ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Pražské Ďáblice aneb příběh jednoho sídliště

Pražské Ďáblice aneb příběh jednoho sídliště

Pražské Ďáblice aneb příběh jednoho sídliště
11. 3. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Nechranická Popisek: Pražské sídliště Ďáblice, 80. léta

Před dvěma lety byla na ďáblickém sídlišti plánovaná výstavba několika nových bytových domů na místě neudržovaných objektů občanské vybavenosti. Proti ní se však vzedmula vlna odporu místních občanů i městské části. I proto dostal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) za úkol vypracovat územní studii, jejímž cílem je zachovat identitu sídliště, zlepšit veřejný prostor, posílit kvalitu služeb a vybavenosti a prověřit možné budoucí změny v lokalitě. Do plánovacího procesu jsou zapojeni i místní obyvatelé. Na podzim sbírali architekti jejich názory pomocí dotazníkového šetření a plánovacích setkání nad mapou. Dnes večer bude první návrh studie představen veřejnosti, která pak bude mít celý měsíc na připomínky.

Sídliště Ďáblice je jedno z nejkvalitnějších sídlišť v České republice. Bylo vytvořeno podle propracovaného konceptu architekta Viktora Tučka. Bylo postaveno už v 60. letech minulého století a na rozdíl od později postavených sídlišť bylo dostavěno i s kvalitními veřejnými prostranstvími, kulturními centry, hřišti, koupalištěm, školami nebo kvalitními parky. Přestože je sídlišti dnes už padesát let, jeho kvality jsou ve srovnání s většinou ostatních pražských sídlišť nepopiratelné.

 Potřeby Prahy jako celku

Nově navržená studie architektonického studia MOBA, které IPR vybral ve veřejné soutěži, se snaží vhodně balancovat potřeby místních obyvatel s ohledem na ostatní obyvatele a potřeby Prahy jako celku. Studie zcela počítá se zachováním původního charakteru sídliště, eventuální nové stavby situuje převážně k ulicím Střelničná a Ďáblická a citlivě tak pracuje s koncepcí architekta Viktora Tučka a vhodně ji doplňuje.

„Ďáblické sídliště má své nesporné kvality, které je potřeba chránit. Za padesát let své existence se ovšem změnily potřeby města i věková a sociální struktura jeho obyvatel. Věřím, že při zachování komunikace s místními obyvateli se podaří vytvořit podmínky pro vznik vysoce kvalitní a hlavně živé části města, která bude ukázkovým příkladem pro další sídliště,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Území sídliště dělíme na dvě části

Návrh studie dělí území sídliště na dvě hlavní části - stabilizovanou a transformační. Do stabilizované centrální části, která je tvořena původním konceptem, návrh zasahuje zcela minimálně. Navrhuje doplnit zahrádky a předzahrádky, pracovat se zasakováním dešťové vody a doplnit pěšiny a chodníky. Studio MOBA vytvořilo dokonce pravidla, jak se jednotliví správci májí v území chovat. V této části nenavrhuje žádné stavby kromě rekonstrukce a dostaveb jednoho či dvou pater.

V transformační části, která je tvořena pásem okolo ulic Střelničné a Ďáblické a v okolí na severu území, doporučují architekti citlivě doplnit zástavbu o nízkopodlažní budovy (do šesti nadzemních pater). Ty by měly sloužit při proměně silnice Střelničná v klasickou městskou třídu. Nově navržené stavby doplňují lokalitu o požadovanou vybavenost, služby a pracovní příležitosti pro obyvatele sídliště. Dále jsou v lokalitě navrženy hybridní parkovací domy s obchody nebo třeba kavárnami.

Jak probíhala participace?

Na podzim roku 2018 proběhla společná setkání studia MOBA s městskou částí Praha 8 a místními obyvateli. Na těchto setkáních bylo sesbíráno mnoho podnětů, které byly zapracovány do analytické části studie.

Minulý týden byl návrh územní studie představen městské části Praha 8, zástupcům společenství vlastníků bytových družstev, investorům a městským organizacím. Ode dneška až do 10. dubna poběží připomínkovací období, ve kterém bude moci kdokoliv podat podnět či připomínku k návrhu. Paralelně budou probíhat jednání s investory, společenstvími vlastníků a družstvy, politiky, úředníky a městskými organizacemi nad detaily návrhu. Cílem této měsíční konzultace je nalézt shodu nad výsledným návrhem tak, aby odrážel konsenzus zejména mezi potřebami místních obyvatel a strategickými prioritami hl. m. Prahy.

Je třeba flexibilně reagovat

„Jen pro vysvětlení doplním, že územní studie je na rozdíl od územního plánu nezávazná, slouží jako podklad pro rozhodování v území a v případě Ďáblic představuje vizi rozvoje do roku 2060. Navrhovanou výstavbu v území nevnímáme jako prioritní, ale rádi bychom do budoucna měli možnost sídliště rozvíjet zejména s ohledem na potřeby mladých i stárnoucích obyvatel. Vzhledem k tomu, že většina nové výstavby je navržena na pozemcích města, můžeme mít případnou výstavbu pod kontrolou. Pokud bude potřeba, můžeme ji v budoucnu doplňovat a pokud ne, stavět nemusíme. Je však důležité, abychom mohli flexibilně reagovat na měnící se svět a rozvoj města,“ vysvětluje Hlaváček.

Komunikace s místními obyvateli a jejich zapojení do plánovacího procesu je stěžejní součástí zpracování územní studie. Očekáváme, že připomínky pomohou návrh studie dále vylepšit a lépe přizpůsobit jejich podnětům,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

 

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl