ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Tématem letošní soutěže Young Architect Award je nájemní bydlení. Uzávěrka přihlášek se blíží

Tématem letošní soutěže Young Architect Award je nájemní bydlení. Uzávěrka přihlášek se blíží

Tématem letošní soutěže Young Architect Award je nájemní bydlení. Uzávěrka přihlášek se blíží
4. 6. 2019 / Autor: abf.cz Popisek: CAMP
#CAMP #soutěž
další

Účastníci architektonické přehlídky mladých talentů Young Architect Award se letos zaměří na Nájemní bydlení. Své práce mohou přihlašovat jak studenti, tak začínající architekti do 33 let. Uzávěrka přihlášek je 28. 6. 2019. Soutěž se koná v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Ceremoniál s vyhlášením výsledků proběhne 10. 9. 2019 v Centru architektury a městského plánování CAMP v Praze.

Blíží se uzávěrka 11. ročníku soutěže. I letos čeká na výherce hlavní ceny kromě finanční odměny i spolupráce s generálním partnerem CEMEX Czech Republic. Vítěz navštíví jednu z evropských metropolí, kde se bude moci setkat s významným architektem nebo vedoucím územního rozvoje metropole a bude tak moci poznat problematiku nájemního bydlení i v zahraničí. „Jako společnost se snažíme pomáhat nadaným lidem, protože oni určují směr budoucího vývoje. Jsme hrdí, že i v České republice můžeme podpořit talentované mladé architekty,“ říká Vesselin Barliev, Public Affairs Advisor, CEMEX Czech Republic. Spolupráci si chválí i loňský držitel titulu CEMEX Young Architect Award 2018 Dušan Štefanič, který v rámci výhry společně se svou ženou připravil návrh pro betonový mobiliář v obci Prachovice.

Lom s cementárnou

Prachovice, ležící v severní části Železných hor, vnímá jako stín monumentálního vápencového povrchového dolu a továrny na jeho zpracování. „Značkou“ obce je tak lom s cementárnou. Tento nepoměr vztahu (obce a lomu) drobně koriguje. Značená turistická trasa z Vápenného Podolu od staré pece okolo „komorní“ vyhlídky končí na rozhraní obce a začátku dolu. V jejím závěru nasměrovává tento tah po existující pěšině k obytnému bloku a vytváří tu, pro něj chybějící cíl cesty. Lapidární formy jsou pojítkem všech jejich vstupů.

„Starou betonovou plochu mezi panelovou zástavbou se zelení, u které ústí cesta od Vápenného Podolu, doplňujeme dvěma sloupy jako pomyslnou bránu. Do jejich niky je možné upevnit síť v různých výškách pro sportovní aktivity. V noci betonové sloupy tlumeně září, fosforeskují. U této plochy situujeme delší lavičku s pítkem a žlabem v zemi pro odpočinek po hře i hru samotnou.

Zvučná jména světa architektury

V rámci území, kousek od staronového hřiště, přesouváme morálně a fyzicky zastaralé pískoviště blíž pod dohled z oken. Jedna část kruhu je zároveň sedákem pro rodiče. Malou plochu, na které stojí dnes už nevyužívané tyče pro koberce a věšení prádla, doplňujeme workoutovým vybavením. Dosluhující lavičky nahrazujeme novými. Nové vstupy v území umisťujeme tak, aby prostor zůstal zeleným a pobytovým pro všechny věkové kategorie,“ doplňují manželé Štefaničovi.

Složení odborné komise zásadním způsobem ovlivňuje úroveň soutěže. Proto i tentokrát v ní zasednou renomovaní architekti, kteří pod vedením Reginy Loukotové, rektorky architektonické školy ARCHIP, rozhodnou o tom, které práce nejlépe naplnily požadavky soutěže. Pozvání do poroty letos přijal také architekt a odborník na zadávání veřejných zakázek Michal Fišer (ateliér tři architekti), Adam Halíř z oceňovaného ateliéru PROJEKTIL ARCHITEKTI, českobudějovický popularizátor architektury Miroslav Vodák (CBArchitektura) a Jan Vondrák z libereckého ateliéru Mjölk architekti. Poslední dva jmenovaní byli v loňském roce nominováni na cenu Architekt roku. Nedílnou součástí poroty je zástupce Nadace „Nadání J., M. a Z. Hlávkových“ Josef Pechar.

„Úkolem soutěžících bude naplnění potenciálu nájemního bydlení, zapojení návrhu do kontextu místa, respekt ke stávající zástavbě i ke složení obyvatelstva atd. Důležitý je také následný přínos navrženého řešení pro celkovou kvalitu života v místě, ale i v blízkém a vzdálenějším okolí“, říká předsedkyně poroty Regina Loukotová.

Generální partner: CEMEX Czech Republic

Hlavní partner: YIT Stavo s.r.o.

Za finanční podpory: Hl. m. Praha, Státní fond životního prostředí

Partneři: IPR Praha, Národní technické muzeum, Nadace „Nadání J., M. a Z. Hlávkových“, FOR ARCH, Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, SPYRON, PVA EXPO PRAHA

Záštita: MK, MMR, MŠMT, MŽP, SFŽP, SMO ČR, Hl. m. Praha, ČKA, ČKAIT, HK ČR

Partnerské školy: ČVUT v Praze, FUA TU v Liberci, FA VUT v Brně, FAST VUT v Brně, FAST VŠB-TU Ostrava, ZF Mendelova univerzita v Brně, ARCHIP, ČZU v Praze, FA STU v Bratislave

Hlavní mediální partneři: ARCHITECT+, TV Architect, Moderní obec, Earch., archiweb.cz

Mediální partneři: INTRO, ERA21, ASB, Střechy-Fasády-Izolace, Stavitel, Stavba, TV Architect, PROPAMÁTKY, PRO města a obce, Dřevo&stavby, Inspirati, Skypaper

Kontakty:

Manažerka projektu – Iveta Wagnerová, e-mail: wagnerova@abf.cz, tel.: +420 739 003 161

Více informací: www.yaa.cz

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl