ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse

V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse

V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse
1. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Výstava přibližuje život a osudy rodiny architekta Rudolfa Welse, který se v Sokolově proslavil stavbou Hornického domu, školy na Šenvertu a původně české menšinové školy v Komenského ulici. Architekt v kraji zanechal díky své tvorbě nesmazatelnou stopu.

Expozice potrvá do 24.9. 2023 a je otevřena od středy do neděle v čase 9-12 a 13-17 hodin. V sobotu 16.9. proběhne od 10.30 vernisáž výstavy a následovat bude komentovaná prohlídka.  

Výstava popisuje období od seznámení Welsových rodičů do chvíle, kdy se o osudu předků dozvídají jeho potomci ve Velké Británii prostřednictvím utajeného rodinného archivu, který se za druhé světové války zázrakem zachoval. Welsovi si před transportem do koncentračního tábora totiž uschovali u přátel krabici obsahující rodinné paměti, dopisy, fotografie, kresby a další dokumenty. Nejstarší syn Rudolfa Welse Tomáš, který uprchl do Británie, si po válce krabici vyzvedl, uložil ji do skříně a o životě v Československu nikdy nevyprávěl. Dokumenty pak objevily až jeho děti, které příběh rodiny zrekonstruovaly.

Putovní výstavu s názvem „Není noci tak tmavé“ pořádá pobočka Paměti národa pro Karlovarský kraj ve spolupráci s Muzeem Sokolov. Jejím autorem je David Vaughan. Britský novinář a spisovatel žijící od roku 1991 v Praze se zapojil do pátrání a pomohl Welsovým zjistit podrobnosti o životě rodiny.

Rudolf Wels pocházel z rodiny židovského obchodníka, po studiu na plzeňské stavební průmyslovce pracoval v Praze, kde složil stavitelskou zkoušku. Byl přijat na vídeňskou Akademii výtvarných umění, kde studoval s vynikajícími studijními výsledky u Friedricha Ohmanna. Navštěvoval také soukromé kurzy Adolfa Loose a stal se i jeho spolupracovníkem v ateliéru.

Welsovy stavby najdeme ve Vídni, Praze, ale především Sokolově a Karlových Varech. V Sokolově je Welsovým nejznámějším dílem Hornický dům, za pozornost stojí i dvě školní budovy. V Karlových Varech, kde má více než desítku realizací, patřily k nejvýznačnějším stavbám budova Okresní zdravotní pojišťovny, parní lázně či lázeňský dům Bellevue. Společně s Adolfem Loosem a Kurtem Ungerem projektoval v Karlových Varech také dnes nedochované sanatorium Esplanade. Wels se jako architekt uplatnil také ve filmu – spolupracoval například na Voskovcově a Werichově snímku Hej rup! Zabýval se i návrhem užitého umění pro sklárnu Moser, pro kterou také projektoval. Poté, co společně s manželkou a synem marně usiloval o americké vízum, byla celá rodina deportována do Terezína a následně do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau (Březinka), kde život talentovaného a na detail zaměřeného architekta předčasně skončil.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 57 s

Brummelův dům (působení Adolfa Loose v Plzni)

Na Husově ulici č. 58 proslulý architekt a novátor Adolf Loos (Brno 1870-1933) upravil starší domek obchodníka se stavebním řezivem Jana Brummela a jeho choti Jany. Průčelí stavby zpurizoval a směrem na západ dostavěl vyvýšenou partii s balkónem. V patře pak vznikl dvougenerační byt pro manžele Brummelovy a také pro matku paní Jany Hedviku Liebsteinovou. Jedná se o enfiládu několika salonů s obývacím pokojem s dubovým obkladem stěn a velkým krbem, dále jídelnu s topolovým dřevem, jíž zdobí velký obraz malíře Roberta Aignera, a pokoje paní Liebsteinové, v nichž dominuje žlutá barva nábytku, stranou je pak umístěna ložnice manželů a další zázemí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 26 s

Velká synagoga v Plzni

Synagoga nahradila malou původní synagogu ve dvoře domu ve Smetanově ulici 5 (ta je po nedávné rekonstrukci rovněž přístupná). Projekt vypracoval vídeňský architekt Max Fleischer (1841-1845), ale definitivní plány jsou dílem plzeňského stavitle Emanuela Klotze (1844-1908), stavbu provedl Rudolf Štech. Monumentální neorománská trojlodní budova s dvojicí věží v uličním průčelí je dodnes jednou z největších synagog na světě. Dlouho chátrala, ale nyní je po náročné rekonstrukci a vlastní ji plzeňská židovská obec. Zachráněn byl i rabínský dům ve dvoře za synagogou.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 55 s

Byt doktora Vogla a byt Krausových (působení Adolfa Loose v Plzni)

V Klatovské ulici 12 se nachází Loosem navržený byt s ordinací pro manžele MUDr. Josefa a Štěpánku Vogelovi. Byt z roku 1928 je dnes součástí prohlídkového okruhu. Vznikl na místě staršího Loosova apartmá pro rodinu Beckovu z roku 1908. Zachoval se zde jen obývací pokoj s jídelnou. Pokoj, jehož stěny zdobí japonské dřevoryty, je obložen dýhou z třešňového dřeva, polosloupy pak mušlovým mramorem, jídelna má obklad ze žlutého travertinu. Zachovala se i část původního zařízení doplněného replikami.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Loosova vila v Hrušovanech u Brna se zřejmě dočká obnovy

Mimořádně hodnotná stavba z let 1913-1914 byla postavena na zakázku brněnského podnikatele Viktora Bauera jako rodinný dům se zahradou. Autorem návrhu byl vynikající architekt Adolf Loos. Byla to první stavba s rovnou střechou na Moravě. Stavba je chráněnou funkcionalistickou kulturní památkou a nyní se chystá její obnova.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl