ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Světově významná funkcionalistická kolonie Baba projde rekonstrukcí

Světově významná funkcionalistická kolonie Baba projde rekonstrukcí

Světově významná funkcionalistická kolonie Baba projde rekonstrukcí
25. 12. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Prvorepubliková funkcionalistická vilová kolonie Baba v Praze je jedním z nejvýznamnějších příkladů českého modernismu. Lokalita je od roku 1993 městskou památkovou zónou a v roce 2020 získala společně s dalšími funkcionalistickými koloniemi Werkbundu značku Evropské dědictví. I tak se ale kolonie potýká s problémy souvisejícími se zastaralou infrastrukturou. Nyní se tato osada dočká celkové obnovy i nového naučného okruhu. Koncepční studii zpracoval multioborový tým vedený studiem ARCHUM architekti.

Ačkoliv je Baba významným a památkově chráněným prostorem a architektura je zde velmi dobře zachována, veřejná prostranství uplynulými desetiletími přišla o své původní kouzlo, poměrně zašla a chystá se jejich celková obnova. Koncepční studie byla zpracována především z důvodu koordinace veškerých zájmů v území tedy památkového, architektonicky-urbanistického a zájmu místních obyvatel. Nyní můžeme kombinovat a koordinovat veškeré probíhající paralelní projekty, zvýší se také efektivita vynaložených prostředků,“ říká 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Architekti se zaměřili na zachování a rozvoj historické hodnoty území a zkvalitnění obytného prostředí pro místní obyvatele. „Je to unikátní projekt z počátku 30. let, veřejná prostranství zde nikdy nebyla úplně dokončena, průběžné zásahy byly velmi necitlivé. Dnes je zde obrovský rozpor mezi krásnou zástavbou a nevyhovujícím veřejným prostranstvím,“ říká architekt Šimon Vojtík ze studia ARCHUM.

 

„Dnes probíhají projekční přípravné práce a část se již realizovala na revitalizaci inženýrských sítí a povrchů. Pro samotné centrální území bylo potřeba, aby se vytvořil kvalitní koncepční architektonický návrh. My jsme veškeré návrhy projednávali s magistrátem, památkáři, městskými částmi i s obyvateli. Proběhlo několik kol participace. Cílem je navrátit podobu veřejných prostranství do původní zamýšlené koncepce a doplnit celek o současné prvky a vzrostlou zeleň,“ doplňuje architekt Michal Petr.

Součástí rekonstrukce má být i vznik informačního centra pro turisty. V budoucnu by zde zájemci mohli využívat navigační systém, informační cedule a naučný okruh. Vše by mělo být velmi nenápadné, tak aby turisté nenarušovali soukromí místních obyvatel. „Baba je náležitě vyhledávána turisty, my jsme se proto snažili vytvořit určitý navigační systém a okruh, kterým budou turisté chodit a  zbytečně nenaruší soukromí obyvatel,“ potvrzuje Šimon Vojtík.  

Osada Baba je unikátní tím, že na rozdíl od jiných kolonií ji tvoří pouze individuální domy postavené na míru soukromým investorům. Z funkcionalistických osad patří Baba k těm nejzachovalejším u nás. Podobné vídeňské a německé kolonie byly bohužel poškozeny za 2. světové války.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
20 m 38 s

Šimon Vojtík a Michal Petr ze studia ARCHUM architekti

Studio ARCHUM architekti se věnuje urbanismu, územnímu plánování a architektuře. Spolupracuje s městy, obcemi i soukromými investory. Ateliér charakterizuje především urbanismus. V portfoliu proto můžeme najít mnoho územních studií a plánů pro města a obce, jako je například Blatná, Nymburk, Horní Maršov, Loučeň či Tachov. V čele ateliéru stojí architekti Šimon Vojtík a Michal Petr, kteří byli hosté v našem studiu.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl