ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera přináší inspiraci udržitelné architektury za polárním kruhem

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera přináší inspiraci udržitelné architektury za polárním kruhem

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera přináší inspiraci udržitelné architektury za polárním kruhem
31. 8. 2022 / Autor: foto: Jiří Havran

Galerie Jaroslava Fragnera si připravila velmi zajímavou výstavu. Tentokrát zavede zájemce za daleký polární kruh. Výstava s názvem NORDIC ARCTIC/ Udržitelná architektura za polárním kruhem představí zajímavé stavby Grónska, Norska včetně Lofot a Špicberků, Švédska a Islandu. Akce bude zahájena 8. září. Galerie tak pokračuje v představování inspirativní severské architektury a udržitelnosti, kterým se pravidelně věnuje v uplynulé dekádě.

V Galerii Jaroslava Fragnera budou zastoupeny projekty od renomovaných ateliérů a architektů jako Bjarke Ingels Group, Dorte Mandrup, Einar Jarmund, Jan Olav Jensen a Børre Skodvin, Peter Zumthor, Sami Rintala a Dagur Eggertsson, Snøhetta, Steven Holl nebo White Arkitekter.

Udržitelnost je v tomto případě vnímána nejen z pozice koncepce stavby, ale i vlivu masivního turistického ruchu na přírodní bohatství. Komplexní zvládnutí tohoto problému, tedy od detailní přípravy soutěží za účasti expertů z mnoha oblastí přes vymezení pouze určitých tras až po jejich estetické vyznění a údržbu, spolu s vnímáním kvality krajiny a důrazem na ekologickou stopu je příkladem dobré praxe a výjimečné architektury v extrémních podmínkách.

Jednotlivé stavby budou na výstavě prezentovány formou fotografické výstavy doplněné o videodokumenty. Fotografie patří v Oslu žijícímu Jiřímu Havranovi, který se tomuto tématu věnuje více než 20 let. Pojetí jeho fotografií nabízí ojedinělý záznam proměny romantických, ale i velmi klimaticky drsných lokalit za polárním kruhem v dialogu s turistickým ruchem.

Výstava vedle turistické infrastruktury představuje i větší stavby, které ve skandinávské Arktidě hrají významnou roli kulturně-společenských center a jsou epicentry společenského života sídel za polárním kruhem.  

Výstava také prezentuje inovativní realizace i projekty, které ukazují širokou škálu architektonických konceptů předních skandinávských ateliérů – BIG, Dorte Mandrup, Henning Larsen, Snøhetta, White Arkitekter, Jensen & Skodvin Architects, Reiulf Ramstad Arkitekter, Rintala Eggertsson Architects nebo Einar Jarmund & Co a dalších. Mnoho z těchto staveb a objektů získalo různá ocenění a staly se základním portfoliem pro odbornou diskuzi napříč vědeckými obory a institucemi včetně univerzit.

Výstava potrvá do 30. října. Na programu je i bohatý doprovodný program, zájemci se mohou těšit na přednášky, debaty či workshopy. Na závěr výstavy bude vydána publikace, která bude i záznamem dlouhodobé spolupráce galerie s norskými a skandinávskými institucemi a autory.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Galerie Jaroslava Fragnera zaostří na téma udržitelné architektury a dřevostaveb

Udržitelná architektura je jedním z hlavních témat Galerie Jaroslava Fragnera posledních let, k předním průkopníkům pak patří práce skandinávských architektů. Nepřekvapí tedy, že hned první výstavou tohoto roku bude A Heart of Wood, na které od 14. ledna představí tvorbu v mezinárodním měřítku vysoce respektovaného švédského atelieru White Arkitekter.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
16 m 43 s

Dan Merta (Galerie Jaroslava Fragnera)

Dan Merta pochází z umělecké rodiny, vystudoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Jako kurátor připravoval od roku 1993 výstavy na Pražském hradě. V letech 1999 – 2008 byl tajemníkem Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Mezi lety 1996 – 2000 pracoval také jako vedoucí odboru kultury MČ Praha 3 – Žižkov, kde spoluzakládal novodobou tradici kulturněspolečenských bakchanálií, jako je žižkovský masopust a vinohradské vinobraní. Byl jedním z iniciátorů a zakladatelů Iniciativy za novou Prahu a Tady není developerovo (2011). Od roku 2001 vede Galerii Jaroslava Fragnera.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl