ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené

Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené

Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené
11. 7. 2023 / Autor: Wavin

Ploché střechy budov by v budoucnu mohly sloužit k akumulaci dešťové vody a jako zelené oázy měst

Dopady globálního oteplování jsou v posledních letech vidět všude kolem nás. Na jedné straně svět trápí rostoucí letní teploty a s nimi spojené sucho, na druhé straně se stále častěji objevují silné přívalové deště, které způsobují mnoho škod, zejména ve městech a zastavěných oblastech. Města byla až dosud navrhována tak, aby dokázala co nejrychleji odvést veškerou dešťovou vodu do kanalizace a zlikvidovat ji. Protože však v důsledku klimatických změn hrozí, že do roku 2050 bude celosvětově ve městech vody nedostatek, hledají se způsoby, jak s dešťovou vodou hospodárně nakládat. Jednu z cest by mohly v budoucnu představovat modrozelené střechy, které snoubí výhody retenčních nádrží a zelených střech. A ta budoucnost už, zdá se, není tak daleko.

Boom zelených střech

Zelené střechy nejsou v ČR žádnou novinkou a jejich výstavba je podporována celou řadou prostředků. V roce 2016 byl například vyhlášen dotační program Nová zelená úsporám, v rámci nějž mohli investoři čerpat finance i na výstavbu zelených střech. V roce 2019 pak poskytovalo dotace na zelené střechy město Brno a v roce 2020 přistoupily k podpoře zelených střech i Říčany. Díky všem těmto krokům se každoročně daří zvyšovat jejich podíl, v roce 2022 bylo například dokončeno rekordních 396 000 m2. Zelené střechy mají při ochraně klimatu neoddiskutovatelnou roli, přináší totiž zeleň do silně urbanizovaných oblastí, a přispívají tím nejen k lepšímu klimatu ve městech, ale i k podpoře přirozeného koloběhu vody v přírodě – dokáží totiž absorbovat značné množství srážkové vody a zajistit její odpaření zpět do ovzduší. Když se zkombinují s retenční nádrží, která umí srážkovou vodu zachytit a akumulovat a v dobách sucha využít na zavlažování zeleně, pak se výčet přínosů ještě prodlouží.

 

Ke konci roku zavládne modrozelená

Modrozelené střechy, neboli zelené střechy využívající moderní retenční systémy, totiž vedle zlepšení mikroklimatu a zvýšení atraktivity dotčeného území přispívají i ke zvýšení biodiverzity lokality, snížení účinků sucha, zvýšení ochrany povrchových vod a snížení rizika lokálních záplav tím, že v době silných přívalových dešťů snižuje zátěž kanalizace. Jejich výstavbu do budoucna usnadní i dnes představené řešení PolderRoof, které přeměňuje ploché střechy na inteligentní a řízenou akumulaci vody. Řešení z dílny firmy Wavin, která se dlouhodobě věnuje udržitelnému nakládání s vodou, sestává z nízké střešní retenční nádrže z recyklovaného polypropylenu, která se skládá na potřebnou velikost podobně jako stavebnice z jednotlivých boxů o rozměru 1100x1100x85 nebo 160 mm a s kapacitou 102 nebo 193 litrů. Automatická regulace hladiny pak slouží k řízenému vypouštění potřebného množství akumulované vody. Pokyn ji k tomu dává řídicí jednotka, která sbírá a vyhodnocuje meteorologická data a informace ze senzorů rozmístěných na střeše a v nádrži. V případě silných dešťů zajistí regulovaný odtok zbytkové vody a připraví kapacitu na nové srážky, v době sucha zase využije akumulovanou srážkovou vodu na zavlažování vegetace, která je nad nádrží vysazena. Součástí je i webová platforma, díky níž může všechny informace sledovat uživatel a na dálku v případě potřeby měnit nastavení. Sekundárně celé řešení přispívá k ochlazování okolí a izolaci budov. Řešení je vhodné pro všechny typy plochých střech, ať už ve stávajících nebo nových konstrukcích. V České republice bude k dispozici ke konci roku 2023, dá se tedy očekávat, že modrozelená již brzy vytlačí zelenou.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vyhněte se doma nadměrnému hluku, způsobit jej může i spláchnutí toalety

Statistiky říkají, že až 40 % obyvatel Evropy je i doma vystaveno takové hladině hluku, která ohrožuje jejich zdraví. Nadměrný hluk nepřichází přitom jen z ulice, způsobovat ho může i hukot klimatizace nebo vypouštěné pračky, hlasitá hudba od sousedů, anebo turbulence a šplouchání způsobené průtokem vody odpadními trubkami. Ke slovu proto stále více přichází odhlučněné odpadní systémy, které dokáží splnit limity hluku v budovách, a výrazně tak zvyšují komfort bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vysoké náklady na topení dokáže redukovat umělá inteligence

S rostoucími cenami energií stále více stavebníků a investorů řeší, jak se připravit na zimu a zejména jak snížit náklady na vytápění. Ty obvykle tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, letos však mohou vystoupat i na několikanásobek. Udržet tyto náklady na uzdě může pomoci moderní systém zónové regulace Wavin Sentio, který díky vyspělé umělé inteligenci dokáže jak v rodinných domech, tak i kancelářských objektech, školách či nemocnicích dosáhnout až 40% úspory energie. Navíc zajistí příjemný tepelný komfort, a to dle potřeb jednotlivých místností či zón.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Ticho v domě. Víte, do čeho se vyplatí investovat?

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby hladina hluku v bytě přes den nepřesáhla čtyřicet decibelů. Pračka, spláchnutí toalety, hluk z kanalizace nebo špatně těsnící okno však mohou způsobit hluk mnohem vyšší. Co nejvíc ruší klid domova a do čeho se vyplatí investovat?

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl