ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejný prostor Praha hledá logo a vizuální identitu pro projekt využití prostoru pod oblouky Negrelliho viaduktu

Praha hledá logo a vizuální identitu pro projekt využití prostoru pod oblouky Negrelliho viaduktu

Praha hledá logo a vizuální identitu pro projekt využití prostoru pod oblouky Negrelliho viaduktu
20. 1. 2024

Hlavní město vyhlásilo otevřenou soutěž na návrh loga a vizuální identity Viaduktu Karlín. Tento projekt by měl zkrášlit veřejný prostor pod oblouky Negrelliho viaduktu. Po vzoru evropských metropolí by se vnitřní prostory oblouků měly v budoucnu využívat jako zázemí pro společenské a kulturní aktivity.

Negrelliho viadukt je historicky první pražský železniční most a druhý nejstarší dochovaný most přes řeku Vltavu v hlavním městě. V roce 2020 skončila jeho rekonstrukce a dlouhodobým záměrem je využít i prostory oblouků pod viaduktem pro kulturní a společenské účely. V současné době míří projekt k dokončení stavby pilotního oblouku a jeho uvedení do provozu.

„Cílem provozu pilotního oblouku bude dle požadavku památkářů a Správy železnic otestovat, jaký má provoz dopad na kulturní památku, jak je energeticky náročný a jaký je zájem veřejnosti i potenciálních nájemníků na obsazení zbylých oblouků. S těmito informacemi prověříme reálnost naplnění vize schválené Radou hlavního města Prahy na zasklení a zprovoznění všech více než 40 oblouků pod viaduktem,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

„Dnešní trend využívání technických staveb k přeměně na nová kulturní centra považuji za velmi chytrý přístup a plně ho podporuji. Takovéto projekty dokážou oživit městský prostor a vytvořit neobvyklá místa k setkávání, což umožní Pražanům aktivně se zapojit do kulturního dění a posílit pulz městského kulturního života,“ zdůrazňuje Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury. 

„Ve zprovoznění oblouků pod Negrelliho viaduktem a v kultivaci jeho okolí vidím velkou příležitost nejen pro Karlín. Zajímavé budou i synergie se sousedními kasárnami. Ta jsou už teď významným místem setkávání Pražanů a věřím tomu, že místu vdechne novou energii i obnovený viadukt,“ dodává radní Zábranský. 

Cílem soutěže je zajistit vytvoření jednotného vizuálního stylu viaduktu, jež poslouží pro přehlednou a srozumitelnou komunikaci s veřejností a potenciálními pronajímateli prostor viaduktu.

„Soutěže se mohou zúčastnit grafičtí designéři a designérky, kteří chtějí svým nápadem a kreativitou přispět k budoucímu využití veřejného prostoru v centru Prahy a vtisknout projektu novou tvář. Součástí hodnotící komise budou, kromě zástupců do projektu zainteresovaných stran, i nezávislí odborníci, kteří přispějí k výběru nejkvalitnějšího návrhu,“ prozrazuje marketingový manažer TRADE CENTRE PRAHA Martin Boška. 

Soutěžní návrhy je možné podávat nejpozději do 29. února 2024. Předmětem jednokolové otevřené soutěže je návrh logotypu a grafického řešení prezentace pilotního oblouku, který bude v prvotní fázi zkušebního provozu sloužit jako infocentrum, meeting point a místo pro konání různých kulturních akcí.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Byla zahájena stavba pilotního oblouku pod Negrelliho viaduktem

Hlavní město Praha obdrželo stavební povolení na realizaci pilotního oblouku mezi mostními pilíři zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu a Technická správa komunikací okamžitě zahájila přípravné stavební práce, které se již naplno rozjely. Práce jsou rozděleny na čtyři etapy. Řešení vestaveb a návrh urbanistické koncepce okolí připravoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy podle koncepční studie, kterou zpracoval ateliér MOBA studio s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Negrelliho viadukt v pražském Karlíně dostane atraktivní využití

Pražští radní schválili dokument, podle kterého se viadukt i jeho okolí změní. Magistrát chce v prvním pololetí letošního roku zažádá o územní rozhodnutí na úpravu okolí. Podle návrhu náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka a náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra, může pod viaduktem vzniknout nový kreativní prostor s kavárnami, knihovnou nebo letní divadelní scénou. Návrh počítá s tím, že oblouky viaduktu budou využity pro nová veřejná prostranství a zapojí se tak do městského života.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl