ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality ČNB zmírnila další limity pro hypotéky. Banky změnu přivítaly

ČNB zmírnila další limity pro hypotéky. Banky změnu přivítaly

ČNB zmírnila další limity pro hypotéky. Banky změnu přivítaly
19. 6. 2020 / Autor: Romana Landová, ČTK. ČNB zmírnila limity pro hypotéky. Foto: Pixabay.com

Česká národní banka zrušila pro posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Toto opatření banky uvítaly. Poměr dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila ČNB již v dubnu. Výši hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) ČNB ponechala na 90 procentech.

Limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) od dubna činil 50 procent. „Naše dnešní rozhodnutí o zrušení limitu ukazatele DSTI by nemělo být pro nikoho překvapením. Vždy jsme říkali, že limity budeme používat v době zvyšování rizik pro stabilitu finančního systému v České republice, ale ve špatných časech je zmírníme, nebo dokonce zrušíme," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Poměr dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila ČNB již v dubnu. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) ČNB ponechala na 90 procentech.

Rezidenční bydlení neovlivněno

V prvních čtyřech měsících roku byl objem skutečně nových úvěrů na bydlení i hypotečních úvěrů ve srovnání se stejným obdobím v minulých letech rekordní. Lze proto předpokládat, že dopady koronavirové krize se v dalších měsících projeví poklesem aktivity na trhu.

Nadhodnocení ceny bytů ke konci loňského roku činilo podle ČNB 15 až 25 procent. Proti předchozímu odhadu z poloviny loňska tak dále mírně vzrostlo. Dostupná neoficiální data za první měsíce letošního roku podle centrální banky naznačují, že opatření proti pandemii prozatím významněji neovlivnila ceny rezidenčních nemovitostí. „Vzhledem k nepříznivému vývoji v reálné ekonomice však vzniká potenciál pro jejich pokles v příštích čtvrtletích," uvedla ČNB.

Sněmovna projednává novelu

K omezením hypotečního trhu vedl ČNB v minulosti právě rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Banka se obávala, že v případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

ČNB zároveň upozornila poskytovatele úvěrů, aby považovali úvěry za velmi rizikové, pokud se dostanou u zrušených limitů nad jejich dříve stanovenou úroveň. „Poskytovatelé by měli takové úvěry poskytovat s vysokou obezřetností, a to klientům, u nich lze předpokládat vysokou pravděpodobnost bezproblémového splácení," uvedla banka.

Pozitivní ohlas poskytovatelů

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si ČNB mohla tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí. „Zmírněni doporučení ČNB vítáme, jakkoli dostupnost bydlení zejména ve velkých městech stále negativně ovlivňuje hlavně nedostatek startovacích bytů pro mladé lidi. Ani propad trhu s krátkodobými pronájmy v tomto smyslu zatím situaci nezlepšil, protože jde hlavně o větší byty v městských centrech, které jsou pro mladé lidi cenově nedostupné," upozornil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Právní závaznost dodržování limitů ukazatelů je podle ČNB zásadní pro zajištění rovných podmínek na trhu a zabránění nekalé konkurenci. Zrušení limitu vítá i banka Sberbank. „Je to jedno z nejdůležitějších kritérií při posuzování úvěruschopnosti klientů. Uvolnění tak umožní, aby na hypotéku dosáhlo více žadatelů. Banka však i nadále bude žádosti posuzovat individuálně s hlediska rizika a obezřetnosti," uvedla mluvčí banky Radka Černá.

Psali jsme také:

Jaký je osud devadesátiprocentní hypotéky? Záhada byla vyřešena

ČNB výrazně uvolnila limity nových hypoték

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl