ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Knihovna se stane Černou kostkou

Knihovna se stane Černou kostkou

Knihovna se stane Černou kostkou
16. 3. 2018 / Autor: Kuba, Pilař architekti, 2009.

Krajští zastupitelé rozhodli, že Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě se bude stavět podle původního projektu takzvané Černé kostky. Autory návrhu jsou architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Se stavbou by se mělo začít v roce 2020 a dokončena by měla být o dva roky později. Náklady jsou odhadovány na 1,35 miliardy korun.

Knihovna, která byla založena roku 1951, sídlí v nevyhovujících prostorách Nové radnice na Prokešově náměstí v Ostravě. Denně ji navštíví zhruba devět set lidí.

Městští zastupitelé se na základě studie, pro kterou současné krajské vedení vyčlenilo deset milionů korun, rozhodli, že nejvhodnější variantou pro vybudování nové knihovny je oživení projektu Černá kostka. Stavba se v minulosti neuskutečnila kvůli údajně vysokým nákladům.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka je dostavba knihovny pro kraj na prvním místě. Taková instituce by podle něj měla mít důstojné sídlo a odpovídající zázemí. „Obnovíme projekt Černé kostky se vším všudy, tedy i s vodní plochou okolo. A určitě budeme pamatovat i na dostatek parkovacích míst,“ uvedl Vondrák. Hejtman dále řekl, že kraj nechce hledat kompromisy a náhradní řešení.

„Jsme rádi, že se projekt stavby vědecké knihovny oživil. Projednávali jsme jej na jaře s vedením kraje. Navrhované odchylky aktualizovaného stavebního programu nejsou zásadní,“ říká k případným změnám spoluautor původního plánu Ladislav Kuba.

Na otázku, proč byl zvolen právě tvar kostky a černá barva uvedl Kuba pro TV architect: „Tvar budovy - převýšená krychle - je výsledkem hledání vhodného tvaru pro místo stavby, navržená hmota a její umístění na pozemku reaguje na urbanistickou polohu i na situaci a rozmístění okolních hmot. Podobně je to i s černou barvou stavby, chtěli jsme stavbu vymezit vůči šedi okolních staveb a černá barva se v daném prostředí dobře vyjímá. Jsme přesvědčeni o tom, že stavba knihovny by se měla dominantně uplatnit v prostředí kde se nachází. To souvisí hlavně s posláním stavby - knihovna je výjimečná budova a proto jsme hledali specifický tvar i barvu. Společným jmenovatelem je význam stavby.“ 

Knihovna bude zvenčí vypadat stejně jako před dvanácti lety. Výrazně se ale promění vnitřek budovy. Bude proto třeba přepracovat projektovou dokumentaci. Architekt Kuba je přesvědčen o tom, že projekt je stále aktuální. „Rozhodně si nemyslíme, že by byl zastaralý, samozřejmě po technické stránce se věci vyvinuly dál, ale že by byl morálně zastaralý, to si nemyslíme,“ uvedl Kuba.

Autory návrhu stavby jsou architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař z ateliéru Kuba&Pilař architekti s.r.o. Z jejich prací lze připomenout například Bytový dům Ostravská brána v Ostravě, dále budovu Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice nebo kašnu na náměstí Svobody v Brně.

Kreativní prostor pro setkávání

Podle ředitelky Moravskoslezské vědecké knihovny Libuše Foberové je ambicí knihovny „poskytovat služby dvacátého prvního století a stát se komunitním a vzdělávacím centrem. Nejde jen o uskladnění knih pod jednou střechou, ale cílem je vytvořit knihovnu jako kreativní prostor pro setkávání lidí.“

Budova má být digitální knihovnou s digitálními službami. „Projekt Černá kostka je, podle Libuše Foberové, zárukou takového prostoru.“

V knihovně se v současné době nachází 1,2 miliony svazků. Její ředitelka věří, že projekt se tentokrát podaří uskutečnit a dodává, že „v Ostravě je čtyřicet pět středních škol a tři vysoké školy, takže studenti potřebují nějaké zázemí“.

Na stavbě knihovny, jež by měla stát naproti Domu kultury města Ostravy, by měl spolupracovat kraj a město, každý má poskytnout sto padesát milionů korun. Největší část nákladů pravděpodobně pokryjí dotace, počítá se také s podporou Ministerstva kultury ve výši osmi set milionů korun. Přestože dosud nebylo podepsáno memorandum o spolupráci, kraj dostal příslib ministra kultury v demisi Ilji Šmída, že stavba bude zařazena do střednědobého investičního plánu ministerstva pro roky 2019 až 2022.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl