ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Hotely, obchodní a zábavní centra Slovenský hotel Montfort: Historická stavba v lůně slovenské přírody

Slovenský hotel Montfort: Historická stavba v lůně slovenské přírody

Slovenský hotel Montfort: Historická stavba v lůně slovenské přírody
19. 11. 2018 / Autor: Hotel Montfort Popisek: Hotel Montfort Tatry

Ve Vysokých Tatrách probíhá spor o hotel Montfort. Majitel hotelu stojícího v Tatranské Javorině měl podle financující společnosti neoprávněně uniknout dražbě. I proto se celou kauzou zabývají soudy. Jaká je minulost hotelu původně postaveného pro vládní smetánku a co se s ním děje dnes, nejen to se dozvíte na následujících řádcích.

Spor mezi financující společností Československé úvěrní družstvo (ČSÚD) a majitelem hotelu Montfort - firmou Scioronto, vyvrcholil koncem minulého roku. Tehdy se družstvo rozhodlo poslat zařízení do dražby. Nešlo přitom o malou aukci. Soudní znalec ohodnotil hotel s příslušným vybavením na více než tři miliony eur.

Největší dražba

Z pohledu sumy šlo o jednu z největších dražeb na realitním trhu. Nakonec k ní však nedošlo, jelikož krátce před jejím realizováním vyšlo v Obchodním věstníku oznámení, že dražba se neuskuteční. Vše nasvědčovalo tomu, že se obě strany dohodly a tak že z listu vlastnictví zmizelo zástavní právo ve prospěch ČSÚD.

Skutečnost byla nicméně jiná. Družstvo návrh na prohlášení dražby nevzalo zpět. Zástavní právo zřízené ve prospěch ČSÚD na hotelu Montfort bylo odstraněno z listu vlastnictví na základě návrhu advokáta společnosti Scioronto, která vlastní hotel Montfort, v rozporu se zákonem a v rozporu s Usnesením Okresního soudu Banská Bystrica.

Výmaz zástavního práva

Podle stanoviska soud konstatoval, že zástavní právo ČSÚD zůstává nedotčeno. „Právní názor Okresního úřadu Poprad - katastrálního odboru, který by odůvodňoval jeho řízení směřující k výmazu zástavního práva, nám není znám, neboť Okresní úřad neoznámil ČSÚD výmaz tohoto zástavního práva. ČSÚD se dozvěděla o tomto výmazu pár dní před konáním dražby,“ vysvětluje v stanovisku firma.

Mezi oběma stranami se proto rozpoutal spor. „ČSÚD uskutečňuje v tomto směru všechny právní kroky ve smyslu platných právních norem za účelem znovunabytí zástavního práva, aby bylo znovu v souladu s právním řádem zapsáno na listu vlastnictví,“ konstatuje ČSÚD.

Majitel hotelu považuje situaci za vyřešenou, oficiální stanovisko však neposkytl. Změnilo se však několik věcí. Kromě vedení a změny akcionářské struktury společnosti začal hotel s novými marketingovými aktivitami a funguje v neomezeném režimu dále.

Stručná historie hotelu

Oproti jiným tatranským hotelům má Montfort specifické postavení. Ubytovací zařízení postavili v letech 1975 až 1977 podle návrhu architektů Juliána Hauskrechta, Štěpána Ďurkoviče a Štěpána Svetka. Nešlo o pouhý objekt, sloužit měl vládní smetánce. Svého času šlo o nejstřeženější objekt v Tatrách.

Hotel se mohl pochlubit například vlastní kinosálem, v němž vedení strany cenzurovalo filmy. Kromě toho mohl zaujmout i výhled z recepce přes okna. Jeho poloha zajišťovala, že do prostoru recepce svítilo slunce celý den.

Po roce 1989 hotel zpřístupnili i veřejnosti. Zmíněné legendy vyvolávaly zájem návštěvníků, ekonomickou rentabilitu však nepřinesly. Časem se měnili majitelé i název. Poľanu přejmenovali na Kolowrat a později na dnešní Montfort, který dnes poskytuje služby čtyřhvězdičkového komplexu.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl