ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ve Staré Boleslavi brzy vyroste nová základní škola podle návrhu ateliéru CHYBIK + KRISTOF

Ve Staré Boleslavi brzy vyroste nová základní škola podle návrhu ateliéru CHYBIK + KRISTOF

Ve Staré Boleslavi brzy vyroste nová základní škola podle návrhu ateliéru CHYBIK + KRISTOF
5. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nová škola ve Staré Boleslavi by měla vyrůst do roku 2026. Jednat se bude o budovu pro 900 žáků, která bude koncipována jako flexibilní, aby se v budoucnu mohla přizpůsobit aktuálním potřebám. Architektonický návrh má na starosti ateliér CHYBIK + KRISTOF, který zvítězil v soutěži. Do školy se budou sjíždět studenti z 16 obcí. Podle odhadů vyjde projekt na 1,5 miliardy korun.

Stavba se zelenými atrii se bude nacházet ve východní části města v blízkosti poutní baziliky Nanebevzetí Panny Marie a baziliky svatého Václava. Škola tedy poskytne výukové prostory se všudypřítomným odkazem na místo.

Stavba je začleněna do okolní zástavby. Jedná se o lineární nízkopodlažní objekt. Konstrukce bude prefabrikovaná betonovo-dřevěná, umožní jednak rychlou výstavbu, a také schopnost přizpůsobit se měnícím se potřebám vzdělávacího systému. Fasádu architekti rozdělili na pevné a prosklené plochy, při čemž velkoformátová okna a perforované fasádní panely zelené barvy zajišťují větrání a bezpečnost učeben.

 

Žáci budou moci využívat během výuky nejen učebny s výhledem na historickou část města s bazilikami, ale také venkovní prostory a zahradu. Ta bude uzavřená kvůli bezpečnosti a děti zde budou moci pobývat na výškově rozdělených terasách, které poslouží i jako venkovní třídy. Chybět zde nebude ani travnatá plocha s možností pořádání kulturních akcí. Součástí sportovního zázemí bude i atletický ovál, workoutové hřiště a tribuny.

Interiér školy nabídne moderní prostředí, které bude kombinovat vzdělávací, sportovní a kulturní prvky. Vnitřní prostory budou charakteristické přiznaným betonovým rámem a dřevěnými stěnami. Chybět samozřejmě nebude kuchyně, jídelna, aula a zázemí pro školníka.

 

O efektivní a dynamický provoz budovy sepostará nadřazený řídící systém. Podlahové vytápění zajistí vytápění školy a každá učebna bude mít vlastní regulaci topného výkonu. Během teplého období bude vytápění využito k chlazení, a to v pasivním režimu bez použití tepelného čerpadla. Elektřinu pro provoz budovy budou produkovat střešní fotovoltaické panely. Prosklené plochy fasády vybavené vnějším stíněním, společně s plánovanou zelení, vegetací a retenčními střechami přispějí k regulaci teploty stavby, pomohou ochlazovat okolí a snižovat riziko vzniku tepelného ostrova.

Architekti samozřejmě mysleli také na praktickou výuku a zábavu, a proto si budou žáci moci vysadit rostliny na záhonech a starat se o ovocný sad. K zalévání budou moci využívat nasbíranou dešťovou vodu z retenční nádrže či studny.

Místo by se mělo stát centrem vzdělávání, kultury a sportu pro děti i veřejnost.

CHYBIK+KRISTOF

Mezi významné realizace architektonického ateliéru patří například modulární Pavilon České republiky při světové výstavě EXOPO 2015 v Miláně, Vinařství Lahofer v Dobšicích, nebo obnova Mendelova skleníku v Brně. Za dosavadní práci byl ateliér oceněn například prestižní cenou pro mladé architekty Architecture Vanguard Award amerického časopisu Architectural Record v roce 2019 nebo cenou 40 Under 40 Award Evropským centrem pro architekturu, umění, design a urbanistické studie v tom samém roce.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak vypadá škola odpovídající standardům 21. století?

S prvním školním dnem byla otevřena první energeticky a uhlíkově pozitivní školní budova v České republice. Studenti a učitelé pražské střední školy SOŠ – COP a G (Střední odborná škola – Centrum odborné přípravy a Gymnázium) v Českobrodské ulici se tak mohou těšit na atraktivní, moderní, chytré a zároveň energeticky úsporné místo pro výuku, které odpovídá standardům 21. století. Budova prošla komplexní rekonstrukcí, která u nás nemá obdoby!

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 03 s

Ondřej Chybík a Michal Krištof

Na vysoké škole spolu soupeřili, zlom a následná spolupráce přišla až po stážích v zahraničí. Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof založili architektonickou kancelář Chybik+Kristof Architects & Urban Designers v roce 2010 a už o tři roky později zvítězili ve veřejné soutěži na pavilon České republiky na světové výstavě EXPO v Miláně.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
3 m 58 s

CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS

Ondřej Chybík z ateliéru CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS byl dalším, koho jsme zpovídali. Do jak velkého počtu ateliér narostl od svých začátků a kde všude mají jeho tvůrci rozpracované projekty. To a ještě mnohem víc se dozvíte v dalším exkluzivním videu TV Architect.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu