ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol

Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol

Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol
8. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

České školy se dlouhodobě potýkají s nedostačující kapacitou. Jako vhodné řešení se ukázala možnost přístaveb ze dřeva. Konkrétně z CLT panelů, jako tomu bylo například u základní školy ve Slatiňanech. Velkou výhodou je, že díky stavebnímu systému lze řešit krizi rychle a efektivně.

Mnoho školních budov v ČR, ale i v Evropě je víc než 40 let starých. Většina byla postavena před rokem 1976. Spoustu z nich bylo vybudováno narychlo v reakci na rostoucí populaci. Dočasné stavby se ale postupem času staly trvalými. Dnes velká část škol zoufale potřebuje rekonstrukci. Mnoho budov navíc nesplňuje aktuální standardy.

Rychlým a dlouhodobě udržitelným řešením by se mohly stát moderní dřevěné konstrukce. Například společnost Stora Enso poskytuje řešení pro snadnou a rychlou stavbu škol, ale i kanceláří a dalších budov.

Dřevostavby a jejich lehčí a pevnější nízkouhlíková konstrukce

Stavebnictví je zodpovědné za 37 % celosvětových emisí uhlíku. Jedním z řešení tohoto problému je udržitelná stavba ze dřeva. Stromy během svého životního cyklu absorbují oxid uhličitý a ukládají ho v podobě uhlíku. Když se nevytěží, začnou se časem rozpadat a uhlík uvolňovat zpět do atmosféry. Využitím dřeva na stavbě se tak dá zajistit dlouhodobé úložiště uhlíku.

Stavby ze dřeva jsou nejen udržitelnější a stejně dostupné jako ocel a beton, ale pomáhají také vytvářet lepší prostředí pro žáky. Bylo prokázáno, že mají pozitivní vliv nejen na zdraví a pohodu dětí, ale i na jejich studijní výsledky.

Společnost Stora Enso vyvinula jednoduché, dlouhodobě udržitelné a kvalitní řešení, které už nyní pomáhá řešit krizi s kapacitou škol v mnoha zemích. Stavební systém Sylva je soubor produktů na míru vyrobených pro daný projekt z masivního dřeva. Sylva zahrnuje všechny potřebné komponenty, jako jsou stěny, podlahy, stropy, schody, trámy, sloupy a další. Distributorem na českém trhu je společnost CLT Czechia.

V České republice z CLT panelů vyrostla přístavba základní školy ve Slatiňanech. Vznikly zde nové učebny, kabinety i sociální zázemí. Přiznané konstrukce z CLT panelů v učebnách i v ostatních prostorách působí příjemným uklidňujícím dojmem a podporují soustředění. „Tato přístavba je velmi zdařilá, konstrukce byla postavena do týdne a za půl roku bylo hotovo, třídy se mohou v současnosti využívat. Je to přírodní prostředí, které uklidňuje a pomáhá lépe se soustředit,“ prozradil Petr Jiříček, obchodní ředitel CLT CZECHIA.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

CLT panely pro rodinné domy i komerční objekty. Jaké jsou jejich vlastnosti a limity?

CLT panely, tedy “Cross Laminated Timber“, jsou výrobek z masivního dřeva zhotovený příčným slepením nejméně tří vrstev jednovrstvých lamelových desek. Tento produkt je u nás velice populární pro výstavbu rodinných domů nebo více účelových objektů. Konstrukci z CLT panelů ale lze uplatnit i pro ty nejsložitější stavební objekty s důrazem na vysokou estetickou kvalitu.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
9 m 45 s

CLT panely od českého distributora CLT Czechia

CLT je název pro přírodní materiál s unikátními vlastnostmi. Jedním z českých distributorů je společnost CLT Czechia. V jejím čele stojí odborník na práci se dřevem Petr Jiříček. Ten se o zpracování dřeva zajímal takřka od malička. Umělecké truhlařině se věnoval na střední škole, poté se dřevem pracoval i na Vyšší odborné škole ve Volyni a své znalosti poté rozšířil i na Mendelově univerzitě při studiu oboru Stavby na bázi dřeva. Už při studiu začal pracovat ve společnosti na realizaci dřevostaveb, po letech se ale vydal vlastní cestou a aktuálně se věnuje rozšiřování CLT panelů na českém trhu.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
14 m 34 s

CLT panely - materiál, který otevírá dveře výstavbě budoucnosti

Zkratka CLT znamená “Cross Laminated Timber“, tedy výrobek z masivního dřeva zhotovený příčným slepením nejméně tří vrstev jednovrstvých lamelových desek. Tento produkt je u nás velice populární pro výstavbu rodinných domů nebo více účelových objektů.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 52 s

Rezidenční i komerční stavby z CLT panelů a pozvánka na školení používání tohoto materiálu

Stále více se u nás stává oblíbený konstrukční systém z CLT panelů. Ty jsou vyrobeny z křížem vrstvených dřevěných lamel. Systém se řadí do skupiny masivních dřevostaveb. Nosný systém stěny je tvořen v celé ploše dřevěným materiálem a na rozdíl od systému srubů a roubenek, které jsou typickými zástupci masivních dřevostaveb, vynikají CLT panely vysokou tvarovou stálostí. Tento konstrukční systém je vhodný nejen pro výstavbu rodinných domů, ale i pro výstavbu vícepodažních dřevostaveb. Jedním z českých distributorů je společnost CLT Czechia.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl