Odebírat novinky
 

Z chátrající nádrže příbytek pro lidi i ptáky. V anglickém hrabství Hampshire vznikne plovoucí dům

Z chátrající nádrže příbytek pro lidi i ptáky. V anglickém hrabství Hampshire vznikne plovoucí dům
27. 3. 2019 / Autor: Nu.ma Popisek: Plovoucí dům

Winchesterský architektonický ateliér AR Design Studio je známý především svými moderními domy a přístavbami, které mají suchozemský charakter. Velký zájem proto vzbuzuje jejich poslední a vzhledem k dosavadní tvorbě nevšední návrh. Ten došel na místním úřadě schválení a nese příznačný název - Leknínový dům. Je totiž plánován jako plovoucí objekt na již nepoužívané nádrži uprostřed venkovské krajiny anglického hrabství Hampshire.

Nádrž kdysi sloužila k zavlažování okolních polí. Architekti se proto při návrhu domu nechali inspirovat přírodou a tvar domu, jenž má plout na její hladině, odvodili od tvaru leknínových listů.

Budova jako leknín

Architekti vysvětlují, že jim přišlo líto, když zjistili, jak chudobná je nádrž na množství živočišných a rostlinných druhů. V jak neutěšeném a zanedbaném stavu se nachází. Proto se rozhodli ji využít, proměnit ji v integrovanou součást bydlení majitelů a zároveň navrhli úpravy, které mají její stav zlepšit. Sama budova má stejně jako leknín hrát důležitou roli v obnově ekosystému nádrže.

Podobně jako listy skutečného leknínu bude stínit vodní prostor pod sebou v horkých dnech a zabraňovat přehřívání, a tedy i přílišnému bujení řas, a zároveň se stane přirozenou ochranou nejenom před sluncem, ale i před predátory.

Samotný dům zabírající plochu pět set pět metrů čtverečních je navržen tak, aby jeho obyvatelé těžili z možnosti 360° panoramatické vyhlídky, takže architekti na mnoha místech použili velká okna sahající od země až ke stropu.

Výhled na venkovskou krajinu

Stavba je pak tvořena několika buňkami. Každá je natočena tak, aby nabízela určitý druh výhledu, tedy i určitou atmosféru. S tím samozřejmě souvisí nezbytná úprava bezprostředního okolí nádrže.

Dva prostory na západní straně tvůrci vyčlenili jako obytné, jedním je propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, druhým je samostatný obývací pokoj, vedle nějž je naplánována ještě samostatná ložnice. Obě tyto části mají hezký výhled přes vodu na otevřenou venkovskou krajinu.

Obzvláště první společenská buňka nabídne více než velkorysý výhled. Před oběma pak architekti navrhli terasu určenou k odpočinku a zároveň sloužící jako eventuální kotviště loděk.

Vstup do domu je pak orientován na východní břeh nádrže, aby byl co nejblíže příjezdové cestě a garáži.

Po molu se přijde k buňce, kde je vstupní hala, studovna, hudební salonek, tělocvična a technické zázemí stavby.

Dvě buňky, na severu a jihu, budou sloužit jako ložnice směřující svými okny na soukromé části zahrady, což podporuje jejich intimní charakter.

Severní část domu se dvěma ložnicemi je plánovaná jako prostor pro hosty, hlavní ložnice je v jižní buňce, spolu s ní se tu ještě nachází i druhá ložnice.

Centrální nádvoří otevřené k nebi

Místem zajímavých kontrastů bude malé centrální nádvoří s nevelkým kruhovým otvorem sloužícím jako bazének. To mezi sebou svírají všechny části domu, ovšem ani jedna jej nebude zastřešovat.

Na jedné straně bude tento venkovní prostor velmi privátní, přitom ale bude otevřený směrem k nebi.

Dá se říci, že nečekanou volbou se s ohledem na snahu architektů co nejvíce stavbu přiblížit okolní přírodě i charakteru místní zástavby jeví být kovové obložení stěn. Bronzové plechy sice nejsou materiálem, na nějž by člověk v tamější krajině narazil, jejich budoucí barva prý ale jasně mluví v jejich prospěch. Stejně tak jejich chování ve zvýšeně vlhkém prostředí.

Ptáci zde budou moci v klidu hnízdit

Na jejich povrchu se záhy vytvoří charakteristická patina, kov ale nebude dále korodovat. Nebudou chybět ani jednotlivé dřevěné detaily. Střecha budovy odpovídá charakteru celého záměru, bude zelená, aby dům sloužil co nejvíce okolní přírodě.

V ideálním případě lze očekávat, že si ji časem oblíbí třeba i nějaký druh ptáků, který bude těžit z blízkosti jak souše, tak vody a možnosti nikým nerušeného hnízdění.

nyv

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl