ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Veletržní palác čeká rekonstrukce, ve vzduchu zní jména světových architektonických studií

Veletržní palác čeká rekonstrukce, ve vzduchu zní jména světových architektonických studií

Veletržní palác čeká rekonstrukce, ve vzduchu zní jména světových architektonických studií
5. 3. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Kádár Tamás Popisek: Veletržní palác v Praze

Funkcionalistická budova Veletržního paláce ze dvacátých let má v následujících letech projít rozsáhlou rekonstrukcí. Vedení Národní galerie informovalo o vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže, podmínky ovšem dosud nejsou známé. Přihlásit by se mohla světová studia architektury, jako je Foster + Partners, David Chipperfield Architects nebo SANAA.

Jiří Fajt, ředitel Národní galerie architektonickou soutěž na celkovou revitalizaci Veletržního paláce v Praze plánuje vypsat několik let. V médiích včera již proběhla zpráva o jejím vyhlášení, podmínky soutěže však zatím nebyly zveřejněny. Česká komora architektů uvádí, že předpokládaný termín vyhlášení má být 31. března 2019.

Funkcionalistický palác

Renovace funkcionalistického paláce, který ve dvacátých letech minulého století navrhli architekti Josef Fuchs a Oldřich Tyl, má z budovy vytvořit hlavní sídlo Národní galerie. Přesunout by se tak do ní měla většina administrativy Národní galerie.  Ta se v současnosti nachází celkem v šesti objektech po Praze. Součástí galerie zaměřené na umění posledních dvou století pak mají být prostory pro filmová a divadelní představení i otevření dnes nepřístupných teras s výhledem na město. Počítá se také s kultivací prostoru před galerií, který dnes blokují zásobovací rampy.  

Veletržní palác je kulturní památka, proto bylo nutné pro záměr přestavby získat stanovisko památkářů. Ti povolili například lokální prolamování pater, aby mohlo dojít ke zvýšení stropů a dostat tak do budovy více slunečního světla. Palác poskytuje téměř sto tisíc metrů čtverečních plochy, v tomto ohledu tak přesahuje například pařížské kulturní centrum Centre Pompidou.

Porota

Porotu soutěže bude tvořit pětice mezinárodních členů: ředitel Jiří Fajt, Wim Pijbes, emeritní ředitel Rijksmusea v Amsterdamu, James S. Snyder, americký historik architektury, který se podílel například na výškové budově newyorského muzea MOMA, Annabelle Selldorfová, německo-americká architektka a Zdeněk Lukeš, český historik architektury. Náhradníky poroty jsou Adam Gebrian a Veronika Wolfová, která působí v Národní galerii.

Jedinou známou podmínkou pro přihlášení se do jednofázové užší projektové architektonické soutěže je to, aby architekti za sebou měli alespoň jednu realizaci novostavby či rekonstrukce veřejné budovy – muzea, galerie nebo divadla. Z přihlášených týmů pak porota vybere nanejvýše dvanáct studií, které vyzve k vypracování soutěžního návrhu. Vítěz by měl být znám do konce roku.

Kdo projevil zájem

Podle Jiřího Fajta o soutěž projevily zájem například studia anglických architektů Davida Chipperfielda, sira Normana Fostera, Davida Adjayeho, švýcarské studio Herzog & de Meuron, Španělé Cruz a Ortiz nebo japonští architekti ze studia Sanaa. Všichni architekti by měli své návrhy představit na veřejné přednášce. 

Národní galerie soutěž připravuje s respektovanou kanceláří CCEA MOBA. Na její organizaci disponuje částkou třináct milionů korun, financování realizace od vlády ale zatím potvrzené není. Podle Fajta lze dopředu jen stěží určit celkové náklady, poskytnutí finančních prostředků by se proto mělo s vládou řešit až po vyhlášení vítězného projektu. Předběžně se počítá s částkou tří miliard.

S realizací projektu by vedení Národní galerie rádo začalo zhruba za dva až tři roky – tolik času totiž bude potřebovat vítězné architektonické studio na detailní propracování projektu.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl