ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Jak vypadá škola odpovídající standardům 21. století?

Jak vypadá škola odpovídající standardům 21. století?

Jak vypadá škola odpovídající standardům 21. století?
2. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová Foto: Magnas Media, s.r.o.

S prvním školním dnem byla otevřena první energeticky a uhlíkově pozitivní školní budova v České republice. Studenti a učitelé pražské střední školy SOŠ – COP a G (Střední odborná škola – Centrum odborné přípravy a Gymnázium) v Českobrodské ulici se tak mohou těšit na atraktivní, moderní, chytré a zároveň energeticky úsporné místo pro výuku, které odpovídá standardům 21. století. Budova prošla komplexní rekonstrukcí, která u nás nemá obdoby!

Škola v pražských Hrdlořezech se díky rekonstrukci stala první energeticky a uhlíkově pozitivní školní budovou v ČR. Tato stavba je jedinečná i v kontextu EU, neboť reprezentuje zcela nový přístup ke školským budovám. Původně se přitom jednalo o energeticky nehospodárnou budovu ze 70. let.

Budova je navíc také chytrá, přehledná a komfortní. V praxi to funguje například tak, že díky čidlům teploty, vlhkosti, oxidu uhličitého (CO2) a dalších plynů VOC (těkavé organické sloučeniny) se půl hodiny před výukou v učebnách vše nastaví tak, aby studentům nebylo teplo, zima, nesvítilo na ně příliš slunce a měli přísun čerstvého vzduchu. Nové moderní technologie tak studentům zajišťují ideální podmínky pro výuku.

V rámci projektu bylo myšleno také na bezpečnost studentů i učitelů - škola je vybavena novými mechanickými bezpečnostními prvky, různými úrovněmi zabezpečení pro vstup nebo vjezd do areálu školy a tísňovým a poplachovým systémem.

 Rekonstrukce přinesla ale také mnoho moderních prvků sloužících pro odpočinek a zábavu. Studenti mají k dispozici stoly na šachy, stolní tenis, workoutové hřiště, venkovní učebnu či relaxační zónu v átriu.

Inovativní a chytré technologie

Hlavním cílem projektu bylo přestavět původní budovu na chytrou, bezpečnou a trvale udržitelnou. Inovativní technické řešení budovy integruje výsledky českého aplikovaného výzkumu a bylo konzultováno s odborníky z UCEEB ČVUT v Praze (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov).

Podařilo se vytvořit energeticky a uhlíkově plusovou budovu, která splňuje nároky a doporučené hodnoty pro pasivní budovy. Tvoří ji mimo jiné inovativní dřevěná zavěšená fasáda ENVILOP, která vznikla aplikovaným výzkumem ČVUT. Tento lehký obvodový plášť má 30% úsporu primární energie oproti hliníkovým systémům. Větší plochy fasád jsou tvořeny dřevěnou laťovou fasádou z neupraveného sibiřského modřínu. Ostatní plochy fasád jsou opatřeny cembonitovým obkladem.

Vytápění, chlazení a přípravu teplé vody zajišťují 2 tepelná čerpadla země-voda, přičemž až 70 % chlazení se daří zajistit pasivně. Učebny vytápí a chladí konvektory fancoil, v ostatních prostorách jsou navíc ještě radiátory. Budova má nucené větrání se zpětným získáváním tepla. Systém řídí čidla a časové programy a váže se také na školní rozvrh.

Budova reaguje i na dlouhodobé sucho a přívalové srážky, a to díky zeleným střechám a dalšímu velkému množství zelených ploch (včetně fasád pokrytých popínavou zelení). Umístěny zde byly také  akumulační a retenční nádrže. Tyto prvky pomáhají zadržovat dešťovou vodu v lokalitě, stíní budovu a brání jejímu přehřívání. Akumulovaná dešťová voda se využívá k zálivce zeleně, čímž dochází k úspoře pitné vody. V případě nedostatku se nádrž doplňuje ze studny. V rámci odpovědného hospodaření s vodou je šedá voda ze sprch a umyvadel přečištěna a využita na splachování WC v budově, což ušetří 19 % celkové spotřeby pitné vody ve škole.

Pasivní budova a chytré technologie  chrání třídy před přehříváním a snižují požadavky na chlazení. Škola je nyní energeticky a uhlíkově pozitivní, protože si díky tepelným čerpadlům a fotovoltaické elektrárně (na střeše se nachází fotovoltaické panely o výkonu 147 kWp doplněné o 300 kWh baterii) vyrobí ročně o 8 192 MWh víc energie, než spotřebuje.

„Budova vyniká komplexním využitím nejrůznějších technologií, ale pokud bych měl vyzdvihnout jednu z nich, bude to inovativní systém řízení, který předpovídá a optimalizuje nákup i prodej elektrické energie. Den dopředu zná spotřebu budovy, výrobu elektrické energie, spotové ceny na trhu s energiemi (dynamická cena elektrické energie) a stav baterie. Systém na základě těchto údajů připraví algoritmus chování na následující den s prioritou energetické soběstačnosti, ceny elektrické energie v síti a ceny vybití a nabití baterie,“  vysvětluje Ing. Jiří Tencar, PhD. ze společnosti ECOTEN, která je autorem a projektantem revitalizace.

Díky použitým chytrým technologiím dojde ročně ke snížení skleníkových plynů až o 205 tun CO2, což představuje víc jak 104% pokles emisí.

První budova se zlatým certifikátem kvality

Při návrhu rekonstrukce byl kladen důraz na udržitelnost a její tři základní pilíře – environmentální, sociálně-kulturní a ekonomicko-organizační. Díky tomu se škola stala historicky první budovou, jejíž projekt získal zlatý certifikát SBToolCZ (Sustainable Building Tool) oceňující komplexní kvalitu návrhu udržitelné budovy.

Unikátnost a ojedinělost projektu dokládá také finálová účast v soutěži Adapterra Awards, která oceňuje nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu. Projekt je dále přihlášen do Cen SDGs, světově unikátního ocenění za naplňování globálních cílů OSN, a aspiruje na úspěch v kategorii Ocenění Evropské komise.

Vzhledem k tomu, že se jedná o pilotní projekt svého druhu, bude zapotřebí jeho provoz pravidelně monitorovat a na základě sesbíraných dat vyhodnocovat efektivitu použitých technologií. Až reálný provoz budovy ukáže, zda dojde k naplnění navržené koncepce.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
14 m 24 s

Učiliště v pražských Hrdlořezích se promění ve smart building

Futuristické vize architektů a stavebníků se sešly v projektu na rekonstrukci odborného učiliště v pražských Hrdlořezích. To se během dvou let promění na inteligentní a solární energií napájenou budovu doslova nabitou nejmodernějšími technologiemi. Projekt, který vznikl pod taktovkou Magistrátu hlavního města Prahy, by v budoucnu mohl být cestou i pro další školská zařízení.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl