ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Novou stálou expozici o dějinách designu otevřelo Uměleckoprůmyslové muzeum

Novou stálou expozici o dějinách designu otevřelo Uměleckoprůmyslové muzeum

Novou stálou expozici o dějinách designu otevřelo Uměleckoprůmyslové muzeum
12. 2. 2023 / Autor: Zdroj: upm.cz

Nová expozice Uměleckoprůmyslového musea v Praze představuje v šesti tematicky rozdělených sálech plastický a živý obraz evropského užitého umění od antiky až po design 20. a 21. století. Vystaveno je více než 1300 předmětů ze sbírky UPM, která čítá celkem půl miliónu exponátů.

Po rozsáhlé rekonstrukci byla budova Uměleckoprůmyslového mesea otevřena na jaře roku 2017. Od té doby se v ní konaly jen dočasné výstavy. Nyní zde najdeme první stálou expozici s názvem Art, Life, která představuje historii užitého umění a designu. 

Stálá expozice začíná sálem Rituály a slavnosti, kde jsou vystaveny stovky předmětů, které provázely lidstvo v průběhu staletí při rituálních obřadech a slavnostech. Sál Mikrosvěty: panovnická kunstkomora přibližuje svět kabinetů umění a kuriozit, které od raného novověku sloužily jako pokladnice cenností a přírodnin všeho druhu, a zároveň byly encyklopedií znalostí. V dalším sále pak najdeme výstavu Život forem, která představuje formy rokoka či kubismu.

Druhou polovinu expozice otvírá sál Oděv: tělo a tělesnost, který se zabývá módou a šperkem. Instalace 18 oděvů společně s ukázkami spodního prádla a doplňků představují módní siluety těla, jak se vyvíjely od počátku 19. do konce 20. století. Jsou zde prezentovány i šperky od středověku po autorskou tvorbu přelomu 20. a 21. století. V dalším sálu s názvem Design a fenomény modernity již plně vstupujeme do 20. století, kdy se design stal integrujícím faktorem moderní a postmoderní kultury. Zajímavé jsou také kosmické inspirace a utopické vize, jimž je věnován poslední sál stálé expozice Utopie, kosmos, hra

„Cílem expozice nebylo vytvořit učebnicový přehled dějin užitého umění a designu, ale ukázat umění v jeho životním pohybu, v různých sociálních rolích a funkcích,“ říká hlavní autor expozice Radim Vondráček, ředitel sbírek a výzkumu UPM. „A také jsme chtěli upozornit na to, že tyto životní okruhy tvorby jsou nadčasové, neustále přítomné, a propojují dávno minulé epochy s dneškem.“

Za denního světla expozice umožňuje i výhled z muzea na okolní architekturu a památky, včetně unikátního pohledu na židovský hřbitov. „Architektura expozice, která respektuje výtvarnou působivost sálů muzea, zároveň zdůrazňuje genia loci jeho okolí, například v poslední čtvrti 19. století nově vytvořené náměstí, nyní Jana Palacha, v jehož prostoru se koncentroval nový společensko-kulturní koncept národního uvědomění,“ říká ředitelka Helena Koenigsmarková.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Výstava Josefa Pleskota se blíží k rekordu nejvyšší návštěvnosti české výstavy věnované architektuře!

Museum Kampa o týden prodlužuje výstavy Josef Pleskot: Města a Stanislav Kolíbal: Knihy a stavby. Obě výstavy bude možné navštívit až do neděle 19. února 2023, ve dnech 14. až 17. února bude mít museum navíc prodlouženou otevírací dobu od 10 do 20 hodin. Obě výstavy byly zahájeny v listopadu minulého roku a těší se velkému návštěvnickému zájmu. Výstava Josefa Pleskota se dokonce blíží k rekordu nejvyšší návštěvnosti české výstavy věnované architektuře.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se bydlí v Praze? Nová výstava ukáže, jak jsou lidé spokojeni

Nová výstava Praha zítra? Domy a byty bude už dnes zahájena vernisáží v prostorách CAMPu. Kromě aktuálních dat ze Sčítání 2021 a poznatků ze studií IPR Praha představí také pohledy do nejrůznějších pražských obydlí, především pak díky zajímavým fotografiím od Vojtěcha Veškrny.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
4 m 52 s

Uměleckoprůmyslové museum

Rozlehlá budova s průčelím ve stylu francouzské renesance byla vystavěna z podnětu Obchodní a živnostenské komory v Praze a s podporou mecenáše Adalberta rytíře Lanny. Inspirací byly obdobné instituce v Londýně, Vídni a Liberci. Autorem byl absolvent vídeňské umělecké akademie a profesor pražské techniky Josef Schulz (1840-1917), významný představitel historismu, spoluautor Rudolfina a autor budovy Národního muzea.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl