ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Zůstane vlastní bydlení v metropoli nedostupné? Diskusní setkání spojené se zahájením 11. ročníku soutěže Young Architect Award

Zůstane vlastní bydlení v metropoli nedostupné? Diskusní setkání spojené se zahájením 11. ročníku soutěže Young Architect Award

Zůstane vlastní bydlení v metropoli nedostupné? Diskusní setkání spojené se zahájením 11. ročníku soutěže Young Architect Award
19. 2. 2019 / Autor: www.denarchitektury.cz Popisek: CAMP

Vzhledem k vysokým cenám bytů klesá poslední dva roky poptávka po koupi nemovitostí a pro velkou skupinu lidí, možná pro celou generaci, se stává vlastní bydlení ve větších městech nedostupné. Bytů je málo, jejich výstavbu zpomaluje mimo jiné i délka legislativních procesů. Zákon o sociálním bydlení zatím nevznikl, hovoří se ale o státním programu výstavby bytů a také o dotacích pro obce na dostupné bydlení. Na podporu výstavby dostupného bydlení, startovacích bytů i bydlení pro seniory klade důraz také Strategický plán Prahy. Pomohlo by vyřešit současnou bytovou krizi nájemní bydlení, na které nyní začínají sázet developeři? Jak mohou situaci ovlivnit architekti?

Termín: středa 27. února 2019 od 16.30 h

Místo: Centrum architektury a městského plánování (CAMP), Vyšehradská 51, Praha

PROGRAM:

● Otázky minimálního standardu bydlení a jeho dostupnosti / Jaromír Hainc (ředitel Sekce detailu města, IPR Praha)

Téma bydlení je pro moderní architekturu klíčové. IPR Praha analyzuje bydlení a realitní trh na území hl. města Prahy z pohledu jeho dostupnosti a potřebnosti a vyhodnocuje stav a vývoj území Prahy z hlediska využívání jednotlivých lokalit pro rezidenční výstavbu. Současný stav s obtížně dostupným bydlením nutí IPR ve spolupráci s dalšími institucemi sledovat vývoj a hledat cesty a nástroje pro zlepšení situace.

Netradiční development / Anna Ježková (Atkins & Langford Development, s. r. o.)

Kromě developerské činnosti spojené s rezidenční výstavbou, územním plánováním a rekonstrukcemi historických objektů se Anna Ježková podílí také na neziskových projektech zlepšujících životní prostředí a komunikaci, edukaci a propojení různých sfér (konference reSITE, Asociace developerů, Geopark Ralsko atd.). Prosazuje netradiční koncepty - družstevní bydlení, bydlení pro seniory a nájemní bydlení. Spolupracovala na Bytové koncepci ČR do roku 2020.

● Přístup finského developera / zástupce společnosti (YIT Stavo, s. r. o.)

Základem severské architektury a finského stylu bydlení je soulad s přírodou, využití přírodních materiálů a ohled na životní prostředí. Strategií společnosti YIT je navíc spojení dobré lokality, občanské vybavenosti a dopravní dostupnosti. V nízkoenergetických projektech klade důraz na udržitelnost, a to i na biodiversitu a hospodaření s dešťovou vodou. YIT v Praze postavila již deset projektů a úspěšně se zařadila mezi pět nejsilnějších pražských rezidenčních developerů. Na dalších projektech, včetně revitalizace brownfieldu v Hloubětíně, pracuje. Plánuje se zaměřit také na nájemní bydlení.

● Legislativní proces výstavby v obcích / zástupce SMO (Svaz měst a obcí ČR)

Týká se problém s bydlením pouze metropole, nebo ho lze vysledovat i v jiných částech naší republiky? Pohled samosprávy na legislativu při nově vznikající výstavbě v obcích.

● Dostupné bydlení Libeň-Hájek: vybraná lokalita soutěže Young Architect Award 2019 / Jitka Jeřábková (IPR Praha)

Úkolem již 11. ročníku soutěže mladých architektů je navrhnout soubor staveb obsahující dostupné městské byty na pozemku v Praze-Libni, který je ve vlastnictví hlavního města Prahy. Zatím nebyla jasně formulována vize bytové výstavby v metropoli. Společnost ABF, a. s., organizátor soutěže Young Architect Award, prohlubuje spolupráci s IPR a věří, že diskuse o tomto tématu v rámci soutěže a zpracování urbanisticko-architektonické studie výstavby dostupného bydlení může přispět k sestavení pražské politiky bydlení a upozornit na opomíjené problémy.

● Dokáží architekti pomoci při hledání řešení bytové situace? / Zdeněk Fránek

Přední český architekt a jeden z členů poroty minulých ročníků soutěže Young Architect Award má za sebou desítky realizací. Kromě mnoha skvělých příkladů kvalitních rodinných domů je rovněž autorem projektu bílého šestipodlažního bytového domu u Anežského kláštera v centru Prahy (dříve přezdívaného maršmeloun).

ZAHÁJENÍ SOUTĚŽE YOUNG ARCHITECT AWARD 2019: součástí akce bude zahájení 11. ročníku soutěže pro mladé a začínající architekty do třiceti tří let, jejíž výsledky budou slavnostně zveřejněny dne 10. září 2019 - více viz http://yaa.cz/

Moderuje: Karolína Vránková

ABF

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl