ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Vymírající Čičmany na Slovensku může zachránit římskokatolická církev

Vymírající Čičmany na Slovensku může zachránit římskokatolická církev

Vymírající Čičmany na Slovensku může zachránit římskokatolická církev
Autor: Wikimedia commons/ Laci30 Popisek: Čičmany

Jedna z ozdob slovenské lidové architektury bojuje o přežití. Nepříznivý demografický vývoj v Čičmanech by měl pomoci zvrátit rozrůstající se rekreační areál, který na ploše 1,2 hektaru mezi hřbitovem a zemědělským družstvem realizuje římskokatolická církev.

Ještě na přelomu devatenáctého a dvacátého století žilo v Čičmanech kolem patnácti set lidí, postupem času však stále více místních své malebné rodiště opouštělo. „Odcházeli za prací a lepším životem, takže dnes najdete množství lidí s čičmanskými kořeny nejen v Žilině či Bratislavě, ale prakticky po celém světě. V tomto směru nám velmi nenahrává ani poměrně velká vzdálenost od okolních měst,“ říká Natália Dubnicayová, starostka. Poslední továrna, která zde zaměstnávala lidi, byla výrobna pantoflí, ta však padla zároveň s bývalým režimem.

Boj o genia loci

Na internetových fórech vyjadřuje část diskutujících obavy z toho, že původní genius loci pohltí konzum a developerský projekt nepřinese obci nic dobrého. Vzpomínají se přitom slova jako lunapark a poukazuje se na příklad necitlivé komerční zástavby na Donovalech nebo v Terchové. Starostka předpokládá, že jde o názory vysídlených osob z obce. „Z lidí, kteří mají v Čičmanech trvalý pobyt, za mnou nikdo nepřišel ani nic nepřipomínkoval. Chápu, že taková výstavba zpočátku může přinést antipatie, ale obec při jejím schvalování zvažovala každý aspekt. 

Proces probíhal tři roky a prošel nejen zastupitelstvem, ale i posuzováním EIA, památkářů, oborem životního prostředí, krajinářů, vodárny či ochranářů. Pokud někomu záleží na zachování krás obce, máme tu několik neudržovaných domů přímo v současné památkové rezervaci lidové architektury. Některé jsou prohlášeny za národní kulturní památky a majitelé se o ně nestarají! Hlavní ulice s dřevěnými srubovými domy působí zanedbaně a je prakticky neobydlená, co návštěvníci vnímají kriticky. Společně bychom se měli snažit něco udělat. Pokud by jejich majitelé uvažovali o návratu do obce a pomohou s jejich zvelebením, přivítáme je s otevřenou náručí,“ zdůrazňuje první žena Čičman.

Problém s vlastnickými vztahy

Jelikož v obci se nabízí několik domů na prodej, nabízí se protiargument, proč by si měli potenciální zájemci kupovat novostavby. Starostka vysvětluje, že ceny jsou vzhledem k jejich stavu často neúměrně vysoké – „protože Čičmany“. „Navíc, možná devadesát procent těchto domů a pozemků nemá vypořádány vlastnické vztahy. Sourozenci se neumějí dohodnout, jeden nemá na vyplacení druhého. I toto jsou příčiny, že několik domů zůstává neprodejných a takříkajíc napospas osudu.“

Když po požáru v roce 1921 lehla část původní zástavby popelem, známý architekt Dušan Jurkovič slíbil vybudovat „nové Čičmany“. A přestože i jeho dílo mohlo být v té době spojováno s nedůvěrou a despektem, dnes je zástavba na dolním konci součástí památkové rezervace. Stejný název, tedy Nové Čičmany, nese i ambiciózní projekt. Dočtete se o tom na billboardu zavěšeném u penzionu Dům svatého Bystríka, který také spravuje místní církev. Relax v Rajecké dolině, dvacet dřevěnic se sportovní zónou, která bude využívána i pro potřeby obce. Pro zájemce je tam uvedena i webová stránka, ta však nefunguje s odkazem, že obsah domény se připravuje. Na Farských pahrbcích stojí zatím jedna dřevěnice, na druhou je připravena základová deska.

Mluvčí nitranské diecéze už dříve prohlásil, že „projekt má napomoci rozvoji obce, která postupně vymírá“. Jak řekl Jan Smolka, místní farář: „O projektu prý byli všichni dostatečně informováni, a to i včetně klíče, podle kterého půjdou dřevěné novostavby do prodeje. Nejdříve je nabídnou obyvatelům s trvalým pobytem, ​potom chatařům a až na třetím místě budou přespolní zájemci. Více prý není co řešit, zveřejňovat ani komentovat.“

zivot.pluska.sk, red

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl