ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Praha odsouhlasila pokračování rekonstrukce Šlechtovy restaurace i její financování

Praha odsouhlasila pokračování rekonstrukce Šlechtovy restaurace i její financování

Praha odsouhlasila pokračování rekonstrukce Šlechtovy restaurace i její financování
24. 3. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Dominanta pražské Stromovky aktuálně není schopná provozu. Jedna rekonstrukce zde již sice v roce 2017 započala, ale peníze nestačily, a proto nyní Rada hl. m. Prahy odsouhlasila novou investiční akci, která by měla na dřívější práce navázat. Záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

V současné době se objekt Šlechtovy restaurace nachází ve stavu nedokončené rekonstrukce. Nemůže být plně využíván ke svému účelu, protože zcela chybí restaurační část. 18 místností historického objektu bylo dokončeno pouze do fáze hrubé stavby, objekt přístavby je ve fázi hrubé stavby celý. Tyto prostory degradují a bez provozu a temperování budou dále chátrat.

Praha nyní vytvoří novou investiční akci a vysoutěží nového zhotovitele, který práce dokončí.

„Mám radost, že se nám podařilo najít pozitivní řešení, protože Šlechtovka si ho opravdu zasloužila. Museli jsme ale uvolnit dalších 200 milionů korun, protože předchozí městská rada už rozpočet stavby nejenom vyčerpala, ale i přečerpala. My jsme tak museli zahájit zcela novou investiční akci,“ vysvětlil Jiří Pospíšil, náměstek primátora pro oblast kultury

Budoucím správcem objektu bude hlavní město, odbor hospodaření s majetkem pražského magistrátu.

V budově vzniknou tři samostatné gastro provozy: restaurace, cukrárna a zahradní restaurace s výdejními okénky a výčepem. Součástí prací je také výstavba kolonády, altánu, sanace svahu nad budovou a stavba samostatného objektu WC včetně přípojek.

Uvnitř stavby je zapotřebí doplnit příčky, vybudovat výtah a svislé rozvody vody a kanalizace. Dále se jedná o rozvody elektra, vzduchotechniky, měření a regulace, chlazení a topení. Stavba zahrnuje i úpravy střechy, povrchové úpravy stávající opěrné zdi, realizaci proskleného zastřešení nad zásobovací rampou či kompletní rekonstrukci sklepů ve svahu.

Upravena bude také přilehlá zahrada Kaštanka, na které se dnes nachází zařízení staveniště. Vysázeno zde bude nových 25 kaštanů.

Již více než 20 let pracuje na projektu záchrany Šlechtovy restaurace architektonická kancelář Hulec & Špička Architekti. „Projekt prošel spoustou peripetií. Jak těmi legislativními a finančními, tak i přírodními. V současné době je hotová první etapa rekonstrukce, bohužel ale došly finance a čeká se na to, kdy bude nalezen zhotovitel pro dokončení. Velký sál Šlechtovy restaurace již funguje, chybí zde ovšem kompletní dokončení zahrady, altánu a gastro zařízení,“ uvádí architekt Mikuláš Hulec.

Historie objektu

Raně barokní budova, později Šlechtova restaurace v Královské oboře Stromovka, byla postavena v letech 1689–1692 jako letohrádek pro císaře Leopolda I. Habsburského. Objekt zažil mnoho oprav, přestaveb a dostaveb, nejvýznamnější v letech 1855–1858 pod vedením Bernarda Gruebera. Již takto přestavěnou si v roce 1882 budovu pronajal Václav Šlechta a jeho potomci zde pak provozovali restauraci až do 2. světové války.

Od roku 1950 však budova postupně chátrala, opakovaně vyhořela a patřila mezi nejohroženější pražské kulturní památky. Od 90. let se pokouší hlavní město Praha o obnovu této památky.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
13 m 33 s

Mikuláš Hulec (Hulec & Špička Architekti)

Kancelář Hulec & Špička Architekti vznikla v roce 1999 spojením pražských architektonických ateliérů Mikuláše Hulce a Daniela Špičky. Kancelář se zaměřuje převážně na projekty obnovy, úprav a dostaveb hodnotných historických objektů a interiérů. Mezi jejich významné realizace patří i významné národní kulturní památky nebo památky UNESCO. Architekti Hulec i Špička také v roce 1994 založili pražské Centrum pro ochranu a restaurování architektury, které neziskovou formou zpracovává dokumentaci a projekty ohrožených památek a zajišťuje jejich obnovu a záchranu na základě místních i zahraničních grantů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Šlechtova restaurace získává zpět svou krásu

Náročná rekonstrukce slavné Šlechtovy restaurace v Praze 7 je téměř hotová. Ateliér Hulec a Špička Architekti společně s restaurátory opravili arkády v přízemí, barokní sál nebo vnitřní grottu. Stále ale chybí dokončit okolí stavby včetně oprav ikonického altánku.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl