ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus V Brně byla zahájena stavba multifunkční haly. Vyroste za necelé tři roky

V Brně byla zahájena stavba multifunkční haly. Vyroste za necelé tři roky

V Brně byla zahájena stavba multifunkční haly. Vyroste za necelé tři roky
19. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Začala stavba dlouho očekávaného projektu města Brna. U výstaviště poblíž pavilonu Z byla zahájena stavba multifunkční haly ARENA BRNO, která poslouží sportovním i kulturním účelům. Hotovo má být za 33 měsíců. Hala pro 13.000 diváků má sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. 

Hala poskytne městu to největší a nejmodernější zázemí pro pořádání sportovních, kulturních a kongresových akcí. Současně město vybuduje zhruba 1 300 parkovacích stání. Vzniknout mají také komunikace nebo inženýrské sítě. „Na výstavbu multifunkční arény navazují i další práce. Dojde tak k rekultivaci velkého území v blízkosti centra, a tudíž i k masivnímu rozvoji této části města. Aktuálně například Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vybralo zhotovitele velkého městského okruhu na úseku Bauerova a počítá se zahájením prací se začátkem stavební sezony. Jde o úpravy kilometrového úseku, které zlepší bezpečnost a umožní dopravní napojení haly, proto se na investici podílí i město. Dopravní podnik pak pokračuje v přípravě stavby tramvajové smyčky v blízkém dopravním uzlu Lipová,“ připomněl radní města Brna pro dopravu a předseda představenstva ARENY BRNO Petr Kratochvíl.

Brnu chybí hala pro sportovní a kulturní události, která by dokázala přivítat více než 10 000 návštěvníků. Nová budova by měla nabídnout multifunkční využití pro sporty, kulturu, kongresy a eventy. Její variabilní uspořádání je navrženo pro různé typy sportů, konat by se zde mohla utkání na světové úrovni. „Je dobře, že Brno uvažuje ve velkém měřítku. Multifunkční halu město využije pro sportovní i kulturní akce. Hala bude propojená se zázemím brněnského výstaviště a já věřím, že citelně rozšíří možnosti Brna a přiláká sem návštěvníky, kteří dnes musejí za sportem nebo kulturou zamířit jinam. Je to důležitý krok k tomu, aby Brno bylo ještě lépe vidět – aby bylo zase o kousek větší. Právě takovéto projekty a strategické investice nás přibližují k tomu, že se ČR skutečně postupně stane křižovatkou Evropy," řekl premiér Petra Fiala

 „Zhotovitel by měl arénu postavit během následujících 33 měsíců. Souběžně s probíhající výstavbou připravujeme kompletní fit out haly, který bude mít dopad na vnitřní vybavení. Týká se to například prostor pro gastro, kde připravujeme koncesní řízení na provozovatele. Nejpozději do konce letošního roku budeme také znát specifikaci scénické technologie – jde hlavně o zvukový a světelný park pro kulturní akce, především tedy pro hudební produkce,“ vysvětlil Petr Kratochvíl.

Objekt má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Zastavěná plocha je 16 698 m2, obestavěný prostor 475 000 m3.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 19 s

Hotel Avion (Brno)

Klíčová stavba českého funkcionalismu vznikla na úzké hluboké parcele v centru Brna na místě, kde stával starší objekt. Investor Miroslav Kostelecký si nechal zbudovat moderní stavbu s železobetonovou skeletovou konstrukcí a uliční fasádou, jejíž spodní část je kryta bílými opaxitovými deskami a horní keramickou mozaikou. Prosvětlení vnitřních prostor kavárny na třech úrovních je řešeno důmyslným systémem vnitřních světlíků. Barevné řešení stěn odpovídá paletě hnutí de Stijl (základní tóny), nábytek byl z ohýbaných ocelových trubek. Ze střechy, horních pokojů a terasy je impozantní výhled na panoráma města. Po letech chátrání byla ikonická stavba rekonstruována současným majitelem Stanislavem Berouskem. V prostorách bývalé kavárny je stálá expozice věnovaná tvůrci domu i historii Avionu.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 19 s

Kavárna ERA (Brno)

Drobná budova v řadové zástavbě patří k mistrovským dílům architekta Josefa Kranze (1901-1968), absolventa brněnské techniky a jednoho z reprezentantů brněnské meziválečné funkcionalistické architektury.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Město Brno a Jihomoravský kraj podpoří snahu o zápis Mendelova skleníku na seznam UNESCO

Mendelův skleník v zahradě augustiniánského kláštera slouží jako polyfunkční objekt pro pořádání přednášek, školení či kulturních a společenských akcí. Objekt vznikl na půdorysu původního skleníku, kde v polovině 19. století Mendel pracoval. Návrh skleníku pochází z dílny brněnského architektonického studia CHYBIK+KRISTOF a čerpal z archivních materiálů a v mnohém vychází z původní stavby. 

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl