ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Ze šumperského Domu kultury se stane reprezentativní pavilon obklopený krásným parkem

Ze šumperského Domu kultury se stane reprezentativní pavilon obklopený krásným parkem

Ze šumperského Domu kultury se stane reprezentativní pavilon obklopený krásným parkem
1. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Město Šumperk, Foto: www.dksumperk.cz

Architektonickou studii k rekonstrukci Domu kultury v Šumperku připravil známý pražský architekt Petr Hájek. Rozsáhlou opravu objektu město plánuje několik let. Nyní byla vyhlášená soutěž na dodavatele veškerých projekčních prací od dokumentace pro povolení stavby až po dozor zakončený kolaudaci. Výsledkem má být moderní reprezentativní pavilon s atraktivním parkem.

Kancelář Petr Hájek ARCHITEKTI zpracovala podkladovou architektonickou studii již v roce 2001, letos pak byla aktualizovaná. Práce zahrnují změnu dispozice budovy, modernizaci rozvodů, scénickou techniku, akustické řešení, řešení interiéru i mobilní elevací v hlavním sále.

Počítá se s větší multifunkčností velkého sálu, novým sálem pro klubové akce, zelenými střechami i zajímavou fasádou.

Mnoho lidí v Šumperku má budovu Domu kultury spojenou s dobou socialismu. V minulosti byly prezentovány i názory ohledně demolice.Po zbourání nebo zásadní přestavbě by bylo ztraceno mnoho kvalitního umění a uměleckořemeslných detailů. Za dobu svého vzniku budova nemůže. Vidět v tom nedostatek je stejné jako hodnotit člověka podle doby, do které se narodil. V umění není pokrok a existuje mimo čas. Nedává smysl se ptát, zda je svatovítská katedrála na Pražském hradě lepší nebo horší než Sagrada Família v Barceloně nebo kaple v Ronchamp od Le Corbusiera. V domě kultury jsou hodnoty, které je důležité zachovat dalším generacím.  A to jsme v našem návrhu zohlednili,“ říká architekt Petr Hájek. 

V návrhu byl brán respekt k minulosti a zároveň byl projekt doplněn současnou vrstvou architektury. Nejvýraznější zásah se dotkne exteriéru, budova bude podle architekta zahalena do nového průsvitného pláště. Ten umocní jeho výtvarné vyznění stavby jako solitéru zasazeného do krásného parku. Zelené střechy pak mají zabránit přehřívání samotného domu i jeho okolí. 

Myslím si, že žádná nepřekonatelná úskalí po technické stránce mít rekonstrukce nebude. Konzultace v pracovní skupině připravující rekonstrukci byly vedeny věcně, s jasnými požadavky směrem k nám a s důrazem na finanční odpovědnost k celému záměru," dodává architekt Petr Hájek.

Dům kultury Šumperk byl otevřen v květnu 1980. Od té doby se zde odehrály, tisíce koncertů, plesů a dalších pořadů. Jednou z nejvýznamnějších tradičních akcí je mezinárodní festival Blues Alive, který v letošním roce napíše již svůj 27. díl. Do dnešní doby objekt neprošel žádnou zásadnější rekonstrukcí.

V domě kultury jsem byl již dříve, v době před mnoha lety, kdy jsem netušil, že budeme navrhovat jeho rekonstrukci. Přesto mě, stejně jako tenkrát, překvapila velkorysost hlavního sálu, kvalita dochovaných interiérů a sklářského řemesla," uzavírá architekt Petr Hájek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Karlových Varech se otevírá nový koncertní sál

V multifunkčním sále uvnitř Císařských lázní v Karlových Varech se zítra bude konat první koncert. Návrh unikátní vestavby vytvořilo studio Petr Hájek Architekti. Nový sál bude pro své koncerty využívat i Karlovarský symfonický orchestr. Sloužit však bude také filmovým produkcím, divadelním představením, plesům a dalším kulturním událostem. Slavnostní otevření Císařských lázní pro veřejnost proběhne v neděli 18. června 2023.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
11 m 15 s

Petr Hájek

Od roku 2004 působí Petr Hájek jako pedagog na Fakultě architektury ČVUT v Praze, kde byl v roce 2017 jmenován profesorem. Od roku 2012 vede i autorský ateliér architektury na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Je zakladatelem a předsedou představenstva nadačního fondu na podporu umění a talentu Art-Now a zakladatelem sdružení LEA – Laboratoř Experimentální Architektury.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Novou podobu pražské usedlosti Cibulka navrhne studio Petr Hájek Architekti

Na usedlosti Cibulka Nadace rodiny Vlčkových plánuje vybudovat dětský hospic a středisko péče o umírající dětské pacienty. V architektonické soutěži na rekonstrukci historické budovy uspělo architektonické studio Petr Hájek Architekti. Dlouho chátrající usedlost koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem loňského roku. Hospic plánuje otevřít v říjnu 2026.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl