ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Ateliér manželů Věry a Vladimíra Janouškových se po letech otevřel veřejnosti

Ateliér manželů Věry a Vladimíra Janouškových se po letech otevřel veřejnosti

Ateliér manželů Věry a Vladimíra Janouškových se po letech otevřel veřejnosti
4. 10. 2023 / Autor: Museum Kampa

Nadace Věry a Vladimíra Janouškových ve spolupráci s Museem Kampa otevřela zrekonstruovaný ateliér dvou významných osobností domácí umělecké scény 60. let dvacátého století. V tomto netradičním architektonickém skvostu byla vytvořena stálá expozice věnovaná právě tvorbě obou manželů. Pro veřejnost je ateliér otevřen vždy první sobotu v měsíci nebo po předchozí domluvě.

Ateliér manželů Věry a Vladimíra Janouškových je oázou klidu a zeleně poblíž památky Skalka. Dům původně sloužil oběma výrazným osobnostem českého umění jako zázemí pro jejich sochařskou tvorbu a přilehlá zahrada jako galerie pod širým nebem. Po manželově předčasné smrti si jej Věra Janoušková na konci 90. let nechala přestavět k trvalému užívání a zahradu doplnila o několik monumentálních děl, původně určených do veřejného prostoru.

Budova je reprezentativní ukázkou bruselského stylu v architektuře. Jeho spoluautorem byl Josef Hrubý, jeden z autorů československého pavilonu na Expu ’58 v Bruselu. Dům v místech, kde za první republiky fungovalo zahradnictví, si oba sochaři postavili svépomocí na začátku 60. let. Každý z manželů měl k dispozici jedno křídlo budovy. V roce 1997 dům upravila architektka Alena Šrámková pro potřeby stálého bydlení. Celý objekt o necelý metr zvýšila a vestavěla do něj nové patro s ložnicí, koupelnou a knihovnou. Někdejší Vladimírův ateliér se změnil v obývák s kuchyňským koutem, zatímco Věřin pracovní prostor zůstal zachován a dál sloužil svému původnímu účelu. Rekonstrukce domu v letech 2020–2022 byla realizována podle návrhu architekta Lukáše Ehla, blízkého spolupracovníka Aleny Šrámkové, a týkala se hlavně technického stavu domu.

Posláním nadace Věry a Vladimíra Janouškových je především péče o umělecký odkaz obou sochařů. „Ateliér nemá být jen muzeem, ale též badatelnou, místem setkávání i prostorem pro tvůrčí rezidence. Autorem výtvarného řešení expozice je Dominik Lang, jehož koncepce pracuje s vloženými moduly, které tematizují tyto různé funkce ateliéru,“ vysvětluje Jan Skřivánek, šéfkurátor Musea Kampa.

Věra a Vladimír Janouškovi, kteří byli oba ročník 1922, se poznali již při studiích na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V průběhu 60. let se stali výraznými osobnostmi domácí umělecké scény – Vladimír byl vyhledávaným tvůrcem soch do veřejného prostoru, Věra mnohem více vystavovala. Známé jsou zejména její svařované figury vytvářené ze starých smaltových hrnců, poklic a kuchyňského náčiní. Vedle smaltových soch byly v posledních dvou dekádách její tvorby důležité také koláže.

V roce 1970 Vladimír Janoušek zaujal na Expo ʼ70 v japonské Ósace monumentálním sousoším Hrozba války. Věnoval se také dílům určeným do interiérů, zejména reliéfům. Po okupaci Československa měl méně zakázek a nebyla pro něj možnost vystavovat. Šikana ze strany státní bezpečnosti přispěla k Vladimírovu zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a k jeho předčasné smrti v čtyřiašedesáti letech. Věra Janoušková svého manžela přežila o dvacet čtyři let. Zemřela v létě 2010 v nedožitých osmaosmdesáti letech.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Z více než 100 let staré budovy bývalé elektrárny v Trutnově vzniklo nové centrum současného umění EPO1

Další industriální objekt, který již nesloužil svým účelům se stal místem pro umění. Bývalá elektrárna v Trutnově prošla rekonstrukcí. Galerii za desítky milionů korun vybudovali zdejší podnikatel Rudolf Kasper s manželkou. Ve velkém industriálním prostoru vystavují především rozměrné sochy či objekty, jaké se do jiných českých galerií nevejdou.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse

Výstava přibližuje život a osudy rodiny architekta Rudolfa Welse, který se v Sokolově proslavil stavbou Hornického domu, školy na Šenvertu a původně české menšinové školy v Komenského ulici. Architekt v kraji zanechal díky své tvorbě nesmazatelnou stopu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl