ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše 10 let od úmrtí Václava Havla. Připomeňme si jeho vztah k architektuře a domy s ním spojené

10 let od úmrtí Václava Havla. Připomeňme si jeho vztah k architektuře a domy s ním spojené

10 let od úmrtí Václava Havla. Připomeňme si jeho vztah k architektuře a domy s ním spojené
17. 12. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová

18. prosince uběhne 10 let od úmrtí dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla. My se společně s teoretikem architektury Zdeňkem Lukešem, který měl k osobě Václava Havla velmi blízko, ohlédneme po místech, která prezident rád navštěvoval a která jsou jakkoliv spjata s jeho osobou. Zdeněk Lukeš nám také prozradil spoustu zajímavostí z života bývalého prezidenta.

Inspirací nám byla kniha Praha Václava Havla od Zdeňka Lukeše, který na TV Architect provází pořady Skryté poklady architektury a Osobnosti současné architektury. Díky jeho textům a fotografiím od Pavla Hrocha můžete nahlédnout do života Václava Havla. Kniha přibližuje 70 významných míst naší metropole, která vytvořili jeho děd a otec, přes ta, kde žil, stýkal se s přáteli, pracoval, ale také byl vězněn.

My jsme společně se Zdeňkem Lukešem zavzpomínali na zajímavé okamžiky života Václava Havla. 

"Václav Havel měl k architektuře a stavitelství velmi blízko již od mládí. Jeho tatínek i děd byli významní pražští stavitelé. Často si jako malý hrával na Barrandově, který postavil jeho otec," říká Zdeněk Lukeš.

Palác Lucerna

Lucernu vystavěl dědeček Václava Havla, významný pražský stavitel. Polyfunkční palác s velkým sálem, pasáží, obchody, kinem, byty, restauracemi a bary se stavěl ve dvou etapách v letech 1906 až 1919. Se Zdeňkem Lukešem jsme do této budovy společně nahlédli.

Stavitel Václav Havel byl rovněž autorem řady činžáků. V jednom z nich, který se jmenuje U Dvou tisíc podle čísla popisného 2000 na Rašínově nábřeží, také bydlel se svou rodinou a vyrůstal v něm i jeho vnuk Václav s bratrem Ivanem. Objekt má secesní podobu a jeho autorem je zřejmě proslulý architekt Oskar Polívka, autor Obecního domu.

"V období normalizace zde bydlel i Václav Havel. Jeho sousedem byl architekt Vlado Milunič. Společně často přemýšleli, co postavit v proluce, která vznikla na nároží Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí po zničení domu při náletech za druhé světové války. Sen se jim splnil až v 90. letech, kdy zde vyrostl Tančící dům právě od architekta Miluniče," říká Lukeš

Václav Havel měl tedy k architektuře velmi blízko, mezi jeho přátele patřil v mládí například Karel Hubáček, autor vysílače na Ještědu. Celkově se Havel rád pohyboval v kruhu těchto lidí. "Václav Havel také napsal v 80. letech hru Asanace, dílo o bourání historického města bylo alegorií o společnosti," říká LukešHra se odehrává v období normalizace v Československu. Skupina architektů plánuje demolici středověkého městečka v podhradí, aby zde mohlo být vybudováno panelové sídliště. 

Poté, co se Havel stal prezidentem, bylo jeho snahou doplnit pestrou stylovou mozaiku hradního areálu i o příklady soudobé architektury a také otevřít Hrad co nejvíce návštěvníkům. "Václav Havel chtěl, aby se hrad více otevřel veřejnosti a kultuře. Na jeho obnově pracoval s významnými architekty, jako jsou Josef Pleskot, Petr Hlaváček, Petr Malinský či Eva Jiřičná. My jsme společně každý týden chodili po hradu a přemýšleli, jak s danými prostory pracovat. Za dob Václava Havla se na hradě konaly i různé architektonické výstavy a díky jeho aktivitám sem zavítali i světové špičky v oboru, jako byl například světový architekt Norman Foster," vzpomíná Zdeněk Lukeš.

Jednou ze staveb, které na Pražském hradě vznikly díky iniciativě Václava Havla, byla oranžérie na jižním okraji Královské zahrady. Podlouhlou stavbu s konstrukcí, jejíž unikátní plášť tvoří síť z ocelových tyčí spojených styčníky, navrhla právě Eva Jiřičná. Za návrh získala řadu cen doma i v zahraničí.

Osoba Václava Havla je dozajista spjata s velkým množstvím budov, výčet těch nejzajímavějších najdete ve zmiňované knize Zdeňka Lukeše. My jsme ještě zavzpomínali na legendární kavárnu Slávii. Objekt v neorenesančním paláci Lažanských od architekta Ignáce Ullmanna se nachází na nároží Národní třídy a Smetanova nábřeží. Už od počátku století to bylo místo oblíbené umělci. V kavárně se mladý Havel setkával s básníkem Jiřím Kolářem a dalšími umělci, které obdivoval. Seznámil se tu tehdy také se svou budoucí ženou Olgou. V době, kdy byl prezidentem, sem zase vodil své návštěvy. Jednou z nich byla i Hillary Clintonová.

Není žádným tajemstvím, že Václav Havel se nejlépe cítil na své chalupě - v Hrádečku u Trutnova. Na statku strávil mnoho významných chvil. Sem se dramatik uchýlil do vnitřního exilu, konaly se zde různé kulturní události a festivaly. Havel zde také napsal hru Prase aneb Václav Havel's Hunt for a Pig, popisující těžkosti, které zažívá člověk z města na vesnici. Za socialismu se zde scházeli chartisté i legendy undergroundu, později zde byly vítány i významné státní návštěvy.

Podívejte se také na další díly pořadu Skryté poklady architektury ZDE.

Mohlo by vás zajímat:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl