. Práce na jejich propojení se rozběhnou již začátkem příštího roku. Po dokončení a sjednocení všech projektů bude administrativa tvořit cca 285 000 metrů čtverečních, počet bytů dosáhne 1470, 95 000 metrů čtverečních budou tvořit obchodní provozy a kongresové prostory nabídnou 8500 metrů čtverečních. Celá zóna bude mít v budoucnosti asi tři tisícovky rezidentů, čtyřicet pět tisíc pracujících. Očekávaná denní návštěvnost je šedesát pět tisíc lidí.

Proč právě Eurovea

Rozhodnutí zastřešit celou čtvrt názvem Eurovea City pomůže dát celé čtvrti ucelenou koncepci. „Chtěli jsme, aby se to jmenovalo jednotným názvem. Před třiceti lety se to nazývalo zóna Pribinova. Eurovea si natolik získala srdce lidí, že je podle nás nejvhodnější tento prostor přejmenovat na Eurovea City,“ konstatoval Korbačka.

Součástí prezentace zóny bylo nejen představení názvu Eurovea City, ale i nové vizuální identity a loga. To je inspirováno původní ideou rovnoměrných barevných objektů, dostalo však stylizovanejší formu, kterou reflektuje nově vzniklou městskou oblast. Tvarem zas kopíruje panorama budov na břehu Dunaje. V kombinaci s tmavší paletou barev má evokovat komplexnost nové městotvorné čtvrti.

Jasná identita

Nejobsáhlejší část prezentace prvotních návrhů probíhala pod taktovkou Beth Galí, která navrhne veřejné prostory pro celou zónu. Pomocí skic, náčrtů a vizualizací vysvětlila základní východiska svého uvažování nad projektem. Podle jejích slov je důležité zejména hledání odpovědí na otázky, co a jak chceme v Bratislavě dosáhnout.

To úzce souvisí i s vývojem moderních míst, který je typický polycentrismem. Vznikají nové čtvrti, které jsou samy o sobě určitými centry. „Největší výzvou je to, aby tato nová centra byla plná života, byla dynamická a fungovala na podobném principu jako historické centrum města,“ vysvětluje architektka a dodává, že „na to, abychom toho dosáhli, potřebujeme splnit tři podmínky. Za prvé je to kvalita samotné architektury, za druhé kvalita veřejných prostor, které se tam budou nacházet, a za třetí samotné aktivity, co se tam budou vykonávat a kvůli kterým tam lidé chodí.“

Po dokončení přibudou nejen byty, kanceláře a obchody, ale i kongresové prostory, další dvě náměstí, parky a otevřená sportoviště. Dominantou čtvrti by měl být i stošedesátiosmimetrový obytný mrakodrap. Půjde tedy o budovy, které zásadně změní tvář Bratislavy.

Architekt Radoslav Grečmal ze studia GFI, které se na projektu podílí, rovněž vnímá Eurovea City jako projekt, díky němuž si mohou Bratislavané se svým městem vytvořit vztah, který dosud chyběl. „Kromě rozšíření nákupních prostor Eurovea se rozšíří i oblíbená obytná část. Přibudou dvě nové administrativní budovy a třešničkou na dortu bude nejvyšší budova v Bratislavě,“ popisuje připravovaný projekt. „V souvislosti s vytvořením svébytné městské čtvrti Eurovea City pravděpodobně přijde i ke změně povrchů či mobiliář, to je už ovšem úkol paní architektky Beth Galí.“

Eurovea City, tedy čtvrt ohraničená mostem Apollo, Landererovou, Dostojevského řadou a Šafaříkovým náměstím, by tedy měla přinést Bratislavanům nové, moderní centrum. Místo, které budou charakterizovat propracované veřejné prostory, odklon automobilů, přímý kontakt s řekou a samozřejmě architektura na světové úrovni. Jednoduše Eurovea, kterou lidé milují už dnes, přetavená do velké centrální městské zóny.

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl