ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry

Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry

Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry
31. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Plzeň má v plánu v roce 2024 zafinancovat stovky projektů, mimo jiné i dlouho očekávané akce, mezi které patří i proměna domu na Klatovské 19. Ten má mimořádnou historii a ukrývá výjimečné prostory od světoznámého architekta Adolfa Loose.

Město chystá v letošním roce zahájit kompletní rekonstrukci Klatovské 19, u níž se snaží zajistit financování pomocí dvou dotačních titulů. Vzniknout zde má moderní interaktivní expozice a zázemí pro muzeum generála Pattona a zpřístupní se unikátní Loosovy interiéry.

Návrh od architekta Ludvíka Gryma, který v minulosti odsouhlasila Rada města Plzně, zpracovává architektonické, funkční a dispoziční řešení rekonstrukce budovy. To zahrnuje vojenskou expozici nazvanou Muzeum generála Pattona a dále plánovanou obnovu a vhodné využití zdejších Loosových interiérů, a to včetně jejich zpřístupnění veřejnosti a doplnění o potřebné administrativní prostory. V domě na Klatovské 19 původně bydlela rodina továrníka Hugo Semlera. Ta však musela uprchnout před nacisty a za války pak v budově sídlilo německé velitelství wehrmachtu.

Architekt Ludvík Grym má již zkušenosti například s realizací rekonstrukce bytu Viléma Krause v Bendově ulici 10 v Plzni, který byl navržen Adolfem Loosem stejně jako vysoce hodnotný interiér Semmlerova bytu v 1. patře domu na Klatovské 19.

Návrh nabízí řešení, kde spolu může existovat rovnocenné partnerství osobností Loose a Pattona a kde zároveň dochází k vytvoření živého a současného prostoru, v němž je kladen důraz na návštěvníka.

Mezi další významné akce, které Plzeň chystá patří například rekonstrukce tramvajové trati Koterovská, stavba parkovacího domu Světovar, stavba tribuny Atletického stadionu ve Skvrňanech i haly pro míčové sporty na Borských polích, příprava vývařovny pro městský ústav sociálních služeb, rekonstrukce DEPO2015 i Dělnického domu Peklo.

„Máme připravenou stovku skvělých projektů, které zlepší a zpříjemní život v Plzni. Slíbili jsme, že nebudeme stavět ‚pomníky‘ za miliardy korun, ale že budeme investovat do projektů, které Plzeňané pocítí v každodenním životě. Prioritou pro nás jsou infrastrukturní projekty, ale i opravy a záchrana památek a historicky hodnotných staveb, investice do sportovní infrastruktury a sportu nebo kultury. Mám velkou radost i z takových věcí, jako je třeba městský holubník, protože nás stojí málo peněz, ale dokážeme díky němu šetrnou cestou regulovat holubí populaci, a chránit tak památky v našem městě,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 55 s

Byt doktora Vogla a byt Krausových (působení Adolfa Loose v Plzni)

V Klatovské ulici 12 se nachází Loosem navržený byt s ordinací pro manžele MUDr. Josefa a Štěpánku Vogelovi. Byt z roku 1928 je dnes součástí prohlídkového okruhu. Vznikl na místě staršího Loosova apartmá pro rodinu Beckovu z roku 1908. Zachoval se zde jen obývací pokoj s jídelnou. Pokoj, jehož stěny zdobí japonské dřevoryty, je obložen dýhou z třešňového dřeva, polosloupy pak mušlovým mramorem, jídelna má obklad ze žlutého travertinu. Zachovala se i část původního zařízení doplněného replikami.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 57 s

Brummelův dům (působení Adolfa Loose v Plzni)

Na Husově ulici č. 58 proslulý architekt a novátor Adolf Loos (Brno 1870-1933) upravil starší domek obchodníka se stavebním řezivem Jana Brummela a jeho choti Jany. Průčelí stavby zpurizoval a směrem na západ dostavěl vyvýšenou partii s balkónem. V patře pak vznikl dvougenerační byt pro manžele Brummelovy a také pro matku paní Jany Hedviku Liebsteinovou. Jedná se o enfiládu několika salonů s obývacím pokojem s dubovým obkladem stěn a velkým krbem, dále jídelnu s topolovým dřevem, jíž zdobí velký obraz malíře Roberta Aignera, a pokoje paní Liebsteinové, v nichž dominuje žlutá barva nábytku, stranou je pak umístěna ložnice manželů a další zázemí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 15 s

Semlerova rezidence (působení Adolfa Loose v Plzni)

Když stavební úřad nepovolil nástavbu domu podnikatelů Semlerových na Klatovské třídě 19, rozhodl se Oskar Semler vybudovat svou rezidenci v zakoupeném starším domě z roku 1923 postaveném Škodovými závody. Loos se svým žákem a spolupracovníkem Heinrichem Kulkou (1900-1971) zde vytvořil jakýsi dům v domě na principu svého prostorového plánu (Raumplan), který známe třeba z pražské Müllerovy vily. Rezidenci dominuje ústřední prostor obytné haly na výšku dvou podlaží. Z ochozu haly jsou přístupné jídelna, pokoj pro hosty, zimní zahrada a v dalším patře ložnice. Zdevastovaný byt byl nákladně rekonstruován dle projektu arch. Petra Domanického, spravuje ho Západočeská galerie, která tu má i studijní centrum, je tu i stylová kavárna.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl