ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše Benešova vila se více otevře veřejnosti. Návštěvníkům bude přístupná šest dní v týdnu

Benešova vila se více otevře veřejnosti. Návštěvníkům bude přístupná šest dní v týdnu

Benešova vila se více otevře veřejnosti. Návštěvníkům bude přístupná šest dní v týdnu
1. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, www.vlada.cz

Začaly prázdniny a spousta z nás má v plánu navštívit zajímavá místa. Jedním z nich může být Benešova vila v Sezimově Ústí, kde můžete obdivovat architekturu a dozvědět se zároveň i zajímavosti z naší historie. Předseda vlády Petr Fiala se totiž v uplynulých dnech rozhodl, že tento architektonický skvost více otevře veřejnosti. Od dnešního dne až do září bude vila manželů Benešových zpřístupněna hned šest dní v týdnu.

Dosud bylo možné objekt navštívit jen v omezeném množství dní při speciálních víkendových komentovaných prohlídkách. Díky spolupráci s Husitským muzeem v Táboře ale nyní dojde ke sjednocení prohlídek Památníku dr. Edvarda Beneše a Benešovy vily. Budou sloučeny do jednoho návštěvnického okruhu a dojde také k harmonizaci provozní doby pro veřejnost v obou objektech.

Památka připomínající druhého československého prezidenta a jednoho z nejvýznamnějších prvorepublikových politiků je nyní otevřena od úterý do neděle. V říjnu pak bude objekt otevřen vždy o víkendech. Návštěvníci tak mají výrazně více možností tuto architektonicky i historicky cennou vilu prozkoumat.

Chtěl jsem vilu otevřít návštěvníkům v největší možné míře, protože to bude mít pro veřejnost bezesporu mnohem větší význam, než kdyby tam premiér jezdil o víkendu ‚na chalupu‘. Když už jsme k tomu přistoupili, bylo pro mě prioritou, aby měli lidé při pohybu v objektu co největší volnost, a mohli si tak prohlídku Benešovy vily a Památníku dr. Edvarda Beneše užít co nejvíc,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

„Vilu se snažíme otevřít co nejvíce, aby měl každý příležitost přijít a podívat se, posedět, dozvědět se něco o historii naší země, a jak významné místo to je. Jsem ráda, že se nám podařilo domluvit s Husitským muzeem vhodný způsob, jak vilu, kudy procházely dějiny, zpřístupnit co nejvíce,“ vysvětlila vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Nově vzniklý návštěvnický okruh začíná v Památníku dr. Edvarda Beneše a volně navazuje procházkou přilehlým parkem do vily Benešových. „S využitím audioprůvodce, který bude k dispozici, si budou moci návštěvníci na jednotlivých stanovištích v areálu horní zahrady a také přímo ve vile poslechnout informace o prezidentském páru, historii vily a okolí, o vystavených exponátech a další zajímavosti,“ popsala Jana Kotalíková.

Návštěvníci Benešovy vily se nově nebudou muset na prohlídku v předstihu registrovat, pro vstup bude stačit zakoupení vstupenek. Cena plného vstupného pro dospělé bude 80 korun, děti a senioři zaplatí 60 korun.

Novinky v areálu

Rozšíření návštěvních dnů Benešovy vily však není jedinou změnou, která se v letošním roce v areálu uskutečnila. V první polovině letošního roku došlo k odstranění bazénu, který na zahraně vily vznikl při necitlivé rekonstrukci v letech 1977 a 1978. Cílem likvidace bazénu a souvisejících stavebních prací bylo navrátit parku původní ráz, jaký měl v dobách, kdy ve vile manželé Benešovi pobývali.

Další ozvláštnění návštěvy Benešovy vily návštěvníkům nabídne panelová výstava fotografií s názvem 13 českých premiérů, která se do Sezimova Ústí přesune ze zahrady Strakovy akademie na přelomu srpna a září.

Architektura

Dům byl postaven na počátku 30. let dle projektu architekta Petra Kropáčka a byl postaven dle přání zadavatele ve stylu jihofrancouzské romantické vily v krásné zahradě, jejímž autorem byl architekt Otokar Fierlinger. Po smrti architekta Kropáčka byla roku 1937 přistavěna k vile předsunutá terasa na arkádě a přidalo se patro na terase, dům tak získal romantičtější podobu. V areálu také v té době vznikl menší domek pro správce a prezidentovu ochranku. Po prezidentově smrti byla v areálu zahrady postavena rodinná hrobka dle návrhu Pavla Janáka s bustou E. Beneše od Karla Dvořáka.

Na další slavné vily se můžete podívat s námi díky pořadu Skryté poklady architektury, kterými vás pravidelně provází historik architektury Zdeněk Lukeš.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
12 m 12 s

Vila Tugendhat

Jedna z nejvýznamnějších vilových staveb moderní architektury na světě (dnes památka UNESCO) byla postavena pro novomanžele Gretu (1903-1970) a Fritze (1895-1958) Tugendhatovi, náklady na stavbu kolem milionu říšských marek uhradil Gretin otec, známý textilní magnát Alfred Löw-Beer jako svatební dar. Architekta Ludwiga Miese van der Rohe si v Berlíně zvolila Grete, která si přála mít originální stavbu podle nejnovějších zásad avantgardy. Mies v té době připravoval obdobně řešený německý pavilon na světové výstavě v Barceloně 1929.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 51 s

Lannova vila

Vilu si nechal postavit jako své letní sídlo podnikatel, sběratel a mecenáš Adalbert (Vojtěch) Lanna ve stylu severoitalské renesance. Velkoryse komponovaný dům patřil spolu se svým sousedem - obdobně řešenou Lippmannovou vilou stejných autorů (ta byla v sedmdesátých letech minulého století zbourána), vilou Gröbeho a Schubertovou vilou - k prvním příkladům moderní vilové architektury tehdejších pražských satelitů Bubenče, Královských Vinohrad a Liboce.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 00 s

Wilfertova vila

V Letenských sadech se nachází několik zajímavých vil, jednou z nich je takzvaná Modrá vila. Stavba byla dokončena v roce 1907 a investory byli výtvarníci Karl Wilfert a Richard Teschner. Tvůrci v domě bydleli a také tvořili. Autorem průčelí je architekt Josef Zasche.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
5 m 40 s

Werichova vila

První zmínka o stavbě dnešní Werichovy vily pochází z roku 1580. Od druhé čtvrtiny 17. století zde měl koželužnu Servác Engel, rodem z Flander, který byl za obranu Prahy proti Švédům povýšen v roce 1648 do šlechtického stavu s přídomkem z Engelsflussu. „Další úpravy nastaly v době renesanční, kde se ve dvou etapách objevila stavba, která je na tomto místě do dnešních dnů,“ říká populizátor a architekt Zdeněk Lukeš. V době klasicismu budovu pro rodinu Nostitzů upravil slavný architekt Ignác Palliardi. Po rekonstrukci se do domu nastěhoval vychovatel rodiny Nosticů Josef Dobrovský. V roce 1840 zde byl postaven skleník, ze kterého zbyla severní zeď. Další úpravy prováděl Bohumil Hübschmann v meziválečné éře.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
6 m 00 s

Winternitzova vila

Kromě světově proslulé Müllerovy vily ve střešovické ulici Nad Hradním vodojemem 14 (642/XVIII) navrhl slavný architekt Adolf Loos ve spolupráci s Karlem Lhotou ještě jednu vilu v Praze. Třípatrový dům pro JUDr. Josefa Winternitze, podle něhož je vila pojmenována, působí jako jakási mírně zmenšená variace střešovické vily.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
7 m 53 s

Müllerova vila

Müllerova vila je nejvýznamnějším moderním rodinným domem v Praze. Jde o vrcholné dílo brněnského rodáka Adolfa Loose, architekta, designéra a teoretika, který patří k zásadním osobnostem světové architektury první poloviny 20. století. Mezi jeho vynálezy patří tzv. prostorový plán (Raumplan).

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 48 s

Trmalova vila

Menší dům patří do prvního tvůrčího Kotěrova období. Stylově ho řadíme k secesi, ale výrazné jsou motivy převzaté z lidové architektury. Dispozičně je pak inspirován anglickými domy s vnitřní schodišťovou halou, která je také nejpůsobivější částí domu.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl