ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Unikátní multifunkční vestavba se stane dominantou jednoho ze symbolů karlovarského lázeňství

Unikátní multifunkční vestavba se stane dominantou jednoho ze symbolů karlovarského lázeňství

Unikátní multifunkční vestavba se stane dominantou  jednoho ze symbolů karlovarského lázeňství
21. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

O vzniku světového uníkatu v západočeském lázeňském městě jsme vás již informovali. Nový koncertní sál podle návrhu Petr Hájek Architekti představuje progresivní dialog mezi vznikající unikátní vestavbou a historickou budovou Císařských lázní z roku 1895. Veřejnosti se opravená kulturní památka otevře již v červnu.  

Zcela jedinečné je pojetí vestavby, která se památkově chráněné budovy nebude dotýkat. Stojí na šesti ocelových nohách a v případě potřeby se bude moci kdykoliv odstranit. Konstrukce bude sloužit především jako sál, který bude využívat Karlovarský symfonický orchestr i filmové produkce a další kulturní události. Hlavní roli v tomto směru hraje variabilní pohyblivá konstrukce, díky které se může koncertní sál proměnit během chvíle na zázemí pro konference či plesy. Sál bude doplněn také multimediální expozicí, která připomene dějiny lázeňství ve světovém i místním kontextu. Chybět nebude kavárna, informační centrum a badatelna. Součástí projektu jsou i veškeré potřebné audiovizuální, scénické a akustické technologie Vestavba je tak napojena pouze na elektroinstalace. 

„Bylo to jako stavět plachetnici v láhvi. Nejprve jsme museli vše vyrobit a nanečisto sestavit v hale, abychom věděli, že nic nechybí. Poté bylo nutné vše očíslovat, rozložit a zase sestavit v atriu budovy. Šlo o mravenčí práci,“ popisuje architekt Petr Hájek.

Konstrukce má výrazně červenou barvu. „Náš návrh vychází z velkého respektu k historickému prostoru. Od začátku jsme věděli, že kolem původní stavby budeme chodit po špičkách. Chceme ji šetrně doplnit, obohatit, ale nenarušit. Někomu tvary sálu připomínají filmového transformera, někomu červeného kraba, který má ve své náruči prostor pro hudbu. Zvolená červená barva je archetypální s mnoha dalšími přesahy. Reprezentuje vzrušení a emoce, ale i strojovou estetiku konce 19. století,“ dodává architekt Petr Hájek.

Akustické vlastnosti zajistí posuvné akustické stěny s motivy Slavkovského lesa. Přetáčivé trojúhelníkové panely dokážou prostor přizpůsobit nejrůznějším zvukovým požadavkům, neboť každá strana má přitom jinou funkci. Některá  zvuk pohlcuje, jiná odráží či rozptyluje. V budoucnu projekt také počítá s varhany. 

„Návrh Petr Hájka pojímá vestavbu jako autonomní objekt. Plně přitom respektuje limity památkové ochrany a zároveň naplňuje akustické, provozní a technické požadavky špičkového sálu pro hudební produkci Karlovarského symfonického orchestru ale i dalších těles a uskupení, která budou zdejší prostor využívat nejen pro koncerty. Císařské lázně se návštěvníkům otevřou v červnu po celkové náročné rekonstrukci, na kterou čekaly více než dvacet let,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Slavnostní otevření Císařských lázní pro veřejnost proběhne 17. června 2023.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rekonstrukce karlovarských Císařských lázní pokračuje! Vzniká zde světový unikát

Před dokončením se nachází rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech. Vedení kraje už také představilo jejich budoucí využití. Již se nebude jednat o lázeňský dům, ale společenské a kulturní centrum. Opravená památka by se veřejnosti měla otevřít už v červnu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Karlových Varech vzniká divadelní korzo

Divadelní korzo bude prostor od Divadelního náměstí až k Císařským lázním. Karlovarský kraj ale nyní musí upravit projekt probíhající rekonstrukce Císařských lázní tak, aby okolí objektu zapadlo právě do konceptu Divadelního korza. Studie Divadelního korza počítá hlavně se zklidněním dopravy.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu