ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Jaký je osud devadesátiprocentní hypotéky? Záhada byla vyřešena

Jaký je osud devadesátiprocentní hypotéky? Záhada byla vyřešena

Jaký je osud devadesátiprocentní hypotéky? Záhada byla vyřešena
Autor: central-group.cz Popisek: Vizualizace budovy společnosti Central Group

S očekáváným zítřejším zvýšením základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) se stále hovoří o pomyslném posledním zvonění výhodných hypotečních úvěrů na bydlení. Ve skutečnosti však nejsou hlavní příčinou postupně rostoucí sazby, ale zejména nedostupnost hypoték z hlediska množství vlastních příjmů a celkové bonity. Na tu nyní banky dle doporučení ČNB nahlížejí velmi pečlivě.

Právě nedostatek vlastních prostředků je pro zájemce o bydlení v hlavním městě tou největší překážkou. Přitom je ale stále ještě možné využít hypotéku na devadesát procent kupní ceny a ti, kteří hledají novostavbu v Praze tak nemusí shánět statisíce navíc. Banky totiž mají s těmito klienty dobrou zkušenost a vědí, že je u nich delikvence, tedy neschopnost splácet, prakticky nulová.

Ceny odpovídají kvalitě nemovitosti

O dostupnosti bydlení se mluví zejména v souvislosti s pořízením vlastního bydlení. Často je slyšet z různých stran argument, že na vlastní bydlení lidé nedosáhnou, a tak se musí spolehnout na nájem. Přitom ve skutečnosti je zejména v Praze rozdíl mezi splátkou hypotéky a nájmem jednoznačně ve prospěch úvěru. Navíc se jedná o velmi konzervativní investici, která představuje solidní zajištění do budoucna. Hodnota nemovitosti je navíc před schválením úvěru důsledně prověřena odhadcem banky, což svědčí to o tom, že jsou ceny nastaveny správně a odpovídají kvalitě dané nemovitosti.

„Díky tomu, že stavíme byty prakticky po celé Praze, máme dokonalý přehled nejen o situaci v oblasti cen nového bydlení, ale sledujeme samozřejmě také vývoj nájmů v dané lokalitě. Lze to demonstrovat na příkladu aktuálně nabízeného projektu Central Group ve Stodůlkách. Tady vyjde pronájem třípokojové novostavby na dvacet tři tisíc korun bez poplatků. Pokud si ale zájemce pořídí obdobný byt na hypotéku na třicet let, bude měsíční splátka při složení desetiprocentní akontace a pětileté fixaci přibližně o tři tisíce nižší,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka společnosti Central Group.

Nulová delikvence

Devadesátiprocentní hypotéka tak má stále na trhu s nemovitostmi své místo, banky si ale pečlivě vybírají, komu ji poskytnou. „Asi jako jediný developer máme velmi podrobně a zároveň naprosto transparentně zveřejněné veškeré informace o možnostech financování. Klienti si tak mohou velmi snadno spočítat, jaké podmínky prostřednictvím námi sjednaného hypotečního úvěru získají. Vzhledem k tomu, že je delikvence ve splácení u našich klientů prakticky nulová, dokážeme pro ně s bankami vyjednat a garantovat devadesáti procentní hypotéku, která nemá takové nároky na vlastní prostředky,“ uvedla Tomášková.

Dalo by se očekávat, že podíl zájemců, kteří na hypotéku nedosáhnou, bude s rostoucími cenami a novými regulacemi ČNB klesat. Podle průzkumu, který má Central Group k dispozici, je však rok 2018 ještě silnější, než rok 2017. „Zatímco v loňském roce využilo financování hypotečním úvěrem čtyřicet tři procent našich klientů, letošní čísla atakují hranici padesáti procent. Před pěti lety bylo dokonce o deset procent hypoték méně. Svědčí to zejména o tom, že jsou aktuální podmínky financování našich novostaveb stále velmi atraktivní,“ dodala Tomášková.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl