ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Rekonstrukce Libeňského mostu vychází z původního Janákova řešení. Praha schválila aktualizovanou podobu studie

Rekonstrukce Libeňského mostu vychází z původního Janákova řešení. Praha schválila aktualizovanou podobu studie

Rekonstrukce Libeňského mostu vychází z původního Janákova řešení. Praha schválila aktualizovanou podobu studie
21. 12. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Rekonstrukci Libeňského mostu přes Vltavu bude doprovázet nejspíš větší bourání, než s jakým se původně počítalo. Na zbylých pilířích, které stojí ve vodě pak vznikne replika původního mostu podle podoby od architekta Pavla Janáka. Rada hl. m. Prahy totiž schválila aktualizaci Architektonické studie mostu podle návrhu architekta Petra Teje.  

Libeňský most je soumostí tvořené šesti mosty a bylo postaveno podle návrhu architekta Pavla Janáka v roce 1928. Most nebyl nikdy opravován a je ve velmi špatném stavu. Nově aktualizovaná studie počítá také s rozsáhlejší rekonstrukcí obloukového mostu přes Vltavu. Dále pak oblouk přes zaniklé východní rameno řeky Vltavy nahradí volná tvarová replika. Obloukové mosty jsou propojeny nově navrženými trámovými konstrukcemi, které taktéž tvarově navazují na původní Janákův návrh předpolí obloukových mostů.

„V případě Libeňského mostu nejde jen opravu samotného mostu přes řeku s kubistickými prvky, ale o komplexní rekonstrukci celého soumostí od Manin po Palmovku v délce 1 200 metrů, a to včetně stavby protipovodňových opatření. Proměníme i nejbližší okolí Libeňského mostu, který bude k sobě Pražany lákat nejen svou krásou, ale také novými místy pro odpočinek a trávení volného času. Prostory pod trámovými konstrukcemi z Janákových dochovaných skic nabídnou kavárny, obchůdky a další služby. Počítáme i s novými přístupy k řece,“ uvádí Zdeněk Hřib, náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro dopravu.

„Území rozvíjíme jako funkční celek. S projektem opravy mostu souběžně pracujeme také na revitalizaci Rohanského ostrova, který se stane zelenou zónou pro volný čas, sport i kulturu. Chystáme také novou čtvrť na Palmovce a spolu s ní přeměnu nedostavěného torza místní radnice na sídlo evropské agentury kosmického výzkumu. To vše jsou jednotlivé díly, které dohromady vedou k lepšímu a obyvatelnějšímu městu,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje.

Aktualizovanou studii bylo potřeba aktualizovat tak, aby vyhovovala změnám v projektové přípravě. Nutné bylo řešit zejména nové požadavky na zajištění dopravní obslužnosti, a tím pádem i statiku.

Cílem rekonstrukce je nejen oprava Libeňského mostu přes Vltavu a obloukového mostu na Rohanském ostrově, ale i kompletní vybudování všech dalších mostních objektů a úprava přilehlého okolí. Projekt dále počítá i s přeložkami některých inženýrských sítí. Součástí rekonstrukce je také kompletní výměna trakčního vedení a kolejového svršku pro tramvajovou trať v ulici Libeňský most a okolí. Vzniknout by měly také retenční nádrže a soubor protipovodňových opatření.

„Bude to jedna z nejsložitějších stavebních prací v historii TSK. Po více než dvaceti letech přešlapování na místě věřím, že se Libeňský most konečně dočká potřebné rekonstrukce. Finalizujeme přípravu projektové dokumentace a současně jsme podali žádost o vydání aktualizovaného stavebního povolení pro I. etapu rekonstrukce soumostí,“ dodává Jozef Sinčák, generální ředitel a předseda představenstva TSK. 

V současnosti pokračují projekční práce pro celé soumostí a připravuje se aktualizace dokumentace pro stavební povolení. Stavební práce by se na plno měly rozjet v roce 2025.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 39 s

Vyšehradský železniční most

Most s dvojicí železničních kolejí tzv. Spojovací dráhy Františka Josefa nahradil starší jednokolejný most z roku 1871-1872. Nebyl nikdy oficiálně pojmenován, říká se mu taky Vyšehradský, Výtoňský nebo Smíchovský. Postavili ho První českomoravská strojírna, bratři Prášilové a Rustonka. Má tři nýtované železné příhradové parabolické nosníky. Most byl smontován na dřevěné konstrukci vedle staršího mostu, na jehož pilíře pak byl přenesen během jediného víkendu, takže vlaková a lodní doprava byla jen minimálně omezena. Od roku 1928 umožňuje i elektrický provoz vlaků.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 27 s

Palackého most

Kamenný most spojující Nové Město se Smíchovem má sedm oblouků a jeho celková délka je 229 metrů. Během stavby jeho pilířů byly poprvé u nás použity kesony. Materiálem je namodralá žula, červený pískovec a carrarský mramor. Barvy kamene měly vytvořit slovanskou trikolóru.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 50 s

Jiráskův a Štefánikův most

Funkcionalistický železobetonový Jiráskův most (délka 310m, šířka 21m) svými šesti oblouky spojuje Nové Město se Smíchovem. Součástí stavby byla i úprava obou předpolí. Absolvent pražské techniky, architekt, urbanista, výtvarník a scénograf Vlastislav Hofman (1884-1964) z mostního oddělení městského stavebního úřadu byl rovněž autorem architektonicky obdobně řešených betonových lávek na Slovanský a Dětský ostrov. Po válce vytvořil i obdobně řešený nový Štefánikův most o třech polích a délce 182 metrů v prodloužení Revoluční ulice do Holešovic, který nahradil řetězový most Františka Josefa (po roce 1918 Štefánikův) z roku 1868. Most má ocelové zábradlí. V komunistické éře byl přejmenován na Švermův. Most slouží i tramvajové dopravě.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 05 s

Most Legií

Kamenný most ve stylu pozdního historismu se secesními detaily, spojující Nové Město s Malou Stranou, stojí v místech staršího mostu řetězového, po němž původně převzal jméno: most císaře Františka I.

Absolvent a později profesor pražské techniky Antonín Balšánek (1865-1921) ve spolupráci s konstruktérem Jiřím Soukupem stavbu sladil s architekturou Zítkovy budovy Národního divadla. Výzdoba je dílem sochařů Gustava Zouly a Viléma Amorta (sokly lamp, dekorace výběrčích budek).

Za první republiky i nyní nese jméno most Legií, za druhé světové války byl pojmenován po Bedřichu Smetanovi, v komunistické éře nesl název 1. máje. Most s devíti oblouky je dlouhý 343 metrů, široký 16 metrů a slouží i tramvajím.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 38 s

Mánesův most

Most s betonovými pilíři obloženými žulou a již železobetonovou mostovkou se čtyřmi oblouky ve stylu moderny navrhl absolvent techniky a přednosta Městského stavebního úřadu Mečislav Petrů (*1881) ve spolupráci s Ing. Františkem Menclem, expertem na železobetonové konstrukce. Je pozoruhodný kubistickými detaily (zejména kašnou na staroměstském předpolí od sochaře Emanuela Halmana). Původní kubistické mýtné budky byly později odstraněny. Sochařská reliéfní výzdoba je dílem Františka Bílka, Josefa Mařatky a Jana Štursy.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl