Odebírat novinky
Úvod Development a stavby Rezidenční projekty „SÆTER TERRASSE“, bydlení s výhledem na fjord, realizace: A-lab, Nordstrand Oslo

„SÆTER TERRASSE“, bydlení s výhledem na fjord, realizace: A-lab, Nordstrand Oslo

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

Erik Olav Marstein: Na architektuře mě baví kreativní část

zrušit

53 s / 24. 11. 2017 / Autor: A-lab
„SÆTER TERRASSE“, bydlení s výhledem na fjord, realizace: A-lab, Nordstrand Oslo

Norské architektonické studio A-lab realizovalo další ze svých projektů, tentokrát jde o rezidenci „Sæter Terrasse“. Stavba čítající 34 bytů má podlahovou plochu 6500 metrů čtverečných a stojí ve svahu s výhledem na Oslofjord. Kromě bytů s vlastními balkony zde najdeme i komerční prostory. Důležitou roli při realizaci hrálo denní světlo a důraz na vhodné umístění tzv. životních zón. Investorem je Solon Eiendom.

Na jaře letošního roku byla v norském Oslu dokončena stavba dalšího projektu podle návrhu architektonického studia A-lab. V létě pak došlo k vysázení zeleně a k celkovému dokončení venkovních prostor. Dnes je zde k využití 34 bytových jednotek a komerční prostory, do nichž se vstupuje přímo z ulice. Obyvatelé domu pak mají vlastní přístup přes soukromé zahrady na jihovýchodě a severozápadě.

Za návrhem stojí trojice architektů Erik Olav Marstein, Odd Klev a Luis Fonseca, kteří stavbu charakterizují takto: „V našem celkovém designovém přístupu jsme se pokoušeli naplánovat a vytvářet byty s dobrým denním světlem, dostatečnou vnitřní výškou stropu a s uspořádáním, které soustřeďuje životní zóny směrem k výhledům a spánkové/tiché zóny mimo dopravní ruch. Také jsme se snažili vzít v úvahu různé stupně hustoty obydlení okolní čtvrti tím, že jsme soustředili hlavní hmotu budovy směrem k regulované linii budovy orientované k hlavní silnici a křižovatce a ponechali jsme hmotu klesat směrem na sever.“

Oblast Osla, v níž se rezidence nachází, se podobně jako mnoho čtvrtí, které obklopují vnitřní městskou oblast „Sentrum“, skládá především z oblastí s nižší hustotou obytných domů, přičemž územní plánování od roku 2004 směřuje k vyššímu zahuštění pozemků a stávajících budov u dopravních uzlů a hlavních křižovatek. Jedním z hlavních architektonických úkolů tak je „překlenout propast“ mezi těmito různými typologiemi.

Projekt má plochu přibližně 1100 metrů čtverečních, přičemž je do ní započítáno podzemní parkoviště a soukromá venkovní zahrada chráněná od hlavní silnice. Venkovní část na východě/jihu má denní slunce a všechny byty mají odpolední a večerní slunce. Směrem na jihovýchod pozemek a budova postupně stoupá z výšky dvou a tří podlaží až na pět podlaží na jihu.

Rezidence se skládá z objemů a podlaží, která se přizpůsobují různým kontextům a stupňům zahuštění. Změnou vzdálenosti vertikálních fasád od regulované linie budovy směrem k hlavní silnici Ekebergveien vytváří fasáda různé vertikální úrovně, které snižují celkovou hmotu budovy a vytvářejí sérii různých soukromých venkovních prostor.

(sem)

Články na TV Architect:

Erik Olav Marstein: Na architektuře mě baví kreativní část

Kanál A-lab

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl