ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Před 10 lety vyhořela chata Libušín! Jak dnes vypadá perla Dušana Jurkoviče?

Před 10 lety vyhořela chata Libušín! Jak dnes vypadá perla Dušana Jurkoviče?

Před 10 lety vyhořela chata Libušín! Jak dnes vypadá perla Dušana Jurkoviče?
5. 3. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Je to už 10 let, konkrétně 3. března 2014, kdy téměř celá shořela slavná beskydská chata Libušín. Postavena byla v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Turistická chata sloužila především jako restaurace. Valašské muzeum v přírodě, které je vlastníkem areálu na Pustevnách, rozhodlo po požáru o obnově Libušína a stavba nové chaty začala v létě 2017. Rekonstrukce se ujala společnost Masák & Partner památky s.r.o. a znovuotevření se chata dočkala v polovině léta 2020.

Požár v roce 2014 výrazně poškodil hlavně pravou část objektu, ve které se nachází umělecky nejhodnotnější jídelna. Roubence architekta Dušana Jurkoviče se ale díky ateliéru Masák & Partner vrátila podoba a barevnost z roku 1925. Došlo k výměně starého vytápění za tepelná čerpadla nebo zavedení požárních čidel a moderního plynového hasícího zařízení. Všechny restaurátorské práce byly prováděny ručně původními technologiemi pod dohledem experta. „Doslova jsme lovili v historii tak, abychom poskládali všechny potřebné podklady. Získali jsme fotografie, plány a identifikovali jsme původní stav. Výrazně jsme posunuli také barevnost, která se od dob Jurkoviče zásadně změnila. Byla to moc hezká práce, řekl bych až detektivní,“ říká Jakub Masák, developer a projektant Masák & Partner.

Dřevěná chata Libušín byla otevřena 6. srpna 1899. Její interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty jsou dílem akademického malíře Karla Štaplera. Stavby na Pustevnách vznikaly podle principů skládání a kombinování různých prvků a motivů lidového stavitelství. Byly převzaty jak z lokalit Valašska, tak z lokalit Slovenska. Stavby na Pustevnách mu vynesly označení „Básník dřeva“ a mezinárodní proslulost.



V roce 1947 hrozila stavbám (kromě Libušína a sousední chaty Maměnka tvoří areál i objekty Pustevenka a Valašská zvonice) kvůli jejich špatnému technickému stavu demolice. Podruhé hrozil areálu zánik na přelomu 80. a 90. let, kdy byla kvůli nedostatku peněz zastavena rekonstrukce objektů. Celou situaci navíc komplikoval spor o vlastnictví objektů.

V roce 1995 se vlastníkem areálu stalo Valašské muzeum v přírodě a ve stejném roce byl areál vyhlášen národní kulturní památkou. V roce 1996 zahájilo muzeum rekonstrukci Libušína a Valašské zvonice, které byly zpřístupněny veřejnosti v roce 1999. Ve stejném roce byla zahájena rekonstrukce útulny Maměnka.

Při vyšetřování požáru kriminalisté zjistili, že oheň nebyl založen úmyslně a že ho nezpůsobila závada na elektroinstalaci. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína. Případ se poté dostal ke vsetínskému okresnímu soudu, podle obžaloby způsobil neštěstí Pavel Pryszcz z Karvinska, který v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Okresní soud ve Vsetíně nakonec Pryszcze zprostil obžaloby.

Mohlo by vás zajímat

Revitalizace a rekonstrukce
16 m 09 s

Jakub Masák z ateliéru Masák & Partner

Masák & Partner památky s.r.o. jsou největší architektonické studio specializované na rekonstrukci historických památek s využitím informačního modelu budovy na světě. Atelier jako takový funguje sice už od roku 1996, zaměřit se na rekonstrukce památek se ale rozhodl Jakub Masák s kolegou Václavem Jankovským kolem roku 2003, a proto ateliér rozdělili na část pro novou výstavbu a část pro rekonstrukce památek. Masák & Partner se pak zabývá současnou architekturou a specializuje se na nízkoenergetické budovy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Po šestileté rekonstrukci se veřejnosti otevře chata Libušín

Areál staveb na Pustevnách v Beskydech byl vybudován v letech 1897-1899 na objednávku Pohorské jednoty Radhošť podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče a stavitele Michala Urbánka. Díky Jurkovičově zásahu se stavby vyhnuly demolici, podruhé hrozil jejich zánik na přelomu 80. a 90. let. V noci z 2. na 3. března 2014 vyhořela chata Libušín. Otevření po rekonstrukci je naplánováno na 30. července.  

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl