ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Pragerovy kostky na Praze 2 jsou ve špatném stavu. Opraveny mají být do konce roku 2022

Pragerovy kostky na Praze 2 jsou ve špatném stavu. Opraveny mají být do konce roku 2022

Pragerovy kostky na Praze 2 jsou ve špatném stavu. Opraveny mají být do konce roku 2022
10. 7. 2019 / Autor: cs.wikipedia.org/ PatrikPaprika Popisek: Pohled na jednu z budov komplexu

Budovy od architekta Karla Pragera ve Vyšehradské ulici v Praze 2 by měly být opraveny do konce roku 2022. ČTK to sdělil Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR). Tato instituce v budovách sídlí a má je ve správě. V budovách je špatná statika a zatéká do jejich konstrukce. Náklady oprav zatím nejsou známy.

Nedostatky jsou podle odborníků v použitém závěsném konstrukčním systému, který nevyhovuje dnešním normám. Kromě toho, že budou všechny tři objekty opraveny, vznikne i nový systém hospodaření s dešťovou vodou a střechy budou takzvaně zelené. Na některých z nich budou zpřístupněny střešní terasy. To by se mělo týkat zejména budovy Centra architektury a městského plánování (CAMP).

Magistrát v minulosti plánoval opravy až za miliardu korun. Od letošního 1. Ledna má však budovy ve správě IPR a podle Váchy by se rekonstrukce měla pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Z areálu zmizí auta

Změny chystá IPR také v okolním areálu. Letos došlo k odstranění mříží mezi sousoším do Vyšehradské ulice, které by se v budoucnu mělo dočkat restaurace. „Nově budou rekonstruovány a zpřístupněny historické schody z ulice Pod Slovany, areál bude propojen s revitalizovanými zahradami Emauzského opatství, vzniknou rekreační a pobytové plochy, bude upravena cestní síť, z areálu zmizí auta,“ uvedl Vácha. Staré vybavení areálu pak vystřídají nové lavičky, koše a osvětlení. Areál bude mít také nový systém orientace.

Kancelářská budova architekta Karla Pragera zůstává i dnes reprezentantem brutalismu, architektonického stylu šedesátých a sedmdesátých let 20. století, jehož stěžejním materiálem byl beton.

O tom svědčí i fakt, že zde sídlí Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy, kde pod rukama odborníků vznikají zásadní strategické dokumenty pro rozvoj Prahy včetně diskutovaného metropolitního plánu.

Od kapitána Nemá k lidem

Památkový katalog o kostkách hovoří takto: „Naproti baroknímu kostelu sv. Jana Na Skalce vznikl areál tří objektů ve tvaru tmavých hranolů s lehkým obvodovým pláštěm, vynesených nad terén na dvoupodlažních soklech, jež sloužily jako zázemí Projektovému ústavu hlavního města Prahy včetně vlastního ateliéru autora staveb, architekta Karla Pragera. Byly postaveny v letech 1969 – 73 jako novostavby v daném kontextu kontroverzní, měřítkem i hmotově ale vyřešeny úspěšně, v městském panoramatu se neprojevují rušivě.

Druhá neuskutečněná část výstavby měla dosahovat až ke Karlovu náměstí. Podle projektu z května 1988 od ateliéru arch. Pragera byla realizována obnova obvodového pláště. Podkladem byl původní projekt fasády z r. 1968. Došlo k výměně dvojskel, přetmelení, předsazení skla Conner s barevnou fólií před parapetní panely do hliníkových úchytek, repasi okenních křídel a kování. Tmelení silikonovým tmelem bylo provedeno způsobem použitým u rekonstrukce fasádního pláště areálu Federálního shromáždění. Zároveň proběhla výměna dveřních křídel z kaleného skla, repase kování a náhrada dřevěných dveří do atria za prosklené (Technická zpráva, Ing. Staněk). Dva objekty nyní užívá IPR, objekt A magistrát HMP.“

„Architekt Karel Prager byl bezesporu silnou osobností, což bylo zároveň i jeho největší slabinou, protože zřejmě nikdy nenarazil na oponenta svého formátu, který by ho dokázal vrátit od vizí kapitána Nema k lidem, kteří budou v jeho stavbách žít nebo pracovat. Téměř všichni současníci se shodují na tom, že architekturou doslova žil a že dokázal vybudovat ateliér, kde se soustředili talentovaní lidé všech profesí, že dokázal všechny kolem sebe strhnout a v období obecného všudypřítomného šlendriánu doslova ze země vydupat v potřebné kvalitě vše, co bylo zapotřebí pro realizaci jeho staveb,“ píše Tomáš Hokeš v článku KAREL PRAGER - ARCHITEKT NAD ČLOVĚKEM.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl